Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 5 юни 2019, 11:15, 3884 прочитания

Colliers: Зоните за хранене в софийските молове могат да предложат и повече

Делът им от общите площи е колкото в европейските центрове преди десет години, миксът на заведенията е актуален

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Има какво още да се желае от зоните за храни и напитки в софийските молове. Делът на сектора food&beverage (F&B) в търговските центрове в столицата е от два до три пъти по-малък в сравнение с този в моловете в повечето европейски градове. Това показва доклад на Colliers International, като под храни и напитки от компанията разбират будките за импулсни стоки, кафенета и заведения за хранене (включително и за бързо хранене).

Десет години назад


В София общата квадратура за храни и напитки в осемте търговски центъра, разгледани от компанията, е около 6% средно, или 20 хил. кв.м. За сравнение, в моловете в Европа преди десетилетие делът на сектора "храни и напитки" е около 5%. В момента той е 10-15% от общата им търговска площ, а се очаква до 2025 г. да достигне до 20%.

В София най-голям дял площите имат обектите за храни и напитки в Paradise Center - 8%. Над 6% е той в Mall of Sofia, малко над 4% - в The Mall, Serdika Center, Bulgaria Mall, 4% в Sofia Ring Mall и Park Center около 1% в Mega Mall. Традиционно компаниите в сектора са разположени главно в зоната за хранене - т.нар. фууд корт.

Миксът е правилен



Миксът по типове заведения в моловете в София в общи линии отговаря на международния стандарт, казват от Colliers. Според Международния съвет на търговските центрове (ICSC) около 80% от площите за храни и напитки трябва да бъдат предвидени за заведения за бързо хранене (fast food), общодостъпни ресторанти за неформално хранене (casual dining) и барове и клубове. Оставащите 20% са фокусирани върху импулсни покупки за допълнително хранене (impulse treats) и кафенета.

В софийските молове като цяло преобладават заведенията за бързо хранене. Специализирани ресторанти и барове има само в три от осемте мола. В менюто преобладават бургери и сандвичи (32%), пица, паста и морска храна (24%). Набира скорост и здравословната храна (14%). Ресторантите са най-вече за италианска кухня (42%), следвана от международната (31%) и азиатската (27%).

F&B производителите имат интерес

През ноември 2018 г. Colliers провежда проучване сред компаниите в сектор "храни и напитки" в България за бъдещите им намерения. Близо 67% от анкетираните заявяват, че планират разрастване през 2019 г. Предпочитаните локации са главни търговски улици (50%) и модерни шопинг центрове (56%). Бурното развитие на офисния пазар мотивира 38% от компаниите за "храни и напитки" да разглеждат като опция и отварянето на точки на продажба в офис центровете. Градовете на фокус са София (88%), Варна (25%) и Бургас (19%).

Потенциал за развитие има

От Colliers виждат потенциал за развитие на сектора в България в няколко посоки - разширяване на фууд корт зоните в търговските центрове, повишаване на разнообразието на предлаганата храна и навлизане на нови международни оператори на местния пазар. Проучването показва, че в момента заведенията в моловете преобладават местните брандове. Изключение правят подкатегориите на кафенетата и фаст фууд операторите, където с превес са международните.

Подкатегорията на баровете и клубовете дава възможност на моловете да си осигурят допълнително конкурентно предимство, отбелязват от Colliers.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Covid треска при наемите 2 Covid треска при наемите

Наематели отказват да плащат, заради форсмажор. Изходът зависи от готовността за взаимни компромиси и от реакцията на банките.

27 мар 2020, 12009 прочитания

Q&A: Дължим ли е наемът при форсмажор 1 Q&A: Дължим ли е наемът при форсмажор

Отношенията между наемодател и наемател са различни в зависимост от договора и вида обект. Затова двустранните преговори са добър вариант

24 мар 2020, 11181 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
Скъп и все по-капризен

Какво казват експертите за имотния пазар във Варна

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10