С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
40 27 апр 2018, 10:50, 31606 прочитания

Техпаркът на основателите на "Телерик"

Новият проект Campus X позволява симбиоза и обмен между софтуерната академия, предприемачи, стартъпи и по-опитните компании

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Създателите на софтуерната компания и "Телерик Академия" събират в частен инкубатор технологични фирми в "Младост".

- Общо четири сгради с площ от 18 хил. кв.м ще създадат офисни пространства за 1000 души.

- Проектът позволява симбиоза и обмен между софтуерната академия, предприемачите, стартъпите и по-опитните компании.
"Открай време е наша мечта България да се превърне в регионален IT център в Централна и Източна Европа и този проект е една стъпка по този път." Васил Терзиев
"Достъпът до талант, възможността да имаш досег с общността, която се формира в технологичния сектор, достъпът до инвеститори и капитал, и не на последно място, самото офисно пространство като среда... Точно тези няколко компонента помогнаха и на "Телерик"." Бойко Яръмов
"Нарекохме го технологичен инкубатор, не само в тесния смисъл, че подбираме една идея и ѝ помагаме да проходи, за да може тя да стане компания, а по-скоро искаме да сме инкубатор на повторяеми, успешни компании. Да направим поточна линия за компании и успехи, за да спрат да бъдат случайности." Светозар Георгиев
Не е тайна, че технологичният сектор в България бумти и става все по-важна част от икономиката. За продължаващия му успех обаче е нужна дългосрочна симбиоза между няколко фактора: добро образование, предприемачески дух (тоест иновативни идеи), капитал и менторството на успешните вече фирми в сектора. Комбинацията се предлага в най-новото работно пространство в София, наречено частен инкубатор Campus X, на трима от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия": Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. Дългогодишният им опит в българската стартъп среда и потенциалът на софтуерната академия ги довеждат до идеята за създаване на център, който да събира на едно място обучаващи се в IT сферата, стартиращи компании, предприемачи, инвеститори и специалисти от света на технологиите и иновациите.

Трансформацията на четирите сгради на бул. "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост", които са дом на академията и "Телерик" (а впоследствие и на американската Progress, която купи "Телерик"), е с фокус върху хората, а не върху самото офисно пространство. Тази седмица тримата предприемачи откриват официално първата сграда (където се провеждат и обученията на "Телерик академия"), в която новата концепция вече е налице. В нея идеята е за отвореност, светлина, прозрачност и креативност: с широки атриуми в центъра на сградата, ярки цветове, геометрични форми и стъклени витрини, през които се виждат работните места. Отделните пространства са сравнително компактни, а интериорът носи минималистичен дух, характерен за работната среда на технологичните компании. Бойко Яръмов обяснява, че стъклените стени, които разделят работните помещения, както и външните витрини на офисите са напълно отваряеми и във всеки един момент при желание може да се постигне напълно отворено пространство.


От една порода

Идеята за пространство, в което да съжителстват "Телерик академия", стартиращи компании, зрели организации, активни професионалисти от IT сектора, успешни ментори и инвеститори, се ражда в резултат на дългогодишния опит на основателите на "Телерик" в предприемаческите среди. "Не тръгваме от офисното пространство и да градим около него, а от хората, амбициите на тези хора, какво те искат да постигнат, и градим около това", казва Васил Терзиев, който освен основател на "Телерик" е и партньор във фонда за рискови инвестиции Eleven Ventures, който също вече държи офис в сградата.

Още преди официалното откриване на Campus X освен "Телерик академия" там са настанени и няколко фирми, познати от стартъп екосистемата. Сред тях са компанията за телемедицина Heelее (на четвъртия съосновател на "Телерик" Христо Косев), OfficeR&D, чиито създатели са работили в "Телерик", а сега разработват платформа за управление на споделени пространства, стартъпът за карго дронове Dronamics, Telelink City Services, които внедряват технологични решения в различни бизнеси, платформата за клинични изследвания Find Me Cure и др. Предстои и нанасянето на фирмата за IT обучения Coursedot. С присъствието на Eleven (виж карето) участниците от софтуерната академия и стартиращите компании ще имат достъп и до инвеститори и свеж капитал.В технологичната сфера, където сред най-големите предизвикателства е недостигът на квалифицирани кадри, пространството има за цел да играе ролята и на посредник между наемателите и талантите, които се обучават в софтуерната академия. В допълнение всички компании ще имат достъп до различни услуги, необходими им при развитието на бизнес, като счетоводни и правни консултации и административни услуги. "Идеята е тази система да е много по-ефективна отпреди, за да могат хората да се концентрират върху продукт, пазар и конкуренция, а не злободневни проблеми", уточнява Светозар Георгиев.

Буквално гъвкаво пространство

Проектът за технологичния кампус включва поетапно обновяване на четирите сгради в "Младост". Завършването на първата фаза отнема близо 4 месеца, през които сградата, където се помещава "Телерик академия", е обновена и ремонтирана. Зданието е с капацитет около 220 души и с обща площ 6500 кв.м. Втората и третата фаза от изграждането на кампуса ще бъдат завършени съответно през септември и зимата на 2018 г., за да се обособят още около 9 хил. кв.м пространство. За целта сегашният наемател на останалите три сгради - софтуерната компания Progress, трябва да се премести в новия си офис на бул. "Цариградско шосе".

По план последната фаза на развитие ще бъде приключена през пролетта на 2019 г. Дотогава четирите сгради трябва да са обновени и приспособени, за да предоставят офиси и работни пространства за 1000 души върху обща площ от 18 хил. кв.м. Споделените работни пространства ще са около 10-15%, а останалите площи ще се предлагат под формата на самостоятелни офиси. В общата квадратура влизат и терасите, общите помещения, зоните за релакс и спорт, паркинги и зелени площи. Към момента три от сградите са собственост на основателите на "Телерик" и "Телерик академия", а четвъртата е взета с дългосрочен наем.

Специфичното за офисите в кампуса е модулният им характер, който създава допълнителна гъвкавост на работните пространства. Стъклените стени между помещенията са движещи, което предоставя възможност за събиране или разделяне на офиси, а най-вече за разширяването им в съответствие с разрастването на екипите. "Ако един екип започва с 5 души и се е разположил в едно пространство на сградата, а впоследствие се разрасне до 10 или 15 души, няма да се налага да ги местим в друга квадратура заради фиксирани стени. Целта е това пространство да акомодира растежа на компаниите и да се приспособява към него. Искаме те да се помещават при нас максимално, защото това носи взаимни ползи и на двете страни с обмяна на опит и знания", пояснява Яръмов. След време в някоя от сградите могат да се помещават и компании с до 150 души персонал.

Най-голямата част от инвестицията в новото пространство са невидимите удобства - системата за климатизация и отопление, захранването, комплексна мрежа за безжичен интернет и други умни системи. "Знаем кои са важните неща, на които трябва да се обръща внимание, от опита ни в "Телерик", обяснява Георгиев. Освен това мащабът на целия проект ще спомогне за съвместното съжителство на амалгама от различни по големина компании, тъй като всяка носи съответните практики и опит, които са важни, смята още той. Стартъпите, от една страна, внасят иновации, скорост, креативност и малко творчески хаос, докато по-големите допринасят с дисциплината и ритъма на изпълнение, необходими за успеха в конкурентната бизнес среда.

Ценностите преди всичко

За постигането на целта на проекта основателите на Campus X са категорични, че са селективни и догматични към ценностите, които хората в инкубатора изповядват. "Желанието ни е да отсеем тези хора, които искат преди всичко да помогнат на всички около себе си - на другите екипи и инициативи. Да помагат на академията, за да може тя да им помогне и да споделят своя опит. Идеята е ние заедно да бием конкуренцията, която е извън тези сгради и дори извън границите на България", обяснява основния принцип Светозар Георгиев.

Ценностите на предприемачите и компаниите, които искат да станат част от екосистемата в частния инкубатор, също се отразяват и в определянето на условията за кандидатстване за офис или работно място там. Конкретните ценови условия за ползване на работно пространство в кампуса стартират от 170 евро на работно място без ДДС.

В момента средният месечен наем на първокласен офис в столицата е в диапазона 12-14 евро за кв.м според последни данни на специалисти от имотния сектор. По отношение на споделените работни пространства, или т. нар. сoworking spaces, в Puzl например (коуъркинг пространство в "Хладилника", предвидено за стартъпи и специалисти от IT сектора) цените за наем на бюро започват от 140 евро за месец, за малък екип до 6 души от 500 евро за месец, а за по-големите - от 5 до 50 души, от 745 евро за месец. За разлика от стандартните споделени пространства при кандидатстване за офис или бюро в Campus X важен критерий за одобрение е с какво се занимава компанията и как тя ще бъде полезна на останалите в екосистемата, уточнява Бойко Яръмов. Създателите на Campus X не разкриват какви са общите инвестиции в новия проект, но казват, че са значителни. Справка в Имотния регистър показва, че през дружеството "Туистхът" те са купили две от сградите през септември 2016 г. за 8.1 млн. лв.

Целта на триото зад проекта е в течение на времето той да стане устойчив както от бизнес гледна точка, така и от страна на излизащите от него успешни компании, които да продължат да допринасят за развитието на екосистемата.
Eleven на ръка разстояние

Важна част в изграждането на цялостна екосистема са инвестиционните фондове, които подхранват със свеж капитал стартиращи компании и помагат за развитието им. Именно за да затворят предприемаческия и технологичния кръг, в новото пространство Campus X ще се помещава и фондът Eleven Ventures, в чието управление от края на 2017 г. към партньорите Даниел Томов и Ивайло Симов се присъедини и Васил Терзиев.

В началото на годината фондът обяви, че отново ще финансира компании от технологичния сектор. Този път той разчита изцяло на частни инвестиции, а не на еврофондове. Събраният до момента портфейл е 6 млн. евро, като инвестициите ще бъдат в между 6 и 8 компании на година. Така целта е под покрива на новото пространство да се помещават и всички прохождащи стариращи компании, които Eleven 2.0 подкрепя. "Желанието ни е всички стартъпи, част от фонда, да бъдат в Campus X, за да имат възможност да обменят опит със специалистите в пространството, но ако някой иска да бъде някъде отделно, разбира се, по никакъв начин няма да го спрем", коментира Терзиев. Той допълва, че именно комбинацията от академията, която осигурява нов талант в технологичната сфера, и фонда, който помага на компаниите да растат чрез капитал и менторство, е правилната формула за развитие на екосистемата в България и раждането на повече добри примери.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

От състезателните писти до строителство на супермодерни вили От състезателните писти до строителство на супермодерни вили

Пламен Кралев - бивш автомобилен състезател, баща на пет деца, бизнесмен и предприемач

21 фев 2020, 3158 прочитания

Шопинг в Ямбол 5 Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

20 фев 2020, 19817 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
Слънчево, с български купувачи

Сделките с ваканционни имоти край морето отново започнаха да растат, но цените са замръзнали

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10