Разклатената офис кула на лекарите

Съсловната организация продължава 13 години да се двоуми дали да строи или не "Дом на лекаря"

Лекарите притежават този терен от години, но не могат да се разберат дали и как да си строят сграда върху него
Лекарите притежават този терен от години, но не могат да се разберат дали и как да си строят сграда върху него    ©  Надежда Чипева
Лекарите притежават този терен от години, но не могат да се разберат дали и как да си строят сграда върху него
Лекарите притежават този терен от години, но не могат да се разберат дали и как да си строят сграда върху него    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Строежът на "Дом на лекаря" се точи от 13 години и отново е на път да спре
  • На подарените от държавата близо два декара в центъра по последен план трябва да се появи 14-етажна офис сграда
  • Новото ръководство на БДС обаче не е сигурно, че иска 30% от построеното от частния строител

Лекарският съюз няма собствена сграда. През 2006 г. държавата му подарява близо два декара в широк център в карето с болници, за да построи "Дом на лекаря". Сега, 13 години по-късно, след три проекта, пет председатели на БЛС, избрана фирма строител и пропилени 800 хил. лева, офис сградата пораства на картинка до 14 етажна кула, 30% от които обезщетение за организацията на докторите. Но заради метрото и разминавания в желанията на самия лекарски съюз строителството може да започне скоро, но може и никога да не започне.

Метро му минава път

През април 2006 г. областната управа на София прехвърля на Българския лекарски съюз (БЛС) безвъзмездно правото на собственост на недвижим имот от 1760 кв.м. Теренът е в рамките тогавашната Медицинска академия (сега Александровска болница) и в близост до Военномедицинска академия. Отначало лекарите решават сами да строят, взимат и кредит, който после седем години изплащат, без строежът да е започнат. Преди шест години съборът, който е върховен орган на БЛС, сменя подхода и решава да възложи строителството на външна фирма. От "Дигеста-СИП", избрана с конкурс, се очаква да построи сградата безплатно за съюза, като му преотстъпи 31% от площта й, а останалите ползва за собствени цели. Договорът е сключен през 2015 г. В същото време обаче Столична община започва да строи метростанция точно на улицата пред имота на БЛС и това забавя строежа на лекарската сграда.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу:

Покрай строежа около имота се оформя трета улица. А по нормите в Закона за устройство на територията това позволява да се увеличи височината на сградата. Строителят, който първоначално планира осем етажа, през 2017 г. представя на събор на лекарския съюз ново предложение - за 14-етажна сграда. Предложението е изгодно за БЛС, защото ще получи 4715 кв.м вместо предишните 2979 кв.м.

Първоначалният проект е за осеметажна сграда с две подземни нива на площ от общо 9543 кв.м, които включват банков офис, 20 офиса, работна зала, паркоместа и др. В новия проект сградата има три подземни нива и обща площ 24 820 кв.м. И в двата случая БЛС получава 31% от тях. Столичната община пуска процедура за нов подробен устройствен план, предвиждащ 14-етажна сграда, и главният архитект на София го разрешава със заповед от 11 август 2017 г. Промени в разрешително за строеж обаче още няма.

Обрат и мълчание

През октомври 2018 г. обаче управителният съвет на лекарския съюз решава да възложи на компания за недвижими имоти да направи анализ на дейностите за имота, отреден за дом на лекаря. Месец след това от УС на БЛС писмено искат от Столична община да спре градоустройствената процедура, тъй като не са взимали решения за такива изменения в притежавания имот. В тези действия някои членове на БЛС виждат подготовка за избор на нов строител. Този обрат съвпада с връщането в администрацията на БЛС на един от предишните му председатели – д-р Андрей Кехайов, по чието време съюзът е смятал да строи Дома на лекаря сам. Междувременно строителят, избран от събора, е съгласувал проекта и е готов да строи.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров отказа да коментират какво се случва с проекта "Дом на лекаря". Представители на контролната комисия на съюза коментираха пред "Капитал", че лекарският съюз трябва да се придържа към избора на строител от събора, който е върховен орган, и към подписания договор, за да не плаща неустойки.

"Дигеста-СИП" също не коментира съдбата на строежа и какви действия ще предприеме, ако БЛС реши да развали договора. Според документа офис сградата трябва да бъде построена за не повече от две години. При забава над три месеца фирмата дължи неустойка от 4 лв. на кв.м застроена площ за всеки месец забава. Ако не построи имота за 24 месеца, БЛС има право да развали договора и всичко построено да остане негово. Договорът обаче допуска временно спиране на строителството и замразяване на срок в случай на ремонт или строеж на инфраструктурни обекти като метро.

Пари за нищо

Първоначалният проект - през 2008 г., е да се построи сграда на 11 етажа с обща разгъната застроена площ от 11 437 кв.м. Очакваната инвестиция е между 5.72 млн. евро и 6.9 млн. евро. БЛС предвижда възможност да се договори с външен инвеститор, който да строи и да преотстъпи на съюза между 20% и 50% от площите в сградата. Председателят Кехайов коментира тогава, че има три начина БЛС да финансира строежа – чрез кредит, със средства на лекарите и чрез съфинансиране. Кехайов като собственик на хотел в Родопите има опит в строителството, пишат медиите тогава.

За дома на лекаря БЛС тегли 396 хил. лева кредити от "Токуда банк". Единият е от 162 хил. лв. и е за разрешение за строеж и проектиране. Отделно от това за строежа е учредено търговско дружество "Български лекар", 100% собственост на БЛС. То тегли кредит от 234 хил. лв. за заплащане на част от инженеринговата услуга за проектирането. Тъй като тя струва общо 570 хил. лв. се налага БЛС да вложи и 263 хил. лв. собствени средства.

През 2009 г., след оттеглянето на Кехайов, се оказва, че той е взел със себе си цялата документация на съюза, в това число и тази за Дома за лекаря. Новият председател, тогава д-р Божидар Нанев, открива, че БЛС дължи близо половин милион лева и че част от кредитите са гарантирани от фирма на предшественика му Кехайов. Ако заемът не се плаща, Кехайов освен в длъжник на "Токуда банк" се превръща и в кредитор (ако покри част от кредита) и може да предяви претенции към земята за дом на лекаря. За да избегнат подобна ситуация Нанев и новото ръководство теглят нов кредит, който включва като обезпечение и земята за дом на лекаря. Новият заем е за 420 хил. лв. от Корпоративна търговска банка с период на погасяване от май 2010 до април 2014 г. Освен с ипотека на земята, той е обезпечен и с ипотека върху правото на строеж и залог върху банковите сметки на БЛС.

Така, след като е вложил в проекта почти 800 хил. лв., БЛС решава през 2013 г. да строи, след като изплати кредита, и избира фирма "Дигеста". Договорът е сключен на 7 май 2015 г. между тогавашния председател д-р Цветан Райчинов и управителя на "Дигеста" Светлана Бонкина.

Кой кой е в сагата

"Дигеста-СИП" при неясно колко добре маркетирано състезание, печели търга за строителството на "Дом на лекаря" през 2015 г. Компанията води началото си от смесено дружество със "Софийски имоти", които апортират в нея масивна къща и терен на бул. "Скобелев", а след това и 20 декара в кв. "Иван Вазов" до Южния парк. Впоследствие те се оказват частна собственост на семейството на строителния предприемач Благой Пишинов. "Дигеста" е обезпечила с имотите си една сделка, сключена през 2015 г. - за доставка на кибернож на университетската болница "Св. Георги" - Пловдив. Доставката е от фирмата "Бул мед инвестмънт", в която Анелия Пишинова държи 95% от акциите, а стойността на поръчката е 19.7 млн. лв. В периода на гаранцията киберножът се разваля, провалени са операциите на 18 пациенти. Накрая апаратурата е поправена, но не от получилата парите фирма, а от американската компания производител.

Българският лекарски съюз е една от най-големите професионални организации в страната с над 32 хил. членове. По закон те са длъжни да членуват в организацията и да й плащат членски внос, за да могат да практикуват професията си. Представителите на БЛС участват в парламентарни комисии, преговори със здравната каса и Министерството на здравеопазването, в различни работни групи и комисии. От 1990 г. той е под наем в помещения на Центъра по хигиена в София и това го поставя в известна зависимост от собственика им - здравното министерство.

Д-р Иван Маджаров, сегашният председател на Българския лекарски съюз, е завършил Медицинския университет в Пловдив, има специалности по УНГ и здравен мениджмънт, завеждал е болницата в Първомай, бил е директор на Пловдивската здравна каса. Последният му ангажимент преди избирането в БЛС е като директор на пловдивската болница "Пълмед", част от най-голямата българска болнична верига, собственост на д-р Михаил Тиков.

Д-р Андрей Кехайов, който оглавяваше БЛС от 2002 до 2009 г., от миналата година завежда международните връзки на БЛС по покана на управителния съвет на съюза. Той е доцент, преподавател във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София. Кехайов е известен и с това, че по времето, когато оглавяваше съюза, снабдяваше болниците с гориво. Според тогавашната парламентарна Комисия за борба с корупцията това се е случвало в конфликт на интереси. Според регистъра daxy и в момента Кехайов разполага със строителна фирма.

Още от Капитал