Как програмисти избират офис сграда? Задължително до метро

"ММ Солушънс" нае новопростроената Kite в София. Проектант и основен собственик е арх. Борислав Богданов

Проектът на сградата
Проектът на сградата    ©  kite.bg
Проектът на сградата
Проектът на сградата    ©  kite.bg

Софтуерната компания "ММ Солушънс" е основен наемател в новопостроената административната сграда Kite на бул. "Черни връх" в София, която беше открита официално преди дни. Тя е с разгъната застроена площ от 5921 кв.м, построена е върху парцел от 765 кв.м и разполага със сутерен, партер, пет етажа, две мансардни нива и общо 75 паркоместа. Намира се в "Кръстова вада" над мол "Парадайз". Наематели ще бъдат също фирмата за фасадни решения Reynaers и фирмата за мебели Nido – с шоурум на партерния етаж, съобщиха от консултанта по наемната сделка MBL.

Служителите – с право на вето за офиса

"ММ Солушънс" е компания, специализирана в софтуер за камери на мобилни устройства, в която преди година и половина влезе китайски инвеститор (виж карето). Наемат в сграда Kite 2700 кв.м с тенденцията да ги разширят до 3000 кв.м. Това е двойно повече в сравнение със сегашните им офис площи на ул. "Тинтява".

"Бяхме купили офис сграда в "Студентски град" преди време, но служителите отказаха да се преместят, защото до нея нямаше метро", обяснява Иван Поибренски, изпълнителен директор на "ММ Солушънс". След това търсили офис на добра локация, на максимум 8 минути от метростанция, като искали да са почти самостоятелни. Прегледахме още пет-шест сгради, но ефективната площ не беше толкова голяма. Подписахме наемния договор по Коледа миналата година, добавя Поибренски.

Половин милион за обзавеждане

Седем месеца отнема работата по интериора и дизайна на офиса, в който са вложени 0.5 млн. лева. Работили са с млади дизайнери от студиата Adimari и за графитите – с Four Plus, като всеки етап е съгласуван със служителите. "В момента имаме 210 души и сме оборудвали 300 работни места. Всички бюра в офиса са с повдигащ се механизъм, което позволява да се работи на различна височина. Има допълнителни стойки за мониторите, зали за игри, обучителна зала", обясни HR директорът на фирмата София Медникарова.

Енергоефективно и херметизирано

"Строителството на сградата започна през 2008 г. за клиент. После в кризата през 2009 г. той се отказа, ние - също. Преди две години размразихме проекта, общата инвестиция в който е около 8 млн. лева", казва арх. Борислав Богданов. Той е собственик на архитектурна фирма "Амфион", проектант на сградата, и мажоритарен собственик на инвеститора в сградата "Т.И.М.-Х". Главен изпълнител е "Р.С. инженеринг". Партньори в изграждането са Pipe Systems, Reynaers, "Кристиан Нейко".

"Стана добре, че я отложихме, защото междувременно в строителството навлязоха много нови технологии. И сега тази сграда е много различна за булеварда, а и за София", добавя той.

Kite е с двойна фасада (double skin) към бул. "Черни връх". Функцията й е да намалява влиянието на атмосферните условия и да спира шума от откъм булеварда. В нея е вложен трислоен стъклопакет, има BMS система (Building Management System) за автоматизирано сградно управление.

По думите на Богданов тя е и единствената засега сграда от типа "херметизирани къщи" в София. Тоест покрива критериите за въздухонепроницаемост и това допълнително подсилва енергийната ефективност.

От архитекта на Бизнес център "Милениум"

Архитектурна фирма "Амфион" има над 300 завършени проекта. Сред тях е Бизнес център "Милениум" (сградите на НИКМИ до НДК), спортната база на Българския футболен съюз в Бояна и други. За миналата година има приходи от продажби 1.4 млн. лева и 0.5 млн. лева печалба. Първоначално тя е семейна фирма, като съдружник в нея е и арх. Димитър Богданов. Навремето той ръководи екип от 150 специалисти към "Техноекспортстрой" и е проектирал сгради в 12 страни по света. По негов проект е построена например общината в Абу Даби.

Наемният договор на "ММ солушънс" за сграда Kite е петгодишен. "Наемната цена е рамките на стандартния наем на офис площи клас А - между 12 и 14 евро на кв.м", каза Иван Пармаков от MBL. "И те са леко недоволни от наемната цена, и ние. Значи сделката е добра", добави Иван Поибренски.

"ММ Солушънс"

"ММ Солушънс" е компания, основана от българи, която създава софтуер за камери на мобилни устройства. Неин софтуер е внедрен в над 60 модела смартфони и таблети на Samsung, LG, Sony, Huawei и др. От продукцията й 60% са предназначени за американския пазар. След като преди година и половина 100% от компанията стана собственост на китайската ThunderSoft в сделка за 37 млн. долара, пред нея се отваря и китайският. Сделката стана през американския акционер в компанията - Texas Instruments. Сега "ММ солушънс" е единствената китайска инвестиция в софтуерния бранш в България. Компанията е на 12-а позиция в класацията К100 на най-големите софтуерни компании, с приходи от продажби за 2018 г. 31.1 млн. лева. Завършва годината с 4.51% ръст на печалбата до 10.8 млн. лева. Амбицията й е да стане световен лидер в интелигентните оптични решения.

Още от Капитал