Как пространството влияе на икономиката
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как пространството влияе на икономиката

Как пространството влияе на икономиката

5684 прочитания

Профил

Арх. Вяра Запрева завършва УАСГ през 2014г., в катедра " Обществени сгради". В екипa на Stephen George Intenational се присъединява още в студентските си години. В момента е ръководител на Интериорния отдел на фирмата. Обществените пространства представляват сериозен интерес в нейната практика до момента. Има богат опит в редица обществени интериори, сгради и обществени пространства.

Работата на архитекта е да материализира нуждите на обществото, които се променят с времето. Това, което никога не се променя независимо от времето обаче, е мащабът. Чрез него възприемаме всяко пространство, което обитаваме. Той е ключов за правилното функциониране на обществата и отделните хора. Съзнателно или несъзнателно, всеки от нас усеща това.

Светът се движи напред заради променящите се нужди на човека – както в просперитет, така и в периоди на падение. Промените в икономиката пък с най-голяма сила променят пространствата, които обитаваме – нашите домове, градска среда и работни места. Но и обратното е вярно. Правилното функциониране на най-важните пространства около нас е и основа за икономически напредък и просперитет.

Как пространството влияе върху икономиката

Науката сочи, че за да бъде продуктивен даден човек, съзнанието му трябва да бъде освободено от три основни мисли: за безопасността му (сигурност и комфорт), за осигуряването на прехрана, както и за обитаването на пространство, което дава достъп до неговите интереси. В най-затънтените краища на света все още има племена, които не могат да се развият със скоростта на останалите. Защо? Тъй като не са успели да освободят ежедневните си мисли от изброените по-горе неща.

Развитите общества, които служат за пример на останалите, разполагат в по-голяма степен с най-ценния ресурс - свободното човешко съзнание. Така се развива мисленето, появяват се нови технологии, изобретения, продукти. Качествената среда е основата на всяка развита икономика.

Как да променим пространството около себе си

Нека вземем като пример работната среда - това е мястото, където най-често се раждат новите идеи. На първо място служителят трябва да се чувства в безопасност там. След това трябва да има възможност да подсигури прехраната си през деня. Неслучайно повечето успешни фирми осигуряват допълнителни възможности относно местата за хранене: възможност да приготвиш храната си на определено място в рамките на офиса или безплатна храна за екипа си през работния ден. Какви обаче мерки се взимат, за да предложат третото условие - качествено пространство на обитаване?

Последните проучвания сочат, че т.нар. отворен тип офиси не са дотам продуктивни, както тези, в които хората са разделени на по-малки екипи. Защо? За да бъде осигурен качествен комфорт на обитаване, трябва да бъдат покрити няколко основни критерия:

Подходящ мащаб в зависимост от дейността (няма как например да работиш в помещение, което събира 1000 души и светлата височина на това помещение да бъде 280 см).

Светлинен комфорт: при липса на добра естествена светлина колкото по-близко сме до цветната температура на слънцето, толкова естествените възприятия на човек се запазват.

Звуков комфорт: това е един от генералните проблеми в цялостната ни среда на обитаване и в отвореното офис пространство. Високите нива на шумовия фон разконцентрират съзнанието и пречат на продуктивността. Правилните мерки в тази посока са добрата функционална планировка и изборът на материали с добри акустични характеристики. Използването на живи растения в работните пространства намалява шумовия фон и едновременно с това повишава наличието на пресен кислород.

Придадена стойност: хората са продуктивни, когато разполагат с различни възможности около себе си. Наличието на все повече свобода в работната среда увеличава в пъти работоспособността. Затова и офисите ще разполагат с все повече такива пространства: места за почивка, игри, лесен достъп до градската среда.

Когато даваш, винаги получаваш. За да получим силна икономика, трябва да дадем предпоставките, от които тя има нужда - освободеното човешко съзнание.
Stephen George International е международният бранд на Stephen George and Partners – една от водещите архитектурни практики във Великобритания. Създаден през 2009 г. в София, той разполага с екип от над 40 архитекти, инженери и дизайнери и собствено портфолио от разнообразни проекти - от логистични бази, през жилищно строителство, до големи офис центрове и градоустройство в Европа, Русия, Близкия и Далечния изток.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK