Защо е важно да говорим за архитектура
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо е важно да говорим за архитектура

Защо е важно да говорим за архитектура

Tова е не само професия, а нещо, което пряко засяга живота на всеки човек

8229 прочитания

© Капитал


Прекарваме над 90% от живота си в построена от хората среда. Aрхитектурата ни влияе повече от всяко друго изкуство. Защо обаче тя присъства в медийното пространство само като проблем, сблъсък, конфликт?

Запитахме се точно това и потърсихме отговорите на въпроси, които влияят върху живота ни повече от всяка актуална новинарска тема. В тази статия едновременно слагаме финал и отваряме нова страница с разговор по темата "Защо е важно да говорим за архитектура". В дискусията участват архитектите Александър Доу, Тихомир Казаков, Владислав Дечев, Вяра Запрева, Деница Княжевич и Калин Трачев.

Вяра Запрева: Според мен трябва да се говори за архитектура, защото това е не само професия, а нещо, което пряко засяга всеки. Живеем и работим в сгради, обитаваме общи пространства, които пряко въздействат върху начина ни на живот, здравето ни, върху това как се чувстваме. И колкото повече ние, архитектите, посочваме на хората какво трябва да знаят, за да разберат дали наистина живеят в качествена среда, толкова по-добре.

Тихомир Казаков: Освен това за архитектурата трябва да се говори с образователна цел. Човекът е започнал да устройва местата, където живее все по-добре – от пещери, после каменни къщи, сгради, и продължил да се развива. Днес именно архитектурата е белег за цивилизациите преди нас и чрез нея нашата цивилизация ще се развива напред.

Калин Трачев: Всичко, свързано с архитектурата, идва от човека – от неговия мащаб. Може би архитектурата трябва да бъде по-добре представена на всички, за да бъдат по-наясно със себе си и с нещата, които им се случват – защо са нервни сутрин, защо стоят в задръствания. Ако имат изградени архитектурни знания, ще знаят какво да изискват от заобикалящите ги сгради и от устройството на града.

Александър Доу: Заведи едно дете в McDonalds и в църква и виж как ще се държи на двете места. Абсолютно различно! Те са направени специфично, за да предизвикат определено поведение. Защо е така? Хората извън нашата професия често нямат идея какъв е отговорът. А той е – пропорция. Просто е: принципът - подредба – хаос. Ние сме създадени по определени математически пропорции, и реагираме, когато ги срещнем. Това е и начинът, по който разпознаваме красотата. Когато изготвяме даден проект, това е, което правим. Просто опитваме да го решим с различни математически системи, които ръководят основните принципи на сградите. Това е начинът, по който се прави, още от древността.

Пространство

Александър Доу: Архитектурата има влияние върху всеки от нас. Тя е цялото пространство и определя как се чувстваме в него. Затова са необходими критерии как то се развива заедно с цялото общество. Ако нямаш знанието, не можеш да формулираш ясно критериите си. Архитектура не са просто сградите. Архитектурата е градината, междублоковото пространство, площадът и т.н. Всяка част от околната среда, която е повлияна от хората, е архитектура.

Деница Княжевич: Например в Португалия архитектите са нямали почти никаква роля в проектирането. Но липсата на културен контекст и пространствено мислене у останалите професионалисти са довели до изобилие от нискокачествено строителство през 70-те години. Затова ситуацията се променя – архитектите получават главната роля, за да имат днес добра атмосфера за живот и работа.

Владислав Дечев: Всъщност може би отговорът е - за да вдъхновяваме. Архитектурата се възприема като една от "големите" професии. Заедно с докторите, адвокатите, и архитектите са възприемани с уважение. Хората не знаят точно с какво се занимаваме, но знаят, че е сериозно. Архитектите правят сгради, докторите спасяват хора, а адвокатите решават проблеми. Адвокатите и докторите са продукт на обществото и неговите проблеми, а обществото е продукт на архитектите и тяхната работа. В това е голямата разлика.

Александър Доу: Нека дам пример – повечето от главните архитекти и по-скоро градостроители често са обвинявани, че се правят на Господ заради властта, която имат. Защото дори да ти е дадена една малка част от дизайна на града, ти имаш възможността да повлияеш не просто на хората, които живеят и взаимодействат с тази среда - отглеждат децата си, ходят на училище, работят, но и на останалото пространство – как тази зона е свързана с остатъка от града. Това е доста голяма власт – да определиш как толкова много хора ще живеят.

Тихомир Казаков: Понякога си мисля, че не осъзнаваме колко важно е да живееш в хубава среда. Когато видиш красив дизайн на обувка например, си мислиш колко е хубава и как ще я носиш всеки ден и с какво ще я съчетаеш, но когато видят апартамент в хубава сграда, хората често не мислят колко невероятна е сградата. Да живееш в хубава среда е толкова важно, колкото и комфортните обувки.

Вяра Запрева: Често ни се случва да отидем на екскурзия в чужбина и да прекараме време в някоя много организирана страна – веднага усещаме, че това е хубаво и там се чувстваме добре. Когато се приберем тук се усещаме леко потиснати, но не можем да посочим защо конкретно – реално ни липсват знания и критерии, за да очертаем проблемите.

Тихомир Казаков: И се питаме кой е виновен. За ситуацията в Манастирски ливади примерно. Хората, които строят така? Тези, които купуват?

Александър Доу: Да, в България сме склонни да отдаваме вината на законовата рамка, защото е много лесно тя да бъде спазена без оглед на здравето на хората или естетиката на града.

Владислав Дечев: Точно! Има една голяма пропаст между това, което властта би трябвало да прави и това, което обществото трябва да отстоява. Тя е причинена от различни неща, но най-вече липсата на информация. Защо хората не намират инфраструктурата за важна Парадокс е, че реално всички твърдят, че искат пътища и инфраструктура, но в същото време твърдят, че това само ще засили трафика по оправените улици. Не на последно място, като разберат колко наистина струва инфраструктурата си казват: "Е добре де, това ли е най-важното? Не можахте ли на докторите или на пенсионерите да ги дадете тези милиони". Уви, това показва нуждата от образование.

От тук нататък

Александър Доу: Нека кажа още нещо. Имаме главен архитект на София. Той вероятно е първият човек, който се опитва да създаде правилна инфраструктура за един квартал ("Хладилника") – с училищата, градския транспорт и т.н. Но всичко това е толкова зле финансирано, че просто е нелепо. Има един човек в цял един град, който се опитва да работи и да направи както трябва поне тази малка част от града. Това е жалко. Знанието го има, но то не е финансирано от правителството. Има само 4 човека в този офис (на главния архитект), които имат реална идея какво се случва. Какво биха направили други държави на мястото на България? Биха се обърнали към Световната банка и биха обяснили нуждата си. Щяха да им отпуснат 5 милиарда, за да си оправят инфраструктурата.

Деница Княжевич: Екипите, назначени от правителството, и тяхната компетентност, са ключови. Когато те знаят ясно какво е добро и какво не, правителството би могло да бъде повлияно.

Тихомир Казаков: Което обаче няма как да се случи, ако правителството се интересува само от това какво искат хората. Защото в такъв случай ако няма отзвук от тях, нещата ще си продължат по старо му

Александър Доу: А за да има отзвук, трябва да има критерии и познания. За мен най-големият проблем на София е малката инфраструктура. Тя влияе на хората и начина, по който мислят и се държат, какво ги интересува, какво искат от бъдещето. Когато създаваш сграда, пътищата около нея са като рамката на картина. Дори да създадеш най-красивата сграда, ако е заобиколена от боклук, няма как да се получи. Ако се събуждаш, излизаш от вас и се озоваваш на мръсно и прашно място, това веднага повлиява на настроението ти. Медиите могат да изиграят своята роля, като наблегнат на тези проблеми. Може би не го правят по правилния начин, може би и ние не ги адресираме достатъчно ясно.

Владислав Дечев: Но ако говорим за архитектура, можем да запълним тази дупка между правителството и обществото.

Александър Доу: Навлязохме твърде дълбоко в политическата перспектива. А друг възможен подход е да се върнем към малките деца. Още в първи клас трябва да бъдат учени на основни неща. Когато учат биология, например, те уважават природата. А защо никой не ги учи как функционира големият град, където и без това ще прекарат живота си?

Тихомир Казаков: В този смисъл архитектурата е и култура. Като говорим за нея, разбираме защо дадени неща се случват в града.

Алекс Доу: Да сме информирани и да изискваме качество не само от жилищата или офисите – като затворени помещения, а и от самата среда, това е първата стъпка към нейното подобряване. Да не допускаме липсата на тротоар или асфалт пред иначе "луксозната ни сграда", да знаем как и къде кварталът ни ще бъде застроен и да изискваме правила и контрол, а не безразборен архитектурен и градоустройствен хаус.

Владислав Дечев: Защото докато има търсене на подобни имоти, ще има и предлагане, а това само ще засили феномена "Манастирски ливади". Затова говорим за архитектура. За да събудим духа на всеки от нас, да създадем критерии и чрез тях, отгворно и активно да влияем на средата, която обитаваме."

Stephen George International

е международният бранд на Stephen George and Partners – една от водещите архитектурни практики във Великобритания. Създаден през 2009 г. в София, той разполага с екип от над 40 архитекти, инженери и дизайнери и собствено портфолио от разнообразни проекти - от логистични бази, през жилищно строителство до големи офис центрове и градоустройство в Европа, Русия, Близкия и Далечния изток.
Прекарваме над 90% от живота си в построена от хората среда. Aрхитектурата ни влияе повече от всяко друго изкуство. Защо обаче тя присъства в медийното пространство само като проблем, сблъсък, конфликт?

Запитахме се точно това и потърсихме отговорите на въпроси, които влияят върху живота ни повече от всяка актуална новинарска тема. В тази статия едновременно слагаме финал и отваряме нова страница с разговор по темата "Защо е важно да говорим за архитектура". В дискусията участват архитектите Александър Доу, Тихомир Казаков, Владислав Дечев, Вяра Запрева, Деница Княжевич и Калин Трачев.

Вяра Запрева: Според мен трябва да се говори за архитектура, защото това е не само професия, а нещо, което пряко засяга всеки. Живеем и работим в сгради, обитаваме общи пространства, които пряко въздействат върху начина ни на живот, здравето ни, върху това как се чувстваме. И колкото повече ние, архитектите, посочваме на хората какво трябва да знаят, за да разберат дали наистина живеят в качествена среда, толкова по-добре.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Първият от верига складове

Първият от верига складове

Бягство извън града

Бягство извън града

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK