Близка до ПИБ компания строи нов голям блок до метрото на бул. "Г.М. Димитров"

Проектът на "Либеро" е за сграда до 45 метра на терен от почти 7 декара

Теренът е близо до кръстовището на бул. "Г.М. Димитров" и "Драган Цанков"
Теренът е близо до кръстовището на бул. "Г.М. Димитров" и "Драган Цанков"    ©  PDS
Теренът е близо до кръстовището на бул. "Г.М. Димитров" и "Драган Цанков"
Теренът е близо до кръстовището на бул. "Г.М. Димитров" и "Драган Цанков"    ©  PDS

Районът около метростанция "Г.М. Димитров" ще се промени значително през близките години. Около кръстовището се случват няколко проекта, един от които започва съвсем скоро. Инвеститорът "Либеро", който е свързан с ПИБ, е получил разрешение за строеж на сграда от 34 хил. кв.м, като сградата ще е жилищна и висока до 45 метра. Изпълнител е "Маркан" на Николай Каназирев.

Другите два вече задействани проекта в отсечката са на Николай Вълканов от "Минстрой" и Пламен Мирянов от "Артекс".

Кои са инвеститорите

Управител на "Либеро" е Елина Стефанова Цонкова-Петрова, а собственик на фирмата - кипърска офшорка "Антуеп Овърсийс Лимитид". В ръководството участва и адвокат Петър Петров, който влиза и в управлението на "Юлен" и "Витоша ски". "Либеро" има кредит към Първа инвестиционна банка за 5 млн. евро от януари 2018 г., който вероятно ще финансира проекта на "Г.М. Димитров".

Дружеството участва в собствеността и на "Пирин-Турист", сочи справка в регистрите, заедно с кипърския си собственик, Димитър Чобанов и още една фирма. "Пирин-Турист" беше кандидат купувач на "Хемус еър" и е сред акционерите в "Юлен". Управителката на "Либеро" пък е присъствала на събиране на акционерите на концесионера на Банско, но като представител на офшорка от Британските вирджински острови.

Според финансовия си отчет за 2017г. "Либеро" има 768 хил. лв. приходи.

Какво ще се строи

Разрешителното за строеж е издадено на 12 ноември, сочи справка в регистъра на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Според разрешението сградата ще е с офиси и жилищна част, но Николай Каназирев коментира пред "Капитал", че ще има само жилища. По думите му трябва да е готова за около 20-22 месеца.

Парцелът от почти 7 декара се намира близо до кръстовището на бул. "Г.М. Димитров" и "Драган Цанков" почти срещу централата на "Минстрой", като на мястото вече има изкоп. Конкретно сградата ще се намира на бул. "Г.М. Димитров" и ул. 157, като обхваща целия парцел до успоредната на булеварда ул. "Крум Кюлявков". В близост от другата страна на кръстовището е и централата на ПИБ.

Теренът е почти 7 декара, а планираното РЗП е 33.7 хил. кв.м, ако се включват сутерените, където ще има подземен паркинг. Според визата за проектиране в НАГ максималната височина на сградата ще е 45 м.

Имотът е започнал да се строи официално от 26 ноември, сочи справка в базата данни със строителни проекти PDS. На визуализацията се виждат 13 надземни етажа.

Жега в района

В близост се намират още два големи проекта - на Николай Вълканов от "Минстрой" и Пламен Мирянов от "Артекс".

Първият, NV Tower 13, е с РЗП 46.5 хил. кв.м, а височината - 75 метра. Реално това са 19 етажа, но над тях ще има архитектурни елементи, например покривни градини, до 106 м.

Другият почти небостъргач, който ще се появи непосредствено до метростанцията, е поредната висока жилищна сграда на "Артекс". По проект тя ще е 22-етажна, 75 метра висока и в нея ще има 242 апартамента, разположени на площ 22.5 хил. кв.м.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 2
  orchis avatar :-|
  orchis

  Тези всички мегаломански проекти като се завършат няма да може да се минава от там. То и сега е задръстено.

 • 3
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  До коментар [#2] от "orchis":

  Важното е едни пари да се завъртят. Другото са излишни детайли.

  Очевидно има подем сред населението и икономиката бумти, та пазарът на имоти връзва и цъфти.

 • 4
  bojko84 avatar :-|
  Компетентен

  До коментар [#2] от "orchis":

  Нали има метро бе,пич. Именно затова ще строят там. Не всеки в града трябва да пренася навиците си от село в града с шофиране до лавката.

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#4] от "Компетентен":

  "Нали има метро бе,пич. Именно затова ще строят там. Не всеки в града трябва да пренася навиците си от село в града с шофиране до лавката."

  Искате да кажете, че тези, които ще живеят в тези сгради, ще си паркират колите в паркингите на крайните спирки на метрото (дето ги няма!) и ще си ходят с метрото до вкъщи?

 • 6
  zsi13590141 avatar :-|
  Красен Марков

  Ще строи, как няма да строи, като ограбиха пладнешки и напълно законно България! Българските граждани и фирми са лишени от правото на справедлив и равнопоставен съдебен процес от привилегията по чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс на банките, на фирми за бързи кредити и другите облагодетелствани лица да се снабдяват с изпълни листа само въз основа на техните твърдения по документи в задочно производство, в което съденият не взема участие и не може да се защити. Така въз основа на фалшиви записи на заповед, договори с неравноправни клаузи и голословни твърдения в „извлеченията от счетоводните книги” на банките се отнема имуществото на българските граждани. Прочетете повече и подпишете петицията до Европейският парламет тук: http://krasen.markov.website/bg/

 • 7
  fcap3 avatar :-|
  fcap3

  Що не вземат та бутнат онова красивото без покрив до метрото и да строят там? Ще изкопат дърветата където докопат, но районът ще е все така грозен заради местните модерни руини.

 • 8
  indiana avatar :-|
  Индиана

  Така от снимката се вижда, че следващия кандидат за облагородяване е теренът на БГ Пощи, в дясно на сградата на Минстрой, под кортовете. Те и кортовете ще заминат след време...

 • 9
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  До коментар [#4] от "Компетентен":

  Това са мечти някакви, Гемето ще стане непроходимо. То и сега и задръствания по цял ден.

 • boevbisser

  Ужас, да приемем че има 30 000 кв.м. над земята, това означава КИНТ поне 4.2?
  И след това - защо имало задръствания, защо нямало места за паркиране, защо столицата прилича на гето .....
  Еми ето затова - защото Общината разрешава такива проекти, защото всеки допълнителен кв.м. има значение и носи приход - и на инвеститора, и на общинарите, това е.
  Титаните на мисълта направиха ли оценка как идващите 3 проекта до кръстовището на ГМ Димитров и Климент Охридски ще се отразят на трафика, някой да е чул, че кръстовището ще се уширява.
  Абсолютни разбойници, отвратително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал