Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
40 27 апр 2018, 10:50, 32423 прочитания

Техпаркът на основателите на "Телерик"

Новият проект Campus X позволява симбиоза и обмен между софтуерната академия, предприемачи, стартъпи и по-опитните компании

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Създателите на софтуерната компания и "Телерик Академия" събират в частен инкубатор технологични фирми в "Младост".

- Общо четири сгради с площ от 18 хил. кв.м ще създадат офисни пространства за 1000 души.

- Проектът позволява симбиоза и обмен между софтуерната академия, предприемачите, стартъпите и по-опитните компании.
"Открай време е наша мечта България да се превърне в регионален IT център в Централна и Източна Европа и този проект е една стъпка по този път." Васил Терзиев
"Достъпът до талант, възможността да имаш досег с общността, която се формира в технологичния сектор, достъпът до инвеститори и капитал, и не на последно място, самото офисно пространство като среда... Точно тези няколко компонента помогнаха и на "Телерик"." Бойко Яръмов
"Нарекохме го технологичен инкубатор, не само в тесния смисъл, че подбираме една идея и ѝ помагаме да проходи, за да може тя да стане компания, а по-скоро искаме да сме инкубатор на повторяеми, успешни компании. Да направим поточна линия за компании и успехи, за да спрат да бъдат случайности." Светозар Георгиев
Не е тайна, че технологичният сектор в България бумти и става все по-важна част от икономиката. За продължаващия му успех обаче е нужна дългосрочна симбиоза между няколко фактора: добро образование, предприемачески дух (тоест иновативни идеи), капитал и менторството на успешните вече фирми в сектора. Комбинацията се предлага в най-новото работно пространство в София, наречено частен инкубатор Campus X, на трима от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия": Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. Дългогодишният им опит в българската стартъп среда и потенциалът на софтуерната академия ги довеждат до идеята за създаване на център, който да събира на едно място обучаващи се в IT сферата, стартиращи компании, предприемачи, инвеститори и специалисти от света на технологиите и иновациите.

Трансформацията на четирите сгради на бул. "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост", които са дом на академията и "Телерик" (а впоследствие и на американската Progress, която купи "Телерик"), е с фокус върху хората, а не върху самото офисно пространство. Тази седмица тримата предприемачи откриват официално първата сграда (където се провеждат и обученията на "Телерик академия"), в която новата концепция вече е налице. В нея идеята е за отвореност, светлина, прозрачност и креативност: с широки атриуми в центъра на сградата, ярки цветове, геометрични форми и стъклени витрини, през които се виждат работните места. Отделните пространства са сравнително компактни, а интериорът носи минималистичен дух, характерен за работната среда на технологичните компании. Бойко Яръмов обяснява, че стъклените стени, които разделят работните помещения, както и външните витрини на офисите са напълно отваряеми и във всеки един момент при желание може да се постигне напълно отворено пространство.


От една порода

Идеята за пространство, в което да съжителстват "Телерик академия", стартиращи компании, зрели организации, активни професионалисти от IT сектора, успешни ментори и инвеститори, се ражда в резултат на дългогодишния опит на основателите на "Телерик" в предприемаческите среди. "Не тръгваме от офисното пространство и да градим около него, а от хората, амбициите на тези хора, какво те искат да постигнат, и градим около това", казва Васил Терзиев, който освен основател на "Телерик" е и партньор във фонда за рискови инвестиции Eleven Ventures, който също вече държи офис в сградата.

Още преди официалното откриване на Campus X освен "Телерик академия" там са настанени и няколко фирми, познати от стартъп екосистемата. Сред тях са компанията за телемедицина Heelее (на четвъртия съосновател на "Телерик" Христо Косев), OfficeR&D, чиито създатели са работили в "Телерик", а сега разработват платформа за управление на споделени пространства, стартъпът за карго дронове Dronamics, Telelink City Services, които внедряват технологични решения в различни бизнеси, платформата за клинични изследвания Find Me Cure и др. Предстои и нанасянето на фирмата за IT обучения Coursedot. С присъствието на Eleven (виж карето) участниците от софтуерната академия и стартиращите компании ще имат достъп и до инвеститори и свеж капитал.В технологичната сфера, където сред най-големите предизвикателства е недостигът на квалифицирани кадри, пространството има за цел да играе ролята и на посредник между наемателите и талантите, които се обучават в софтуерната академия. В допълнение всички компании ще имат достъп до различни услуги, необходими им при развитието на бизнес, като счетоводни и правни консултации и административни услуги. "Идеята е тази система да е много по-ефективна отпреди, за да могат хората да се концентрират върху продукт, пазар и конкуренция, а не злободневни проблеми", уточнява Светозар Георгиев.

Буквално гъвкаво пространство

Проектът за технологичния кампус включва поетапно обновяване на четирите сгради в "Младост". Завършването на първата фаза отнема близо 4 месеца, през които сградата, където се помещава "Телерик академия", е обновена и ремонтирана. Зданието е с капацитет около 220 души и с обща площ 6500 кв.м. Втората и третата фаза от изграждането на кампуса ще бъдат завършени съответно през септември и зимата на 2018 г., за да се обособят още около 9 хил. кв.м пространство. За целта сегашният наемател на останалите три сгради - софтуерната компания Progress, трябва да се премести в новия си офис на бул. "Цариградско шосе".

По план последната фаза на развитие ще бъде приключена през пролетта на 2019 г. Дотогава четирите сгради трябва да са обновени и приспособени, за да предоставят офиси и работни пространства за 1000 души върху обща площ от 18 хил. кв.м. Споделените работни пространства ще са около 10-15%, а останалите площи ще се предлагат под формата на самостоятелни офиси. В общата квадратура влизат и терасите, общите помещения, зоните за релакс и спорт, паркинги и зелени площи. Към момента три от сградите са собственост на основателите на "Телерик" и "Телерик академия", а четвъртата е взета с дългосрочен наем.

Специфичното за офисите в кампуса е модулният им характер, който създава допълнителна гъвкавост на работните пространства. Стъклените стени между помещенията са движещи, което предоставя възможност за събиране или разделяне на офиси, а най-вече за разширяването им в съответствие с разрастването на екипите. "Ако един екип започва с 5 души и се е разположил в едно пространство на сградата, а впоследствие се разрасне до 10 или 15 души, няма да се налага да ги местим в друга квадратура заради фиксирани стени. Целта е това пространство да акомодира растежа на компаниите и да се приспособява към него. Искаме те да се помещават при нас максимално, защото това носи взаимни ползи и на двете страни с обмяна на опит и знания", пояснява Яръмов. След време в някоя от сградите могат да се помещават и компании с до 150 души персонал.

Най-голямата част от инвестицията в новото пространство са невидимите удобства - системата за климатизация и отопление, захранването, комплексна мрежа за безжичен интернет и други умни системи. "Знаем кои са важните неща, на които трябва да се обръща внимание, от опита ни в "Телерик", обяснява Георгиев. Освен това мащабът на целия проект ще спомогне за съвместното съжителство на амалгама от различни по големина компании, тъй като всяка носи съответните практики и опит, които са важни, смята още той. Стартъпите, от една страна, внасят иновации, скорост, креативност и малко творчески хаос, докато по-големите допринасят с дисциплината и ритъма на изпълнение, необходими за успеха в конкурентната бизнес среда.

Ценностите преди всичко

За постигането на целта на проекта основателите на Campus X са категорични, че са селективни и догматични към ценностите, които хората в инкубатора изповядват. "Желанието ни е да отсеем тези хора, които искат преди всичко да помогнат на всички около себе си - на другите екипи и инициативи. Да помагат на академията, за да може тя да им помогне и да споделят своя опит. Идеята е ние заедно да бием конкуренцията, която е извън тези сгради и дори извън границите на България", обяснява основния принцип Светозар Георгиев.

Ценностите на предприемачите и компаниите, които искат да станат част от екосистемата в частния инкубатор, също се отразяват и в определянето на условията за кандидатстване за офис или работно място там. Конкретните ценови условия за ползване на работно пространство в кампуса стартират от 170 евро на работно място без ДДС.

В момента средният месечен наем на първокласен офис в столицата е в диапазона 12-14 евро за кв.м според последни данни на специалисти от имотния сектор. По отношение на споделените работни пространства, или т. нар. сoworking spaces, в Puzl например (коуъркинг пространство в "Хладилника", предвидено за стартъпи и специалисти от IT сектора) цените за наем на бюро започват от 140 евро за месец, за малък екип до 6 души от 500 евро за месец, а за по-големите - от 5 до 50 души, от 745 евро за месец. За разлика от стандартните споделени пространства при кандидатстване за офис или бюро в Campus X важен критерий за одобрение е с какво се занимава компанията и как тя ще бъде полезна на останалите в екосистемата, уточнява Бойко Яръмов. Създателите на Campus X не разкриват какви са общите инвестиции в новия проект, но казват, че са значителни. Справка в Имотния регистър показва, че през дружеството "Туистхът" те са купили две от сградите през септември 2016 г. за 8.1 млн. лв.

Целта на триото зад проекта е в течение на времето той да стане устойчив както от бизнес гледна точка, така и от страна на излизащите от него успешни компании, които да продължат да допринасят за развитието на екосистемата.
Eleven на ръка разстояние

Важна част в изграждането на цялостна екосистема са инвестиционните фондове, които подхранват със свеж капитал стартиращи компании и помагат за развитието им. Именно за да затворят предприемаческия и технологичния кръг, в новото пространство Campus X ще се помещава и фондът Eleven Ventures, в чието управление от края на 2017 г. към партньорите Даниел Томов и Ивайло Симов се присъедини и Васил Терзиев.

В началото на годината фондът обяви, че отново ще финансира компании от технологичния сектор. Този път той разчита изцяло на частни инвестиции, а не на еврофондове. Събраният до момента портфейл е 6 млн. евро, като инвестициите ще бъдат в между 6 и 8 компании на година. Така целта е под покрива на новото пространство да се помещават и всички прохождащи стариращи компании, които Eleven 2.0 подкрепя. "Желанието ни е всички стартъпи, част от фонда, да бъдат в Campus X, за да имат възможност да обменят опит със специалистите в пространството, но ако някой иска да бъде някъде отделно, разбира се, по никакъв начин няма да го спрем", коментира Терзиев. Той допълва, че именно комбинацията от академията, която осигурява нов талант в технологичната сфера, и фонда, който помага на компаниите да растат чрез капитал и менторство, е правилната формула за развитие на екосистемата в България и раждането на повече добри примери.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Собствеността на жилища намалява Собствеността на жилища намалява

Това не е голяма причина за притеснение

30 май 2020, 1314 прочитания

Наемопад при софийски жилища Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

29 май 2020, 7137 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
Слънчево, с български купувачи

Сделките с ваканционни имоти край морето отново започнаха да растат, но цените са замръзнали

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Кино: "Пералнята"

Тайният живот на парите в черна комедия от Содърбърг

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10