Новият брой:
Служебната президентска република

От състезателните писти до строителство на супермодерни вили

Пламен Кралев - бивш автомобилен състезател, баща на пет деца, бизнесмен и предприемач

От състезателните писти до строителство на супермодерни вили
От състезателните писти до строителство на супермодерни вили
   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вие сте познат като автомобилен състезател. Каква е връзката между състезанията и строителството на луксозни вили?

Преди да стана автомобилен състезател, аз съм строителен инженер. Работя в строителството повече от 20 години. Дълги години бях собственик на фирма, специализирана в изграждане на обществени инфраструктурни обекти.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Вие сте познат като автомобилен състезател. Каква е връзката между състезанията и строителството на луксозни вили?

Преди да стана автомобилен състезател, аз съм строителен инженер. Работя в строителството повече от 20 години. Дълги години бях собственик на фирма, специализирана в изграждане на обществени инфраструктурни обекти.

Защо решихте да се преквалифицирате?

В този бизнес има прекалено много фактори, които не зависят от това колко добре си вършиш работата. Затова и взехме решение да се преориентираме. Но това е дълъг и труден преход, който аз и моят екип осъществяваме от 2014 г.

Защо избрахте сегмента луксозни вили?

Темата с дома, съвременната функционалност и качеството на живот отдавна ме занимава. Освен това в този сегмент на жилищното строителство в България виждам огромна пазарна ниша.

Каква е причината тези имоти да остават извън полезрението на предприемачите?

За разработване на такъв сегмент в България е необходимо ноу-хау, внесено от страни с традиции в проектиране, строителство и обзавеждане на луксозни имоти. Друг проблем е липсата на подходящи терени.

Вие притежавате ли такова познание?

Разчитам в голяма степен на моя партньор в този бизнес - Клаудио Биганцоли. Клаудио е собственик на дизайнерско студио в Италия, с повече от 30 години опит в проектиране на интериорен дизайн, обзавеждане, изграждане и реконструкция на луксозни вили. Самият той е художник и автор на интериорни скулптури. Човек с много таланти и богат практически опит в сферата на луксозното строителство и модерния интериорен дизайн.

С какво е различен италианският подход?

С разбирането, че крайният резултат зависи най-вече от качеството и детайлността на проектиране. Когато всичко до най-малката подробност е проектно решено, изпълнението не е проблем. Това обаче коства огромен обем проектантска работа.

Значи тайната на луксозното строителство се крие в проектиране на детайлите?

Разбира се. Противно на всеобщото разбиране, работа на дизайнера не е само да направи интериорен проект. Неговата основна задача е да направи детайлни работни проекти за строителството на сградата и околните пространства. Необходимо е да притежава експертно техническо ниво и да познава най-новите продукти и технологии. Всичко това обаче е без значение, ако не е в състояние да създава впечатляващ и уникален дизайн.

Как се сработва българско-италианският екип?

Разработихме система с конкретни функционални стандарти и изисквания за проектиране на вила от висок клас. Задачата на нашите архитекти при проектиране е да създадат форма, която да покрие тези стандарти и да постигне архитектурно въздействие. От друга страна, дизайнерският екип от Италия вдъхва живот на тази форма, като проектира детайлно всички външни и вътрешни елементи и пространства.

Винаги ли се получава?

Не винаги. Не е лесно да се изпълнят всички функционални стандарти, които имаме, и същевременно да се постигне впечатляваща архитектура. За повечето имоти се налага да разработваме по 4-5 варианта, докато всичко си дойде на мястото.

Какво всъщност разбирате под "вила от висок клас"?

Това е модерна извънградска къща с характеристики на ваканционен имот. Отличава се с нискоетажно застрояване, впечатляваща архитектура и функционалност. Разполага с уединен двор, басейн и всички удобства за почивка, спорт, социални прояви и работа вкъщи. Проектирана е да бъде обслужвана от персонал 24/7. Предлага възможност за пълно уединение и връзка с природата.

Има ли съществена разлика между вила и къща или това е просто игра на думи с маркетингова цел?

Разбирането за вила по света е много по-различно, отколкото в България. Това е престижен имот от висока категория, но основните разлики са свързани с локацията и начина на използване. Асоциира със слабо урбанизирана територия. Място сред природата за отдих и почивка. През последните 10 години в световен мащаб набра скорост строителство на модерни вили от висок клас както за ваканционен дом, така и за постоянно пребиваване. Свързано е с тенденцията да се работи от вкъщи и все по-силното желание на хората да са далеч от шума и мръсотията на големия град.

Но това не е нещо новo за София. В Бояна и Драгалевци има много луксозни вили.

Като концепция не е нещо ново. Различни са стандартите, технологиите и функционалността. Проблемът е, че процесът на разрастване на големите градове върви много по-бързо от очакваното В миналото Бояна и Драгалевци бяха вилни зони и големците имаха вили там. Сега това са просто квартали на София. Вече блоковете са повече от къщите и строителството продължава

Вие като предприемач не бихте ли избрали тези квартали за строителство на луксозна вила?

Не. Живеех преди години в къща в Бояна. В съседния имот построиха блок на 5 етажа. Ако искам градска къща, ще търся възможност в централните райони на града. За висок клас извънградска къща бих търсил локация с други характеристики.

Какви например?

Търсим терени, разположени по хълмовете на красивите планини около София. Подбираме локациите така, че да имат директен подход към главна улица и бърз достъп до основни пътни артерии и центъра на града. Подходящи са имоти сред природата, които същевременно имат добра връзка с града.

Каква е гаранцията, че след няколко години няма да се застрои всичко като в Бояна и Драгалевци?

Избираме терени, които граничат с гора или с територии без възможност за застрояване. Изкупуваме цели масиви, за да имаме контрол върху застрояването наоколо. Обособяваме големи самостоятелни имоти, така че да осигурим възможност за уединение.

Значи правите нещо като затворени комплекси?

Не бих казал. Философията ни е различна. Ние предлагаме уникалност, самостоятелност, изолираност - обратното на това, което се предлага в комплексите.

Разкажете нещо повече за вашите проекти?

Нашият пилотен проект "Панчарево парк" е за 8 самостоятелни вили, разположени върху терен от 50 дка.

Намира се на хълмовете над езерото Панчарево, сред зеленина и борови гори. Предлага прекрасна панорама към езерото и планините наоколо. Разстоянието до центъра на града и летище София е само 20 мин. път с кола.

Да разбирам ли, че вече строите и имате клиенти?

Да. Пред завършване сме на вила "Мария" и вила "Верде". Тази година предстои да финализираме вила "Белмонте" и вила "София".

Значи локацията беше одобрена от клиентите?

Нещо повече - нашите клиенти до момента са хора, които сами ни намериха. Оказа се, че отдавна търсят такъв тип локация, а това, което правим, е точно това, от което имат нужда.

Занимавате ли се с довършителни работи и обзавеждане?

Навсякъде по света строителството на луксозни имоти е комплексна услуга. Целта е да се улеснят хората и да се пести времето им. Необходимо е само клиентът да одобри интериорен проект, материали, оборудване.

Обзавеждането се изпълнява от нашите партньори. Те имат богат опит в изработване на висококачествено обзавеждане по индивидуален дизайн и работят с всички престижни марки за мебели в Италия.

Всичко по довършителните работи и обзавеждането ли се доставя от Италия?

Не само. Организирали сме процеса така, че да сме спокойни по отношение на качеството и дизайна. Строителството се изпълнява под ръководството на Клаудио и неговия екип. Важни архитектурни елементи като дограма, външни щори и входен портал също се изработват в Италия по наш дизайнерски проект и се монтират от производителя. Качеството е на съвсем различно ниво и това може да се види на живо във вилите, които довършваме.

Да, но ако клиента организира сам тези дейности ще спести доста пари...

Точно обратното! Нашата компания е ексклузивен представител за България на водещи италиански компании в строителството и обзавеждането. Това ни позволява да влагаме висококачествена дървена дограма, специални подови настилки, осветление и обзавеждане от най-висок клас, като същевременно да задържим цената на конкурентни за България нива.