Ударна дигитализация на пазара на имоти

Агенциите въвеждат виртуални огледи и е-договори, за да могат да работят. Това ще наложи брокерите да станат консултанти

Чрез специализиран софтуер бързо и качествено се създава digital twin
Чрез специализиран софтуер бързо и качествено се създава digital twin
Чрез специализиран софтуер бързо и качествено се създава digital twin    ©  Be There
Чрез специализиран софтуер бързо и качествено се създава digital twin    ©  Be There

Мнозина са изпитвали разочарованието брокер да ги покани за оглед на имот, описан с няколко изречения. Апартаментът да се окаже далеч и от желаното, и от снимките. А и целта на срещата всъщност е да се запознаете, за да ви предлага той и други имоти в бъдеще. Брокерите също търпят разочарования - от клиентите на "огледен туризъм". Такива, които обикалят имоти до безкрай, първо сами, после с близки и роднини, без сериозно намерение да купуват.

Само допреди месец този тип прахосване на време, енергия и нерви беше обичайна практика за българския пазар на недвижими имоти. Пред очите ни сега корона кризата вади този традиционно консервативен бизнес от зоната на комфорта му и силово го изстрелва на нова дигитална орбита. Има шанс технологиите - виртуални огледи, електронни документи и пр., да направят процеса на подбор и покупка на имот по-ефективен. Това преминава и през сериозни промени в начина, по който функционират и пазарът, и посредническите услуги на него.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
23 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  maddrum avatar :-|
  maddrum
  • - 2
  • + 9

  Първо - това не е VR.

  Това са поредица 360 градусови панорами, които са обединени една с друга. Правят се с услуги като istaging.com, която е доста скъпа и само големи агенции могат да си позволят.

  После самите камери, с които се снима, също не са никак евтини.
  Самите брокери казаха, че това няма как да замести истинския оглед. Да, в момента е някаква алтернатива. Лошото, е че това изкривява яко пазара. Малките агенции няма от къде да си позволят такива решения, особено сега като нямат приходи.

  А до Капитал - ясно е, че ви плащат за такива материали ама ми идвате малко прекалени, вече!

  Нередност?
 • 2
  VladimirYosifov avatar :-?
  Vladimir Yosifov
  • - 12
  • + 2

  Ако Вие или Ваши близки дават под наем или продават имот, но не са наясно какво представлява Виртуален оглед, снимка 360 градуса, видео 360 градуса, видео голед, 3Д разпределение на имота, как изглежда Виртуален тур в имот на Онлайн Пазар Имоти - обадете се.
  Ще обясня. Имам опит. Спокоен съм. Наясно съм. Ще покажа камера 360 градуса и ще обясня как се снима, как се публикува, как се преживява Виртуален оглед с очила за Виртуална реалност, с лаптоп или с телефон.
  Обаждането е без допълнителни импулси.
  Безплатно е.

  Ако искате да ме гледате в очите - ползвайте Скайп.
  Ако искате да поканим и експерти, Георги Палпурин или друг ще ползваме hangout google.

  До скоро,
  Владимир Йосифов,
  ВР брокер в БРОКЕР360, агенцията с най-много опит в сделки с новите технологии.

  Нередност?
 • 3
  bojko84 avatar :-|
  Компетентен
  • - 4
  • + 7

  Гладни брокерки онлайн комисионни от хола сънуват. Госпожите брокерки може да отидете да продавате на Женския пазар - за там няма да е нужно да подписвате виртуални предварителни договори :)

  Нередност?
 • 4
  VladimirYosifov avatar :-?
  Vladimir Yosifov
  • - 4
  • + 3

  До коментар [#3] от "Компетентен":
  Здравейте, Компетентен.
  Преживях Лукановата зима. Работейки.
  Преживях Виденовата зима. Работейки. Компетентен, МОИ СА ПЪРВИТЕ рекламни карета на имоти във вестник Капитал. Преди 25 години.
  Компетентен, дали можете да си представите какъв опит имам в работа с имоти по време на криза ?
  Едва ли.
  Компетентен, След Виденовата зима помолих КАПИТАЛ да направи Рубрика КАРИЕРИ. Аз съм Владимир Йосифов. Участвах в групата, която се пребори с кражба на заплати в София. Няколко агенции за подбор на персонал се съюзиха, загърбиха конкуренцията и прекъснаха Престъпната практика да се лъжат хора, да работят 20-22 дни и да ги гонят без да им платят, въпреки, че са се справили с работата.
  Аз отговарях за 900 човека / продавачи, сервитьори, управители, бармани, готвачи, сладкари и.../. Толкова бяха в картотеката.

  Компетентен, отделих 6 месеца от безценния си живот и помагах на десетки хора - ВСЕКИ ДЕН.
  Заедно с това давах под наем магазини. За да не притеснявам колеги брокери винаги съм си плащал сам рекламите, винаги съм си плащал сам телефоните, винаги съм си плащал сам интернета.
  Аз съм единствения брокер в България, който сам си плащаше обявите в имот.бг и имоти.нет. Само аз имах тези права.
  Компетентен, нямаш представа какви човеци има на Пазар имоти.
  Човеци, да, използвам точната дума.

  Г-жо/г-не Анонимен, какво правихте Вие тогава ?

  По време на Криза 2008 имах единствения сайт за имоти на частно лице. Единствения!!!! Бях администратор. Помагах безплатно на инвалиди, на бедни, на хора в нужда и рекламирах имотите им.
  БЕЗПЛАТНО !

  Анонимно Компетентен, и днес помагам безплатно.
  БЕЗПЛАТНО, от януари 2020 година, много преди Извънредното положение, обяснявам на възрастни хора, над 50, над 60, на 70 години, какво е Виртуална реалност, какво е Виртуален оглед, как се ползват очила за Виртуална реалност, как наематели разглеждат оферти, как се разглеждат снимки 360 градуса, как се гледа видео 360 градуса...

  Компетентен, анонимен сте за да не се излагате, нали ?
  Хайде, покажете се. Кажете какво сте направили за околните !
  Покажете какво правите в този момент !
  Анонимни лица. Анонимни компетенти.
  Тъжната картина на балканската душевност.

  Бъдете здрав/а!

  С уважение,
  Владимир Йосифов

  Нередност?
 • 5
  haze333 avatar :-|
  haze333
  • + 6

  Здравейте господин Йосифов,
  След това прочуствено изказване, поради факта че сте в бизнеса от дълго и имате мнение, ми е любопитно как бихте коментирали по принцип установената обстановката с брокерите в България. И по-точно:
  - Чии интереси защитават те? На купувача или на продавача? Как е възможно да представляват и защитават и двете страни едновременно и какъв е смисъла от това(освен този са самите брокери)?
  - Смятате ли че 3-4% комисионна, равняваща се в общия случай на няколко хиляди евро е обосновима за няколко снимки и обява в интернет? Смятате ли че е нормално обявите за имоти да нямат точна локация ?
  - Смятате ли че нещо трябва да се промени ?
  - Смятате ли че настъпващата криза ще бъде полезна в това отношение ?

  Нередност?
 • 6
  VladimirYosifov avatar :-?
  Vladimir Yosifov
  • - 4
  • + 2

  До коментар [#5] от "haze333":

  Здравейте, haze333.
  Горе, в статията, една от агенциите е Брокер360.
  НИЕ, в Агенция за недвижими имоти БРОКЕР360 работим само с точен адрес. Само с едната страна. Работим с колеги. Работим с адвокати.
  За нас няма значение кой ще бъде от другата страна по сделка, в която работим за едната страна.
  ЗА едната страна.

  Това е причината да организираме курсове за брокери и колеги да идват и да учат при нас. Познават ни и знаят, че никога не сме крили адрес, информация и не сме спирали сделка за да вземем две комисионни.

  haze333, през годините пиша как е във Франция. Много от нещата, които описвам, след време биват приемани и тук, в България.
  Изключителни права!
  Това е.
  Който не иска да даде Изключителни права е коректно да се мъчи сам на Пазар имоти.
  Така ще е ясно какво работят брокерите.

  haze333, от поне 20 години пиша, че ние брокерите, сме натоварени да извършим между 30% и 50% от работата на нотариус !
  Това е направо гнусно :(
  Защото вършим чужда работа клиентите смятат, че не правим нищо.

  Вчера, преговарях с кандидат - клиенти. Обясних, че ще покажа какво ще свърши екипа на агенцията за тях когато вземат решение да ни възложат Поръчка с Изключителни права.
  Ключовите думи са Поръчка, Изключителни права, План за работа на екипа, Маркетинг, Преговори / онлайн и на живо/, Огледи / онлайн и на живо /, ... и сделка.
  Помолих ги да помислят и да направят профил на подходящия профил за тяхната покупка. Ако аз отговарям на този профил - добре. Ако не отговарям, но искат нашата агенция - ще опиша характера и работата на колегите си.
  Ако ние не отговаряме на профила на брокер, който ще е успешен за тяхната сделка - е правилно да възложет Поръчкатана друга агенция.
  ВАЖНА Е СДЕЛКАТА !!!
  ВАЖЕН Е КЛИЕНТА !!!
  Ние, имаме право да получим парите за всеки час работа за клиент.
  Скоро няма да може да се работи ангария за тарикати.
  Това е невидим промяна, за която никой няма да Ви говори.

  haze333, започнах преди 25 години и преди 3-4 години се видя и от новото поколение брокери. Агенциите за имоти са РЕКЛАМНИ агенции !!!!!!!
  Клиентите ни идват и плащат за реклама, извършена от хора с опит при сделки с имоти.
  Работата на нотариусите, която извършваме е ангария, която Държавата България ни е праснала на раменете. И, която отнема голяма част от времето ни.

  haze333, смятам, че тази криза ще почисти пазара. Новото поколение агенции и брокери имоти БЕЗЦЕРЕМОННО ще отхвърля всеки опит на кандидат - клиент да ги убеди да работят за сделката му без да подпише Поръчка с Изключителни права.
  Това смятам, че ще се случи в следващите месеци.
  Тази промяна ще е изцяло в полза на агенции и добре работещи брокери.

  Смятам, че комисионните ще нарастват. В много, дори, в повечето случаи ще се плащат 6% за продажба. За даване под наем на магазин ще е поне 1 наем, в някои случаи ще се очаква и премия.
  А, да, много агенции ще искат предварително заплащане на "такса маркетинг". До това положение се стигна заради алчност и неуважение към работата на брокери имоти.

  Дано съм бил изчерпателен.
  Ако запазите този коментар, ще проверите думите ми след 5-6 месеца. Прогнозите ми са с най-малко 70% успех.
  Може да следите профилите ми в Социалните мрежи и да четете съвети, идеи, прогнози, анализи - мои и на хора, по-умни от мен.
  Пазете се!
  Бъдете здрави!
  До скоро,
  Владимир Йосифов, ВР брокер на Онлайн Пазар Имоти

  Нередност?
 • 7
  haze333 avatar :-|
  haze333
  • - 1
  • + 8

  Няма да си трия коментара, не се притеснявайте. Въпрсите ми бяха насочени глобално към съществуващото статукво от агенции. Вие си правите реклама. Няма лошо, просто Капитал за мен вече не е обективна медия, понеже позволява това и то в формат на статия.
  Изнервили сте се и има защо. Пожелавам успех с по-високите такси. Няма нужда да ми отговаряте

  Нередност?
 • 8
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean
  • - 2
  • + 5

  Дигитални огледи, 360 градуса, дигитални договори - бля, бля.
  Който е бил майстор - умее да направи снимки с хубав апарат. Много важно - да сложиш чертеж на имота - дори на ръка направен, но с точни размери.
  Разликата е както обикновениq GSM от 2002 год и Смартфона от днес. Има разлика, ама не е толкова голяма, не е революция. Пак трябва да кажеш АЛО, тогава пишехме SMS, а сега по viber (aмa си си продал гъзa, знаят ти и местоположението и указатела с контактите и на кого си звънял днес)

  Нередност?
 • 9
  lwp1412109884378108 avatar :-|
  Mihael Mihaylov
  • - 3
  • + 2

  ИМОХЪБ - платформа за сделки с недвижими имоти обединяваща агенции, нотариуси, банки, оценители

  https://www.irisbgsf.com/imo-hub -  Нередност?
 • 10
  VladimirYosifov avatar :-|
  Vladimir Yosifov
  • - 3
  • + 1

  До коментар [#9] от "Mihael Mihaylov":

  Благодаря!

  Нередност?
Нов коментар