С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 15 ное 2018, 11:14, 35752 прочитания

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Дружества, свързани с осъдения за наркотрафик, искат да инвестират в проекта около 10 млн. лв.
Столичната община вече е поискала работен устройствен план.
Хотел "Рила" винаги е бил свързан със силните на деня. Сградата в самия център на София, до Богословския факултет на "Позитано" е строена в началото на 60-те години на миналия век за нуждите на ЦК на БКП. Автор е най-известният ни архитект от близкото минало Георги Стоилов, проектирал паметника "Бузлуджа", сградата на БНР, пантеона "Гургулят" и много други.

През 2000 г. собственик с приватизация, макар и скрит през няколко дружества, стана Васил Божков. Той планираше да го събори и да построи нова сграда, но плановете му зациклиха. Насред кризата хотелът попадна във финансиралата го Пощенска банка, а през 2016 г. съвсем официално се върна в ръцете на Божков. От края на 2017 г. "Рила" има нов собственик, чийто връзки сочат към осъдения за наркотрафик в Италия, Румъния и България Евелин Банев-Брендо.


Миналата седмица пък стана ясно, че Столичната община е позволила на новия собственик - дружеството "Рила-център", да подготви промяна в плана за застрояване и работен устройствен план за нова сграда. Така най-вероятно ще бъдат реализирани плановете на инвеститора за строеж на 11-етажна жилищна сграда с магазини откъм ул. "Леге" (където е бившият "Буда бар", сега бар Deep). Тези планове са внесени в общината още през юли, месец след като са сменени управителите на двете дружества. Промените целят очевидно да прекъснат проследимата връзка с Евелин Банев.

Все още няма визия

Новата сграда трябва да бъде 11 етажа в най-високата й част - с 1 повече от хотела - и ще намалява стъпаловидно в посока ул. "Съборна" до 2 етажа. Действащият общ градоустройствен план за района и подробен устройствен план на парцела на хотела го позволяват и беше въпрос на време там нещо да се случи.От внесените в столичната архитектурна дирекция документи става ясно, че проектант на новата сграда е арх. Илиан Илиев, собственик на студио "Планинг". Арх. Илиев стои зад проекти като "Сити център София" (сега "Парк център"), Тhe Mall, интериорът на "Парадайз център", "Бургас плаза", "Сити мол Стара Загора", BSR София 1, "Ларго мол Благоевград" и много други. Последната сграда в центъра на Благоевград стана известна преди месец, когато фасадата й буквално се разпадна заради ураганен вятър, но Илиев има отличия от международни конкурси и е проектирал сгради в чужбина. "Преди всичко искам да уточня, че самият хотел "Рила" няма да бъде засегнат по никакъв начин", коментира пред "Капитал" архитектът. "Може да се направи някакво освежаване по фасадата, но на този етап не можем да коментираме", допълни той.

В момента студиото подготвя работен устройствен план, който ще определи какво точно може да се строи. В тази част на центъра се изисква РУП - документ, подобен на подробния устройствен план, но много по-детайлен по отношение на котите и височините. В РУП присъстват силуетите на планираното строителство с точните височини на кота корниз и било.

"Все още нямаме концепция какви жилища и колко на брой ще има на етаж, нямаме визия, тип на фасадата, така че трудно можем да определим инвестицията, но ще е от порядъка на 650-700 евро на кв.м", каза арх. Илиев. Теренът, отреден за ново строителство, е с площ около 2900 м2. В съседство, както е постановила община "Средец", няма жилищни сгради, което позволява много голяма плътност на застрояване - до 80%. Това прави между 10 и 14 хил. кв.м разгъната площ в минималния и максималния вариант. Заради изискванията за отстояние от съседните сгради обаче ще се застроят около 6000 кв.м, твърди арх. Илиев. Това прави инвестиция от порядъка на 10 млн. лв.

Блок върху бар

"Ще съборим сега съществуващото ниско тяло (откъм "Леге") и ще построим нова сграда, но без да променяме фундамента, тоест ще използваме сегашните основи", казва арх. Илиев. По думите му паркингът на хотела и складовите помещения ще се препроектират, за да осигурят необходимите паркоместа. Според скиците, предоставени на общината, ще се събори всичко, което се намира зад хотел "Рила" - ниски тела, които го отделят от задната сграда - бившият "Кореком", сега офисна сграда, както и от старинния храм, който се намира там.

Архитекти, с които "Капитал" разговаря, изразиха съмнения, че основите на сегашния бар могат да поемат 11 етажа. Този въпрос е важен, защото хотел "Рила" лежи върху ценна археология. Смята се, че отдолу има останки от двореца на император Константин Велики. Под градинката отпред пък се намира ъглова наблюдателна кула, част от антична Сердика. Най-вероятно оттам е започвала източната стена на крепостта.

Самият хотел няма статут на паметник на културно-историческо наследство, но заради зоната, в която попада ("традиционен център"), и заради археологията проектът за разширение трябва да се съгласува с Министерството на културата. "В зависимост от естеството на самата археология може да се наложи да се осигури безпрепяствен обществен достъп, зависи какво ще се намери на това място", коментира темата пред Би Ти Ви главният архитект на София Здравко Здравков, чийто подпис стои под разрешението за нов устройствен план на парцела. Организацията "Спаси София" протестира срещу изказването на Здравков, като посочи, че по подобен начин хотел е "погълнал античната арена на Сердика" и решение с "обществен достъп не работи". Където има ценна археология, пространството трябва да е публично, а не погребано под частен обект, смятат от организацията, без обаче да дават яснота как това да стане в частен парцел.

"Ако не се пипат основите, аз не виждам нищо драматично, в крайна сметка и в съседство има сгради. Всички те, целият център на града лежи върху древна археология", коментира пред "Капитал" арх. Валентина Василева, член на специализирания експертен съвет за опазване на културните ценности към министъра на културата. "По-добре въобще да не я пипат, нищо да не разкриват, видяхме какво стана с античното селище "Скаптопара" по трасето на магистрала "Струма". Ако има археология, нека си седи в земята. Следващите поколения, ако са по-мъдри от нас, ще се погрижат", казва арх. Василева и добави: "По-скандалното в случая е не че ще се строи, а кой ще строи. Нали уж е осъден, нали го издирваме този човек?"

"Нормален" инвеститор

Има се предвид Евелин Банев-Брендо, който косвено е свързан с новия собственик на хотел "Рила". Дружеството "Рила-център", регистрирано в края на юли 2017 г., придобива имота в края на ноември 2017 г. за 9.8 млн. евро, като сделката е финансирана със заем от 10 млн. евро от БАКБ. Едноличен собственик на "Рила-център" е акционерното "Пропърти груп България" (ПГБ). То е основано от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай и е регистрирано в кантората на адвокат Марина Поптодорова. Като акционер в ПГБ през 2017 г. с 15% влиза 36-годишната модна дизайнерка Яна Хадам. Към момента на сделката и двете компании се представляват от Деян Трендафилов Лазаров, свързан с Брендо през множество фирми (виж карето).

"Пропърти груп България" е собственик на "Флавия консултинг", която е инвеститор в столичния комплекс "Оазис", построен миналата година в Панчарево. "Флавия консултинг" пък е собственик на други две дружества - "Хурит мениджмънт България", което притежава имоти в София (на бул. "Мария Луиза" 98, където имоти имат и други фирми, свързани с Брендо) и "Изба Славяново", която според "24 часа" е собственост на Банев. "Пропърти груп България" е собственик и на "Търговски и бизнес център - Международен панаир", който притежава голям парцел в Пловдив. През май месец ПГБ решава да изкупи "Банско сънрайз", собственост на Вилор Христович Христов, наричан дясната ръка на Брендо, за 16.8 млн. евро. Единственият актив на "Банско сънрайз" е парцел от 4 дка в курортния град.

През юни 2018 г. Деян Лазаров излиза от управлението на двете фирми, свързани с хотел "Рила", а на негово място е назначена Яна Хадам. Тя има 15%, а останалите около 80% не е ясно от кого се държат, тъй като само Хадам се явява на общите събрания. В управлението на ПГБ влизат още двама души: 28-годишният Иво Андонов и 31-годишната Диана Иванова.

Въпреки че с името на Брендо се свързват десетки имотни инвестиции в София (три хотела в столицата и множество офис сгради) и хотели по Черноморието, над него от години е опъван чадър от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Разследванията, завършили с осъдителни присъди срещу него в Италия и Румъния, са общоизвестен факт, но председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев публично е заявявал, че ръководената от него институция не е била уведомявана официално за тях.

Архитект Илиев обясни, че става дума за "нормален инвеститор", и отпрати "Капитал" да се свърже с "Рила-център". "Капитал" опита да се свърже с инвеститора, но единственият откриваем телефонен номер е на адвокат Поптодорова. Пред "Дневник" тя уточни, че няма връзка с тях.
Лазаров и Брендо

В края на февруари 2012 г., без да има промяна в собствеността, Деян Лазаров влиза в управлението на "Евротренд". Това е фирма, която е учредена от Брендо и приближения му адвокат Петър Колчев и която според прокуратурата е част от мрежата, през която Банев е изпирал парите си от наркотрафик. "Евротренд" е собственик на "Билдкомфорт", която също е основана от Брендо и Петър Колчев и в чието управление Деян Лазаров също влиза в края на 2014 г. Сега компанията е в ликвидация. От 2012 до 2014 г. Лазаров управлява строителната фирма "Евро палас" - основана от същите двама. През декември 2014 г. Деян Лазаров купува "Билдинг проджект мениджмънт" от фирмите "Грийн коуст ризортс" и "Етна консулт". "Грийн коуст" е собственост на дружеството "Интербилд", основано през 2004 г. под името "Пи Еф Ю кънстръкшън" от брата на Брендо и от мъжа на сестра му - Симо Карайчев и Константин Дишлиев (застрелян през 2007 г.).

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Ранна регистрация до 02.09.2019 г.

Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Хотел Iberostar в Слънчев бряг става Melia 2 Хотел Iberostar в Слънчев бряг става Melia

Той е собственост на Веселин Данев и смяната на бранда ще стане от следващия летен сезон

18 авг 2019, 8010 прочитания

Как програмисти избират офис сграда? Задължително до метро Как програмисти избират офис сграда? Задължително до метро

"ММ солушънс" нае новопростроената Kite в София. Проектант и основен собственик е арх. Борислав Богданов

18 авг 2019, 3800 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
Близка до ПИБ компания строи нов голям блок до метрото на бул. "Г.М. Димитров"

Проектът на "Либеро" е за сграда до 45 метра на терен от почти 7 декара

Надвиснала ли е световна рецесия

Глобалните инвеститори са в състояние на паника и готови да инвестират в дългове с отрицателна доходност

Новото златно тепе на Крумовград

Първата нова мина в България след социализма започва да работи край Крумовград в местността Ада тепе

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица