Жк "Васил Божков"

Бивш имот на "Балканкар" на столичния булевард "Цар Борис III" ще се превърне в нов мащабен жилищен комплекс с 14 сгради

В началото на юли 2016 г. дружеството "Прим БГ" с едноличен собственик Васил Божков придобива поземления имот на "Цар Борис III" с площ 31 хил. кв.м от "Балканкар холдинг"
В началото на юли 2016 г. дружеството "Прим БГ" с едноличен собственик Васил Божков придобива поземления имот на "Цар Борис III" с площ 31 хил. кв.м от "Балканкар холдинг"    ©  Цветелина Белутова
В началото на юли 2016 г. дружеството "Прим БГ" с едноличен собственик Васил Божков придобива поземления имот на "Цар Борис III" с площ 31 хил. кв.м от "Балканкар холдинг"
В началото на юли 2016 г. дружеството "Прим БГ" с едноличен собственик Васил Божков придобива поземления имот на "Цар Борис III" с площ 31 хил. кв.м от "Балканкар холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
 • - Бивш имот на "Балканкар" на столичния булевард "Цар Борис III" ще се превърне в нов мащабен жилищен комплекс.
 • - Инвеститор в 14-те жилищни сгради е свързаното с Васил Божков "Нове хоумс".
 • - Теренът струва близо 30 млн. лв., а цените на апартаментите са от 750 евро/кв.м нагоре.

Големите строителни проекти в София обикновено бързо се оказват в центъра на общественото внимание, дори и да се крият. Не точно такъв е случаят с новия мащабен проект Nove Homes в "Красно село" на мястото на бивш терен на "Балканкар". Има си официален сайт, визията за него вече е готова и апартаментите са пуснати в продажба.

Вероятно основната причина да не се говори особено за него, въпреки че се планира да включва 14 сгради, най-високата от които достигаща 16 етажа, е, че още не е получил разрешение за строеж. Извън големия размах и историята на терена проектът е любопитен още с инвеститора си. По първата линия това, по всичко личи, е хазартния бизнесмен Васил Божков. Самото дружество "Нове хоумс" е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. И името на фирмата, и логото й обаче насочват към основната компания на Божков "Нове холдинг", като и адвокатът, направил вписването й - Георги Бакърджиев, има дългогодишни връзки с групата.

Затворен комплекс в града

Мащабният проект е до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. За разлика от повечето жилищни проекти със сходни параметри, които излизат на пазара през последните години, "Нове хоумс" освен планираните 14 отделни сгради предвижда и паркова зона между тях. Според сайта на инвеститора общата разгъната застроена площ е 97 хил. кв.м върху терен 27 декара. В проекта влизат 556 жилищни единици, както и 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв.м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хил. кв.м.

В края на ноември беше публикувана информация за обекта от агенция Luximmo, които обявяват различни варианти за изплащане на апартаментите с начална цена 750 евро за кв.м жилищна площ. "Капитал" не успя да се свърже с инвеститора за данни за общата инвестиция в строителството. Любопитна подробност е, че от агенцията за висок клас недвижими имоти са представили проекта на Божков в края на ноември под друго име - Krasno Selo Homes.

От "Балканкар" до Божков

Теренът на "Балканкар" се води на адрес бул. "Цар Борис III" 126. Преди холдингът да бъде обявен в несъстоятелност през 2002 г., на този адрес се помещава подразделението "Балканкар инженеринг". Компанията е създадена през 60-те години като институт с наименованието "Балканкар прогрес". В сградите, които са разрушени през март тази година, са били съсредоточени инженеринговата и научноизследователската дейност на производителя на електро- и мотокари.

През юли 2014 г. синдикът на холдинга Стоил Моллов прави опит за продажба на терена заедно с прилежащите сгради, както и движимото имущество в тях. Началната цена на всички активи, посочена в обявлението на Моллов, е приблизително 16.9 млн. лв.

В началото на юли 2016 г. дружеството "Прим БГ" с едноличен собственик Васил Божков придобива поземления имот с площ 31 хил. кв.м от "Балканкар холдинг". В сделката влизат и старите постройки на "Балканкар", които включват цех, инженерен корпус, лаборатория, работилници, складове, административна сграда, общо всички с РЗП почти 29 хил. кв.м. Справката показва, че материалният интерес по сделката е 28 млн. и 338 хил. лв.

В средата на октомври тази година същият поземлен имот с намалена площ до 27.6 хил. кв.м (след като през 2016 г. е одобрен изработеният кадастрален план за район "Красно село" и е изготвена нова скица на границите на имота) преминава във владението на новоучредено акционерно дружество "Нове хоумс". Материалният интерес по тази сделка е едва 5 млн. лв. За единия от акционерите, Мария Димитрова, не се откриват други корпоративни участия, докато другият, Филип Марков, е в управата на "Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри 21" заедно с други близки до Божков лица.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  bushido avatar :-|
  bushido

  Ражда се Черепвил! 😃

 • 2
  vespasian0303 avatar :-|
  vespasian0303

  В тази връзка няма ли някой да обърне внимание на охраньорите на г-н Божков, които ежедневно си паркират автомобилите на тротоара на новоремнонтираният бул. В. Левски? Не че нещо, ама това се случва на 500 метра от Народното събрание.

 • 3
  m17 avatar :-|
  m17

  Няма лошо, мястото е комуникативно, ще има спирка на метрото на 100 метра. Но определено мястото не е за висок клас имоти, съседите са 5 етажни душегубки от 60'те, една понелка и една малка Била. Излизането с кола, особенно в посока центъра ще е кошмарно, влизането от посока околовръстното също. Имат училище и детска градина съвсем близко, друго на 300 метра, пазара е на 150 метра.

 • 4
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "bushido":

  Да бе да, това са имоти за хора с 30 годишна ипотека, човек с много пари не би живял там.

 • 5
  the_3rd_wave avatar :-?
  Третата Вълна

  Затворен комплекс: задължително трябват огради, денонощни бариери и денонощна охрана с контролно-пропусквателни пунктове, с постояно видео наблюдение на територията на затворения комплекс. Вход за собственици или наематели само с електронен пропуск, или предварително заявени очаквани посетители, видео-домофони за допуск на гости или куриери. Охраната на входа да записва проверява дали гостите паркират само на местата за гости. Постоянно живеещите да си паркират само на отредените им лични парко-места. Уредени и чисти градинки, детски площадки и съвсем отделна заградена част за кучкарите да могат да се изходят домашните им любимци. Хубаво осветени частни улички - като консумацията на електричество се заплаща от общите месечни такси на комплекса. И задължително разделно сметосъбиране. Дано архектите да са проектирали фасадно решение така че който иска да си слага климатици да има къде да се скрият тези джаджи, а не след време фасадите да са нацвъкани по "най-удобните" за монтаж на климатици места... Никакви сателитни чинии по фасадите, за сателите място само на покрива. Всички кабели за комуникация, СОТ, интренет доставчици и оптики предварително опроводени до всяко жилище. Чист въздух... Режим на тишина между 2 и 4 следобяд всеки ден и не след 10 вечерта... а петък и събота - с малко по-разхлабени изисквания за гюрюлтия от купони... Поне една зала за спорт... За всяка сграда поне по една беседка със една открита скара за дърва и дървени въглища, да да може през лятото да има малко цър-пър на удобно място, а не да се задимяват "остъклените усвоени" тераси.

  Изгледах видеото. Единственото, което ми хареса е че няма паркирали возила в градинките и пространствата между сградите!

  Предполагам освен подземните паркинзи ще се наложи да построят и поне един паркинг от няколко надземни етажа за да могат там да паркират всички МПС-та дето са със газови уредби и по правилата за противопожарна безопасност няма да имат право да паркират в подземните гаражи.

  Извън затвореният коплекс: данък сгради за всички новозакупени жилища от 1% от данъчната оценка! А данъчната оценка да е плюс-минус двайсетина процента от пазарната.

 • 6
  tqy1543257928589749 avatar :-|
  Yordan Georgiev

  И тея от Да България са с БСП шибани комуняги само протести платени ии кво .. Правителството си работи супер ... и нищо не правите ! Излагате се .

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Детски градини ще има ли? Училище?

 • 8
  iavorski avatar :-|
  iavorski


  До коментар [#7] от "
  mickmick
  ":

  Като построят детски градини и училища в престижните Манастирски ливади и Кръстова вада ще им дойде и на тези реда!

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#8] от "iavorski":

  За да се построят, то трябва да има предвидено място най-малкото. Или най-сладко е първо да се построи, после да се отчуждава, събаря и строи наново.

 • 10
  zba39592670 avatar :-|
  zba39592670

  Цената е безкрайно фалшива и подвеждаща - 750 евро. Ако целта е да се навържат балъци, то тя е постигната. Цената на зелено в Люлин или Х.Димитър е 900 евро.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал