Имотният пазар в Централна и Източна Европа расте

Страните от региона имат все по-голяма роля в европейския пазар, но са подложени и на повече рискове

Движещата сила в региона тази година е Полша, където има голяма вероятност за достигане на рекордни инвестиционни обеми.
Движещата сила в региона тази година е Полша, където има голяма вероятност за достигане на рекордни инвестиционни обеми.    ©  Shutterstock
Движещата сила в региона тази година е Полша, където има голяма вероятност за достигане на рекордни инвестиционни обеми.
Движещата сила в региона тази година е Полша, където има голяма вероятност за достигане на рекордни инвестиционни обеми.    ©  Shutterstock

Противно на това, което политиците се опитват да ни втълпяват, България не е остров. Нито на стабилност, нито на просперитет. България е неразделна част от по-голям регион, наречен Централна и Източна Европа (ЦИЕ), и само на неговия фон може да бъде оценена адекватно и като темп на развитие, и като рискове.

А в този регион икономиките в последните години се развиха много бурно. Вземете например Чехия, чието богатство дотолкова набъбна, че започна да прелива видимо отвъд границите й и да навлиза под формата на инвестиции както в страни като България, така и в развити икономики като Германия. Или Полша, която продължава да е най-развитият капиталов и имотен пазар в региона и която тази година официално влезе в клуба на най-развитите икономики.

Искаме или не, България се разглежда в този контекст, особено когато става дума за имоти. Например южноафриканските фондове, които изкупиха моловете в София миналата година, първо стъпиха в Полша, Румъния и други по-големи пазари и дойдоха, когато там се достигна точката на насищане.

Звездата Полша

Като цяло миналата година беше белязана от рекорди не само в България, но и на регионално ниво. По изчисления на Colliers International общият инвестиционен обем в шестте страни от ЦИЕ надмина обема от 2007 г. и достигна рекордната стойност от 13.1 млрд. евро.

Данните на консултантската агенция за третото тримесечие показаха, че тази година има реална възможност да е също толкова силна и дори да надмине очакванията. За първите 9 месеца в региона са направени инвестиции за 9 млрд. евро, което е повече за същия период миналата година. Основният двигател на инвестиционната активност в региона обаче е Полша, където, изглежда, ще има локални рекорди.

От гледна точка на движение по сегменти офис площите са първенци по инвеститорски интерес. Засега те надминават търговските, традиционно по-популярни в региона.

България все още се счита за сравнително рисков инвестиционен пазар в сравнение с останалите държави от ЦИЕ региона. Според експертите от сектора по-консервативни инвеститори, като германските например, трудно биха погледнали към бизнес имотите у нас. Затова и по-мащабните инвестиции миналата година дойдоха от по-екзотични локации.

Рисковете

Този фон може да е позитивен, но може и да носи негативи. България не се разглежда самостоятелно, а като част от регион, който е силно свързан с еврозоната и затова е уязвим на всеки по-силен шок там.

Фактори като търговските отношения между Китай и САЩ, вътрешните проблеми на Европейския съюз, италианската икономика и поведението на банките ще окажат влияние върху всички от Варшава до София. "Догодина основните лихви ще се вдигнат за първи път от 2011 г. насам. Това е голямо събитие за пазара", коментира Марк Робинсън, главен анализатор за ЦИЕ на Colliers International. Според него рискът за имотния пазар в България ще бъде следствие от рисковете в Чехия и Полша и сътресенията там ще се пренесат тук. Това, казва той, вероятно ще се случи в края на 2019 г.

Не само БНБ се притеснява за рисковете от ипотечните кредити. По-рано тази година Чешката централна банка отчете, че жилищните имоти в страната са надценени с близо 14%. Така стигна и до въвеждането на мерки, с които да стимулира по-стриктно отпускане на жилищни заеми. От тази есен препоръките са вноската по кредита да не надвишава 45% от нетния месечен доход на кредитоискателя. В Румъния също от началото на следващата година се въвеждат мерки, които да ограничат риска от отпускането на прекалено големи ипотечни кредити.

Робинсън смята, че е очевидно прегряването на пазара в някои от тези страни, но не вярва да се стигне до рязък спад, като този от 2008-2009 г., а по-скоро до забавяне на икономиките и постепенни спадове на пазарите.

Още от Капитал