Техпаркът на основателите на "Телерик"

Целта на триото зад проекта е в течение на времето той да стане устойчив както от бизнес гледна точка, така и от страна на излизащите от него успешни компании, които да продължат да допринасят за развитието на екосистемата.

Техпаркът на основателите на "Телерик"

Новият проект Campus X позволява симбиоза и обмен между софтуерната академия, предприемачи, стартъпи и по-опитните компании

36058 прочитания

Целта на триото зад проекта е в течение на времето той да стане устойчив както от бизнес гледна точка, така и от страна на излизащите от него успешни компании, които да продължат да допринасят за развитието на екосистемата.

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- Създателите на софтуерната компания и "Телерик Академия" събират в частен инкубатор технологични фирми в "Младост".

- Общо четири сгради с площ от 18 хил. кв.м ще създадат офисни пространства за 1000 души.

- Проектът позволява симбиоза и обмен между софтуерната академия, предприемачите, стартъпите и по-опитните компании.
"Открай време е наша мечта България да се превърне в регионален IT център в Централна и Източна Европа и този проект е една стъпка по този път." Васил Терзиев
"Достъпът до талант, възможността да имаш досег с общността, която се формира в технологичния сектор, достъпът до инвеститори и капитал, и не на последно място, самото офисно пространство като среда... Точно тези няколко компонента помогнаха и на "Телерик"." Бойко Яръмов
"Нарекохме го технологичен инкубатор, не само в тесния смисъл, че подбираме една идея и ѝ помагаме да проходи, за да може тя да стане компания, а по-скоро искаме да сме инкубатор на повторяеми, успешни компании. Да направим поточна линия за компании и успехи, за да спрат да бъдат случайности." Светозар Георгиев

Не е тайна, че технологичният сектор в България бумти и става все по-важна част от икономиката. За продължаващия му успех обаче е нужна дългосрочна симбиоза между няколко фактора: добро образование, предприемачески дух (тоест иновативни идеи), капитал и менторството на успешните вече фирми в сектора. Комбинацията се предлага в най-новото работно пространство в София, наречено частен инкубатор Campus X, на трима от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия": Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Бойко Яръмов. Дългогодишният им опит в българската стартъп среда и потенциалът на софтуерната академия ги довеждат до идеята за създаване на център, който да събира на едно място обучаващи се в IT сферата, стартиращи компании, предприемачи, инвеститори и специалисти от света на технологиите и иновациите.

Трансформацията на четирите сгради на бул. "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост", които са дом на академията и "Телерик" (а впоследствие и на американската Progress, която купи "Телерик"), е с фокус върху хората, а не върху самото офисно пространство. Тази седмица тримата предприемачи откриват официално първата сграда (където се провеждат и обученията на "Телерик академия"), в която новата концепция вече е налице. В нея идеята е за отвореност, светлина, прозрачност и креативност: с широки атриуми в центъра на сградата, ярки цветове, геометрични форми и стъклени витрини, през които се виждат работните места. Отделните пространства са сравнително компактни, а интериорът носи минималистичен дух, характерен за работната среда на технологичните компании. Бойко Яръмов обяснява, че стъклените стени, които разделят работните помещения, както и външните витрини на офисите са напълно отваряеми и във всеки един момент при желание може да се постигне напълно отворено пространство.

От една порода

Идеята за пространство, в което да съжителстват "Телерик академия", стартиращи компании, зрели организации, активни професионалисти от IT сектора, успешни ментори и инвеститори, се ражда в резултат на дългогодишния опит на основателите на "Телерик" в предприемаческите среди. "Не тръгваме от офисното пространство и да градим около него, а от хората, амбициите на тези хора, какво те искат да постигнат, и градим около това", казва Васил Терзиев, който освен основател на "Телерик" е и партньор във фонда за рискови инвестиции Eleven Ventures, който също вече държи офис в сградата.

Още преди официалното откриване на Campus X освен "Телерик академия" там са настанени и няколко фирми, познати от стартъп екосистемата. Сред тях са компанията за телемедицина Heelее (на четвъртия съосновател на "Телерик" Христо Косев), OfficeR&D, чиито създатели са работили в "Телерик", а сега разработват платформа за управление на споделени пространства, стартъпът за карго дронове Dronamics, Telelink City Services, които внедряват технологични решения в различни бизнеси, платформата за клинични изследвания Find Me Cure и др. Предстои и нанасянето на фирмата за IT обучения Coursedot. С присъствието на Eleven (виж карето) участниците от софтуерната академия и стартиращите компании ще имат достъп и до инвеститори и свеж капитал.

В технологичната сфера, където сред най-големите предизвикателства е недостигът на квалифицирани кадри, пространството има за цел да играе ролята и на посредник между наемателите и талантите, които се обучават в софтуерната академия. В допълнение всички компании ще имат достъп до различни услуги, необходими им при развитието на бизнес, като счетоводни и правни консултации и административни услуги. "Идеята е тази система да е много по-ефективна отпреди, за да могат хората да се концентрират върху продукт, пазар и конкуренция, а не злободневни проблеми", уточнява Светозар Георгиев.

Буквално гъвкаво пространство

Проектът за технологичния кампус включва поетапно обновяване на четирите сгради в "Младост". Завършването на първата фаза отнема близо 4 месеца, през които сградата, където се помещава "Телерик академия", е обновена и ремонтирана. Зданието е с капацитет около 220 души и с обща площ 6500 кв.м. Втората и третата фаза от изграждането на кампуса ще бъдат завършени съответно през септември и зимата на 2018 г., за да се обособят още около 9 хил. кв.м пространство. За целта сегашният наемател на останалите три сгради - софтуерната компания Progress, трябва да се премести в новия си офис на бул. "Цариградско шосе".

По план последната фаза на развитие ще бъде приключена през пролетта на 2019 г. Дотогава четирите сгради трябва да са обновени и приспособени, за да предоставят офиси и работни пространства за 1000 души върху обща площ от 18 хил. кв.м. Споделените работни пространства ще са около 10-15%, а останалите площи ще се предлагат под формата на самостоятелни офиси. В общата квадратура влизат и терасите, общите помещения, зоните за релакс и спорт, паркинги и зелени площи. Към момента три от сградите са собственост на основателите на "Телерик" и "Телерик академия", а четвъртата е взета с дългосрочен наем.

Специфичното за офисите в кампуса е модулният им характер, който създава допълнителна гъвкавост на работните пространства. Стъклените стени между помещенията са движещи, което предоставя възможност за събиране или разделяне на офиси, а най-вече за разширяването им в съответствие с разрастването на екипите. "Ако един екип започва с 5 души и се е разположил в едно пространство на сградата, а впоследствие се разрасне до 10 или 15 души, няма да се налага да ги местим в друга квадратура заради фиксирани стени. Целта е това пространство да акомодира растежа на компаниите и да се приспособява към него. Искаме те да се помещават при нас максимално, защото това носи взаимни ползи и на двете страни с обмяна на опит и знания", пояснява Яръмов. След време в някоя от сградите могат да се помещават и компании с до 150 души персонал.

Най-голямата част от инвестицията в новото пространство са невидимите удобства - системата за климатизация и отопление, захранването, комплексна мрежа за безжичен интернет и други умни системи. "Знаем кои са важните неща, на които трябва да се обръща внимание, от опита ни в "Телерик", обяснява Георгиев. Освен това мащабът на целия проект ще спомогне за съвместното съжителство на амалгама от различни по големина компании, тъй като всяка носи съответните практики и опит, които са важни, смята още той. Стартъпите, от една страна, внасят иновации, скорост, креативност и малко творчески хаос, докато по-големите допринасят с дисциплината и ритъма на изпълнение, необходими за успеха в конкурентната бизнес среда.

Ценностите преди всичко

За постигането на целта на проекта основателите на Campus X са категорични, че са селективни и догматични към ценностите, които хората в инкубатора изповядват. "Желанието ни е да отсеем тези хора, които искат преди всичко да помогнат на всички около себе си - на другите екипи и инициативи. Да помагат на академията, за да може тя да им помогне и да споделят своя опит. Идеята е ние заедно да бием конкуренцията, която е извън тези сгради и дори извън границите на България", обяснява основния принцип Светозар Георгиев.

Ценностите на предприемачите и компаниите, които искат да станат част от екосистемата в частния инкубатор, също се отразяват и в определянето на условията за кандидатстване за офис или работно място там. Конкретните ценови условия за ползване на работно пространство в кампуса стартират от 170 евро на работно място без ДДС.

В момента средният месечен наем на първокласен офис в столицата е в диапазона 12-14 евро за кв.м според последни данни на специалисти от имотния сектор. По отношение на споделените работни пространства, или т. нар. сoworking spaces, в Puzl например (коуъркинг пространство в "Хладилника", предвидено за стартъпи и специалисти от IT сектора) цените за наем на бюро започват от 140 евро за месец, за малък екип до 6 души от 500 евро за месец, а за по-големите - от 5 до 50 души, от 745 евро за месец. За разлика от стандартните споделени пространства при кандидатстване за офис или бюро в Campus X важен критерий за одобрение е с какво се занимава компанията и как тя ще бъде полезна на останалите в екосистемата, уточнява Бойко Яръмов. Създателите на Campus X не разкриват какви са общите инвестиции в новия проект, но казват, че са значителни. Справка в Имотния регистър показва, че през дружеството "Туистхът" те са купили две от сградите през септември 2016 г. за 8.1 млн. лв.

Целта на триото зад проекта е в течение на времето той да стане устойчив както от бизнес гледна точка, така и от страна на излизащите от него успешни компании, които да продължат да допринасят за развитието на екосистемата.

Eleven на ръка разстояние

Важна част в изграждането на цялостна екосистема са инвестиционните фондове, които подхранват със свеж капитал стартиращи компании и помагат за развитието им. Именно за да затворят предприемаческия и технологичния кръг, в новото пространство Campus X ще се помещава и фондът Eleven Ventures, в чието управление от края на 2017 г. към партньорите Даниел Томов и Ивайло Симов се присъедини и Васил Терзиев.

В началото на годината фондът обяви, че отново ще финансира компании от технологичния сектор. Този път той разчита изцяло на частни инвестиции, а не на еврофондове. Събраният до момента портфейл е 6 млн. евро, като инвестициите ще бъдат в между 6 и 8 компании на година. Така целта е под покрива на новото пространство да се помещават и всички прохождащи стариращи компании, които Eleven 2.0 подкрепя. "Желанието ни е всички стартъпи, част от фонда, да бъдат в Campus X, за да имат възможност да обменят опит със специалистите в пространството, но ако някой иска да бъде някъде отделно, разбира се, по никакъв начин няма да го спрем", коментира Терзиев. Той допълва, че именно комбинацията от академията, която осигурява нов талант в технологичната сфера, и фонда, който помага на компаниите да растат чрез капитал и менторство, е правилната формула за развитие на екосистемата в България и раждането на повече добри примери.

Темата накратко

- Създателите на софтуерната компания и "Телерик Академия" събират в частен инкубатор технологични фирми в "Младост".

- Общо четири сгради с площ от 18 хил. кв.м ще създадат офисни пространства за 1000 души.

- Проектът позволява симбиоза и обмен между софтуерната академия, предприемачите, стартъпите и по-опитните компании.
"Открай време е наша мечта България да се превърне в регионален IT център в Централна и Източна Европа и този проект е една стъпка по този път." Васил Терзиев

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


40 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Доколкото разбирам, тези сгради не са свързани в общ кампус, затова съветвам 4-мата инвеститори да не пренебрегват околкото пространство около постройките и ако трябва - да се бръкнат някой лев и сами да оправят тротоарите, дупките и зеленината. Иначе първоначалната им идея за средище от ИТ-таланти ще бъде компроментирана от контраста с кварталните "таланти" от съседните блокове и пазарчето, които паркират по тротоарите, правят си от бракуваните трошки улични килери или ги оглозгват с години, за да ги продават на части "за по-голЕм рандеман". Понеже една беда не идва сама, същите индивиди имат навика да обикалят облечени в анцузи на футболни отбори, джапанки и бермудки на палми, да си хвърлят фасовете на земята, да се храчат шумно през 5 минути и да лежат цяла събота и недеял под колите, за да си сменят сами маслото или друг дребен ремонт. Това е съпроводено с тежки ИТ-разговори колко е тази сутрин нафтата на Марешки и как се продухва вода от въздушния филтър. Не може една портиерна да разделя новата силициева долина и съществуващия балкански ташак.

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Добри идеи. Но най-важното, по мое мнение, за БГ ИТ сектор е отваряне на пазара за украински, македонски и подобен род "съвместими" народи, от които можем да дръпнем малко живо месо. У нас няма и много трудно ще проима. Същото важи и за телефонистите / съпорта и всякакви подобни дейности, изискващи поне средна интелигентност, поне един чужд език и срастване с клавиатурата. А че с авточасти няма да прокопсаме вече се вижда. При дълбокото ми уважение и към този сектор, мисля че уплътнихме каквото можем като пазар на труда и капацитет.

 • 3
  rldkfl avatar :-|
  Xumpomo name

  До коментар [#2] от "misho73":

  В този бранш хората са над "съвемстими народи", български програмисти работят успешно по цял свят, но за "съвеместими" заплати.
  Иначе ако се вярва на популистите у нас, нашите програмисти щяха да са в Русия :) :) :) Нали сме моделирани по техен образ и подобие

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "Xumpomo name":


  [quote#3:"Xumpomo name"]български програмисти работят успешно по цял свят[/quote]

  Имам предвид културно съвместими. Добри програмисти има и в Пакистан, Тунис и Шри Ланка. Даже много добри. И на добра цена. Като за програмисти няма от значение откъде се, но като за общество, хубаво било да са от подобни на нашите региони. Като тактично съм пропуснал Русия :-)

 • 5
  xxn20561524 avatar :-|
  xxn20561524

  До коментар [#2] от "misho73":

  Като обсебени сте с тия украинци. Не ни требва внос на работници, а по-високи заплати за да спре изтичането на работна ръка. И в туризма искали украинци, а където и да идеш в чужбина не можеш да се разминеш от български персонал по курортите.
  Колкото до любимите ви украинци, нито езикът им е близък до нашия, нито манталитетът или външния им вид. Те са нещо средно между поляци и руснаци. Чужди кадърни специалисти не можем да привличаме, защото заплатите в България са ниски, но и да можехме, пак требва да се привличат внимателно за да не спира ръстът на заплатите.

 • 6
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  До коментар [#5] от "xxn20561524":

  Идеята е че украинеца се чувства тук по-спокоен отколкото един индиец примерно. А заплатите в ИТ не са лоши.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#5:"xxn20561524"]Не ни требва внос на работници, а по-високи заплати за да спре изтичането на работна ръка. И в туризма искали украинци, а където и да идеш в чужбина не можеш да се разминеш от български персонал по курортите. [/quote]В ИТ сектора заплатите вече са високи. И имайки предвид разходите за живот в БГ, то програмист в София живее по-добре отколкото програмист в Лондон. вЕрвай ми - живея в Лондон. Заплатите в ИТ бранша в Лондон са 3-4 пъти по-високи от тези в София, но разходите за живот са поне 5-6 пъти по-високи. Отделно гъчкания транспорт в пиковите часове (Лондон в това отношение е по-зле от София), неособено хубавото време и другите природни ограничения (за топло море трябва да летиш със самолет, както и за да караш ски).

 • 8
  xxn20561524 avatar :-|
  xxn20561524

  До коментар [#7] от "Николай Николов":

  И каква точно връзка има това което си написал с моя коментар? Не ни требват по-високи заплати, защото цените били ниски, следователно можем спокойно да привличаме чужди работници и да забравим за ръст на заплатите? Що за логика.
  Първо, тия приказки ги разтегай на некой друг - като си купуваш кола, техника, дрехи, самолетни билети, почивки в чужбина, храна и пр. цените са ти еднакви или често дори по-високи в България, което компенсира другите по-ниски разходи.
  Второ, дори да приемем че заплатите в София са "високи" и има липса на работна ръка, това не значи да привличаме такава от чужбина, защото има и други български градове, към които бизнесът може да се насочи, вместо да струпваме всичко в София.
  И трето, като е толко хубаво в София, защо не идват английски програмисти, как не са се сетили че в София ще имат по-висок стандарт на живот ами се мъчат в мрачния Лондон? Та защо са ни украинци, като има англичани, немци и пр. граждани на ЕС?

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#5] от "xxn20561524":


  [quote#5:"xxn20561524"]Не ни требва внос на работници, а по-високи заплати за да спре изтичането на работна ръка.[/quote]

  В ИТ сектора изтичане поне от няколко години няма. Тези които се местят, го правят по кариерни съображения или по културни. Откъм заплащане го докарваме, предвид стандарта на живот в БГ.
  А украинци трябват. И в туризма и в ИТ. Украйна е 45 милиона. И половин милион да дръпнем си оправяме демографията. И пазара на труда. Нямаме друг избор и трябва да хванем момента че са го закършили и да вземем каквото можем.

 • 10
  xxn20561524 avatar :-|
  xxn20561524

  До коментар [#9] от "misho73":

  Напротив, заплатите у нас са сред най-ниските в Европа във всички сектори на икономиката, включително и в ИТ-сектора. В страната с най-ниски заплати и най-висока емиграция да търсиш внос на работници от вън си е чиста проба глупост. Очевидно е че моделът на икономиката ни е сбъркан и разчитането на ниски заплати и ниска добавена стойност води страната към катастрофа, а вносът на нископлатени работници само ще засили тоя процес.

  Каква демография ще оправяш като се губи българската идентичност с половин милион чужденци? Това е друг народ с друга култура, друг език и друг ген.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал