С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 11 окт 2019, 10:40, 16370 прочитания

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Две хиляди квадратни метра от сградата на "Славянска беседа" на ул. "Раковски" в центъра на София се откъсват от орбитата на национализацията-реституцията, от бурната и мрачна история на XX век. Площите ще започнат нов живот като нов тип офиси. Ренесансът от XXI век става възможен, след като в началото на тази година двама французи, живеещи в България - Ксавие Марсеняк и Кристоф Кота, купуват т. нар. Офис център Раковски на номер 127. Цената е 2.95 млн. евро, платени на наследниците на Яким Цветанов – един от някогашните строители на сградата.

Ксавие Марсеняк е сериен предприемач, който заедно с български съдружник разви компанията за аутсорсинг услуги CallPoint New Europe до степен, че през 2012 г. в нея като инвеститор влезе канадската Telus International. Кристоф Кота има опит в комуникациите и образованието. Компанията му Advent Group организира международните изложения AccessMBA One-to-One и AccessMasters. Двамата тръгват от бизнес идеята да направят в "Славянска беседа" service офиси и co-working пространство във високия сегмент – за ниво CEO-та. Service офисите предлагат наемане на работно място, обзаведено и готово за ползване, като всички услуги са включени в цената.


Проектът е под името

"Антракт 127"
Пространството на новите собственици е от прозорците вляво на балконите до три прозореца вдясно от тях, като първият и вторият етаж над партерния принадлежат на читалище "Славянска беседа"

Фотограф: Анелия Николова

"Двамата инвеститори виждат бизнес ниша в създаването на качествени офис площи в централната градска част, след като търсят за собствени цели и не намират такива", обясни Олга Стоичкова, генерален мениджър на бранда "Антракт 127". Тя смята, че свободните парцели за строителство в центъра са изключително ограничени и бъдещето е в реновирането на старите сгради.

"Проектът е на ранен етап. В момента изчистваме бизнес модела и доизясняваме целевите групи клиенти. След два месеца ще мога да съм по-конкретна", каза мениджърът. Вече са започнали и процедури по получаване на необходимите разрешителни, тъй като сградата е паметник на културата от епохата на модернизма, и всяка намеса в нея става по-бавно и изисква повече документи. Минава се през Националния институт за недвижимото културно наследство, Министерството на културата и през Столична община. Вече имат виза за проектиране. Предстои внасянето на документи за разрешително за вътрешното преустройство в НАГ."Очакванията са "Антракт 127" да предлага около 250 работни места. Работим с водещия арх. Пламен Братков с идеята да се получи архитектурно бижу", добави тя.
Дизайн като театрална сцена

В работата си по проекта искахме да поставим сградата в контекст – да се чувства, че не си на анонимно място, а си на "Раковска", до театъра, в града, и те по някакъв начин да влязат в нея, каза арх. Пламен Братков от архитектурното Aedes Studio, което от около година работи по проекта съвместно с арх. Андрей Ходкевич. Това се постига със светлина, отражения в огледала, подови настилки, наподобяващи улица. Проектът върху четирите основни етажа възпроизвежда театрална сцена. Най-долният е авансцена и в тъмни тонове. На втория и третия в центъра е самата сцена – силно осветена, с паркет на пода на третия етаж и тъмен таван с прожектори на четвъртия. Пространствата около "сцената" са тъмни и предполагат усамотение. Стените от едната страна са като огледална фасада, а върху прозорците на другата има театрални завеси на места дълги по 6 м - станало възможно, заради "двойни височини" (отворени пространства – бел. ред.) между етажите. Няма нито едно място, което да се повтаря с друго, обяснява арх. Братков.

Инвеститорите вече имат разрешение за почистване на фасадата. Много би ни се искало да я изчистим и от сегашния визуален шум – климатиците, надписите и рекламите, казва арх. Братков. Има идея вместо сегашната права тераса под козирката на покрива по цялото протежение да бъдат обособени отделни тераси. За всичко това обаче е необходимо съгласието и евентуално участието и на останалите собственици. Това не изглежда лесно.

10% от "Славянска беседа"
Кристоф Кота е основател и изпълнителен директор на компанията за образователни услуги Advent Group, която организира международните изложения AccessMBA One-to-One и AccessMasters. Има над 20 години опит в комуникациите и образованието. Работил е като старши мениджър в Publicis Consultants, Франция, бил е мениджър комуникации в агенцията за недвижими имоти, консултант в образователната организация Nuages blancs

Фотограф: Капитал
Ксавие Марсеняк е сериен предприемач, който в началото работи в PricewaterhouseCoopers, после с български съдружник създава компанията за аутсорсинг услуги CallPoint New Europe, която се разви до толкова, че през 2012 г. в нея като инвеститор влезе канадската Telus International. След това името му нашумя покрай стартъп компанията "Насекомо" с проект да трансформира хранителни отпадъци в протеини за храна на животни

Фотограф: Капитал

Предметът на сделката са партер и пет етажа, разполагащи с два асансьора и самостоятелно стълбище, което започва от фоайето и свършва до покрива на сградата. Първи и втори етаж (мецанин 1 и 2) принадлежат на читалище "Славянска беседа" и се ползват от него. Стълбището и асансьорите минават транзитно през тях. Купената част заема около 10% от разгънатата застроена площ на комплекса "Славянска беседа", която според различни източници е между 18 хил. и 20 хил. кв.м, но има самостоятелен вход и това е бившият официален вход на сградата. "Славянска беседа" всъщност е строена като комплекс от няколко модула - читалище, театър и хотел, от който впоследствие е обособен офис центърът.

Инвеститорите купуват през дружеството "Си. Екс. О Партнърс". В него с равни дялове са "Адвентим" на Кристоф Кота и "Мади Естейтс", в което равностойни съдружници са Ксавие Марсеняк и съпругата му Олга Марсеняк. Управители са Кристоф Кота и Олга Марсеняк.

Според имотния регистър платената цена е 5.77 млн. лева. Покупката е финансирана основно с кредит от Уникредит Булбанк, в която имотът е ипотекиран срещу 6.258 млн. лева. Двамата предприемачи имат и самоучастие, което по непотвърдени данни е около 20%.

Продавачите
Така би изглеждала фасадата на "Славянска беседа", ако трите основни групи собственици се разберат за премахването на климатиците, надписите и рекламите от нея

[Aedes Studio]

Продавачи са 17 преки наследници на строителния предприемач Яким Цветанов, който в съдружие със склуптора Георги Киселинчев построява хотела в края на 30-те години на миналия век. След реституцията, някъде в края на 90-те, двете фамилии по вътрешно споразумение си поделят сградата. Наследниците на Цветанов получават офис центъра, а тези на Киселинчев - хотела. Технически това става възможно относително лесно - без сложни вътрешни преустройства, защото хотелът има и вход откъм "Славянска". Читалището и театърът също имат отделни входове. По-късно наследниците решават да уредят въпроса и формално предвид разрастването на фамилиите. През 2014 г. след две години обикаляне по институции се разделят и по документи.

След като официално станали собственици на офис центъра, наследниците на Яким Цветанов се изправили пред редица сложни въпроси – дали да инвестират, или да продават, ако инвестират, как и в какво – в офис център, в апартаменти за туристи, в друго. Сградата категорично се нуждаела от инвестиции, като се има предвид, че последният й капитален ремонт е правен през 80-те години. "Офис центърът се самоиздържаше, но не беше печеливш. Получавахме дивиденти в малки рамки и не можехме да си позволим да наемем мениджър", казва Владислав Колев, който е художник по образование, но се нагърбил с тази задача. На него фамилията възлага да ръководи и сделката по продажбата.

Бутиков брокер
Възможно решение е над партерния етаж да има козирка с някакъв принт

[Aedes Studio]

Наследниците се решават да продават през 2016 г. по поне три причини: Затрудняват се да инвестират в частта от сградата. Нямат ясна концепция за развитието й. А и приходите стагнират и няма изгледи да тръгнат нагоре. Срещат се с представители на най-големите агенции за недвижими имоти в сектора, но "видели, че не разбират от този специфичен имот и по тази причина едва ли ще успеят да го продадат". Най-накрая попадат на малката бутикова агенция за недвижими имоти Galardo Real Estate. Тогава и подписали договор помежду си, че възлагат продажбата на сградата при цена, не по-ниска от определена сума.

"Намерихме купувач за около шест месеца, след като ни възложиха продажбата, като интересът беше голям", казва Тома Станишев, собственик на Galardo и наполовина французин. Собствениците поставили условие, че не искат да се шуми с публична обява, така че агенцията предлагала имота директно на свои клиенти – фондове, инвеститори и др. "Това, че сградата е паметник на културата, в случая не помагаше, тъй като е ясно, че новият собственик трябва да информира съответните институции за всяка промяна", казва Тома Станишев. В крайна сметка е постигната цена от 1500 евро на кв.м със сегашните купувачи. Той добавя, че в центъра най-скъпи са новите офис сгради.

Отстъпка в цената
Някогашният интериор в хотела. Новият дизайн ще запази т.нар. "двойни височини"

[Архив на наследниците]

"Това е с около 30% под цената, която искахме първоначално, но е реална цена", казва Владислав Колев. Имотът се нуждае от поне 1 млн. евро инвестиция, тъй като не е ремонтиран, а и бизнесът, който ще се развива в него, трябва да е без паркоместа, казва той. Добави, че донякъде са подбирали купувачите, като са искали да имат идея за развитието, а не просто да влагат парите си. Отказали са малко по-високи оферти, съпътствани с предложение да се плаща на ръка. Твърди се, че е имало интерес и от израелски фонд за покупка на сградата анблок за хотел, но наследниците на Киселинчев твърдо не искат да продават.

Наследниците на Цветанов приели и по-ниската цена. "Това са много пари, които по-голямата част от семейството смятаха да реинвестират в други имоти. Хората пресмятаха колко квадратни метра могат да си купят с получените суми и цената им се стори приемлива", добавя друг от наследниците - Борис Басмаджиев. Владислав Колев разказва, че с получените пари е купил дървопреработвателно предприятие, т.е. заменил жълтите павета със селскостопански двор в Разлог.

Сделката се забавила и с няколко месеца, тъй като от Райфайзен, с която първоначално преговарял купувачът, предложили да преведат парите по ескроу сметка на дъщерното си "Райфайзен сървисиз". Това се видяло рисковано на продавачите, защото посоченото дружество нямало активи. В крайна сметка кредит отпуснала Уникредит Булбанк и плащането минало по нейна ескроу сметка.
Историята на сградата

Комплексът "Славянска беседа" е построен е върху земя на едноименното читалище, което съществува още от 1880 г. През 30-те години читалищното настоятелство решава, че за дейността е необходима по-нова и по-голяма страда, и обявява публичната поръчка. Спечелена е от строителния предприемач Яким Цветанов и скулптора Георги Киселинчев. Цветанов е строител на множество знакови сгради в София в началото на миналия век – основите на "Св. Ал. Невски", БНБ, Софийските минерални бани, Американския колеж, Кино "Левски" и сградата му и др. Киселинчев е скулптор, автор на паметника на свободата в Русе, на мозаичната украса на Централната баня, на някои от скулптурите на "Св. Ал. Невски", Халите, Руската църква и пр.

Предприемачите строят за своя сметка в периода 1934 - 1937 г. (според други източници завършват през 1935 г.). Читалище "Славянска беседа" получава 52%. Като обезщетение за услугата строителите вземат хотелската част и магазините. За проекта Яким Цветанов тегли банков кредит, който частично погасява чрез продажба на магазини. А остатъка според наследниците му изплаща чак до 60-те – години, след като цялата му собственост е иззета от народната власт.

Хотелът е една от малкото сгради в центъра на София, които не са засегнати от бомбардировките. Затова и 1945 г. там се установява новата власт. Тогава част от сградата е обособена като офис център – за канцеларийки, в които според мрачната версия до края на 50-те се помещава и някогашната Държавна сигурност. След това обектът преминава към "Балкантурист" чак до 1992 г., когато е реституиран.

Яким Цветанов има шест деца, Георги Киселинчев – четири, като общо двадесетина наследници си връщат "Славянска беседа". Семейната легенда е, че наследниците на Цветанов минали през времето живи и здрави, защото той "откупил" живота им и по едно жилище за всеки от тях, като дарил на когото трябва 12 апартамента и торба златни наполеони, платена за шевролета му от турския консул. Самият той се жертвал да бъде изселен извън София. В мътните 90- наследниците си опазват имота, понеже имат за наемател ВИС-2, което според тях ги предпазва от посегателства на другите силови групировки. В по-нови времена дългосрочни наематели в офис центъра са 50 фирми. Сега вратата е заключена и на нея висят обявления за новите локации на няколко от тях.

Капитал #41


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове 3 Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

14 фев 2020, 10219 прочитания

Банка ДСК даде кредит от 25 млн. евро за строежа на офис сградата BBC 1 Банка ДСК даде кредит от 25 млн. евро за строежа на офис сградата BBC

20-етажният проект в района около The Mall на бул. "Цариградско шосе" се изгражда от компании, свързвани с търговеца на оръжие "Алгънс"

11 фев 2020, 17635 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
"Екса" е най-вероятният изпълнител на реконструкцията на Горнобанската баня

Той предвижда осъвременяване на двата басейна, парна баня. сауна, джакузи и зала за събития

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Зараза за 300 млрд. долара

Китай и страните от региона ще пострадат най-много от вируса, но ако разпространението продължи по-дълго, западните икономики също ще понесат сериозни щети

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10