С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 окт 2019, 11:00, 5069 прочитания

Rifiniti отскочи на глобално ниво

Българско-американският стартъп е купен от FM:Systems - един от световните лидери в мениджмънта на работното пространство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Над половината от офис пространствата не се използват непрекъснато. С навлизането на новите технологии и с възможността все повече хора да работят от дистанция тази тенденция се задълбочава. А работодателите плащат за площи, които не употребяват. От българско-американската компанията Rifiniti виждат проблема и разработват софтуер, който помага на бизнеса да използва корпоративните недвижими имоти по-оптимално. Седем години след като започва като стартираща компания, Rifiniti става част от глобален лидер в технологиите за фасилити мениджмънт - американската FM:Systems. Сделката по придобиването е от средата на годината и е на неназована цена.

Кой кой е
Създателите на Rifiniti Ирина Младенова и Майкъл Грести сега са сред шестте мениджъри на FM:Systems под директното ръководството на главния изпълнителен директор Курт фон Кох


"Rifititi вече е част от FM:Systems и в момента интегрираме отборите. Имаме над 220 души в различни офиси в САЩ, Великобритания и България както и дистанционно работещи служители", коментира Ирина Младенова. Тя е бакалавър и магистър от Harvard със специалности урбанистика и градско планиране с акцент върху устойчивото развитие. През 2012 г. заедно с американeца Майкъл Грести създава стартъпа Rifiniti. Сега тя и съдружникът й са сред шестте мениджъри в FM:Systems под директното ръководството на главния изпълнителен директор Курт фон Кох. Ирина Младенова все още отговаря за клиентите, продукта и аналитиката (използване на сложни техники и инструменти за анализ на данни с цел по-задълбочени познания, прогнози или препоръки) на Rifiniti. Майкъл Грести работи с целия екип по маркетинг, продажби и партньорства.


FM:Systems е доставчик на интегрирана система за управление на работното пространство (IWMS) с 30-годишна история, който е в глобалния топ три на компаниите от сектора. Уеб базираният софтуер помага на бизнеса да разбере как служителите взаимодействат със сградите и да използва пространството така, че да съкрати разходите си, да осигури по-голям комфорт за персонала и да подобри оперативните си резултати. Компанията е базирана в Северна Каролина. Има над 970 клиента в Америка, Африка, Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион.

FM:Systems придобива целия екип на Rifiniti, който включва 25-30 души, разработчици и анализатори на данни от София и Бостън. В плановете им е да внедрят алгоритмите за използване на пространството на Rifiniti в "таблото на управление" на тяхната IWMS платформа в бъдеще, коментират от Verdantix - независима фирма за проучвания и консултации с фокус върху иновативните технологии, които оптимизират бизнес операциите.

История като по учебникИсторията на стартъпа за анализи на работното пространство Rifiniti започва от един от големите американски акселератори Mass Challenge през 2012 г. В основата е специализирана SaaS (сотфуер като услуга) платформа, която чрез специални алгоритми за анализ на данни и машинно самообучение помага на бизнеса да използва офис пространството си по-оптимално.

"Вярваме, че те (бел. ред. - Ирина и Майкъл) са открили пазарна ниша в самото ядро на развиващата се глобална икономика, помагайки на компаниите от Fortune 1000 да се адаптират към бързо променящите се нужди на служителите им". Това коментира две години по-късно Доминик Ендикот, партньор в компанията за рискови инвестиции в стартиращи проекти Nauta Capital. През 2014 г. Nauta, заедно с ангелската група Hub Angels и индивидуални инвеститори от Бостън предоставя на Rifiniti финансиране от 1.9 млн. долара.

"След това развихме и солиден SaaS продукт, който се използваше от много големи фирми (повечето от класацията Fortune 500) в глобален мащаб. Този продукт бе изграден от екипите на Rifiniti в Бостън и София. Освен това подписахме две стратегически партньорства с Cisco и Osram, както и други партньорства с компании от сектора за дигитализации на сгради (Building IoT), разказва Ирина Младенова.

От 2014 г. съществува и "Рифинити България". В началото офисът в София е много малък, но сега е удвоен и се планира разрастване. Екипът в София се занимава със софтуерното развитие на целия продукт, както и с работа с клиенти, най-вече с европейските. От тази година в него са добавили и анализатори на данни.

Една картина от различни данни

Един от елементите на софтуера на Rifiniti, който носи най-голяма добавена стойност, е способността му да определи как се използват сградите с близо 90% точност, коментират консултантите от Verdantix. Това се постига чрез анализи на данни от точките за достъп до Wi-Fi, системите за отчитане на баджовете на служителите, обработка на изображения, осветление и др. "Повечето софтуерни решения за управление на пространството също интегрират тези IoT устройства, използвани на работното място. Но някои срещат трудности да хармонизират информацията от различните данни и да създадат единна картина на използването на пространството", обясняват от Verdantix. "Алгоритмите, които Rifiniti са написали, за да изгладят получените данни, са фантастични. Никой в нашата индустрия не обхваща нещата в такава широчина", казва Курт фон Кох в официалното съобщение по сделката, като добавя, че Rifiniti е идеалното допълнение към това, което правят. А вицепрезидентът по стратегиите на FM:System, Брайън Хейнс добавя, че "Напредналите алгоритми за анализ на данни и машинно самообучение на Rifiniti попълват пропуските и създават много прецизни визуализации за това как действително се използва работното пространство".

Без да нарушава неприкосновеността на личното пространство на служителите, софтуерното решение на Rifiniti например предоставя анализи на моделите им на работа, като обработва данни за персонала, който е постоянно зад бюро, мобилен в рамките на офиса, мобилен във и извън офиса или работещ дистанционно.

Мотивите на купувача

Коментарите в онлайн медиите най-общо са, че като купува Rifiniti, FM:Systems получава по-разширен анализ на работните места и отговаря на нарасналата скорост на иновациите в мениджмънта на работното пространство. FM:Systems има едно от най-силните предложения за управление на пространството сред доставчиците на IWMS, коментират от Verdantix. Анализът им за 2019 г. обаче установява по-бързи темпове на иновации на продуктите, задвижвани от специализирани доставчици като Euclid (придобит от WeWork), SpaceIQ и SmartSpace Software, както и многобройните нови участници като Honeywell, Schneider Electric и Signify. В допълнение, в края на 2018 г. доставчикът на IWMS Archibus обяви, че се е слял със специализираните в управление на пространството Serraview. Тоест според консултантите придобиването помага на FM:Systems да отговори на нарастващия конкурентен натиск на пазара на софтуер за управление на пространството.

Също като и на други атрактивни пазари със сравнително ниски бариери за навлизане, софтуерната сфера, свързана с мениджмънта на работното пространство, бързо се насища и конкуренцията в нея нараства, казват от Verdantix. В близките години те предвиждат нова надпревара за по-добра функционалност сред утвърдените доставчици на софтуер и пазарни сътресения за доставчиците, които не са инвестирали достатъчно в своите продукти.

Втора сделка за годината

В началото на октомври FM:Systems обяви, че е подписала сделка за закупуване на част от публичната компания Asure Software и по-конкретно на бизнеса й, свързан с оптимизация на конферентни зали. Сделката е за 120 млн. долара и би трябвало да приключи в рамките на 45-60 дни. "С добавянето на решението за работното пространство на Asure сега имаме двете най-добри в класа си допълващи се предложения с технологични решения, които позволяват на клиентите да доставят идеалното работно място за своите служители", коментира в официалното съобщение по този повод Курт фон Кох.

Какво предстои на Rifiniti

От Rifiniti разглеждат придобиването от FM:System като възможност да подложат своите data science способности на по-широк набор от предизвикателства. "Продължаваме да изграждаме системи и процеси, които могат да мащабират предвид очаквания ръст на броя на клиентите. Сега компанията има над 1500 клиeнта на глобално ниво и три основни линии от продукти, които трябва да интегрираме", казва Ирина Младенова. Тя твърди, че продуктът е приложим както за много големи офис сгради тип headquarters, така и за малки офис сгради с под 50 служители. На практика обаче Rifiniti работи с големи компании и с някои компании със среден размер по цял свят. Някои от тях управляват над 900 офиса (в отделни случаи с еквивалент на около 2.7 млн. кв.м). Имат няколко държавни агенции и болнични пространства като клиенти. Сега продуктът им ще започне да се ползва и сред множеството клиенти на FM: Systems в болничния, административния и академичния сектор.

"А що се отнася до data science частта, нашата цел е да включим аналитиката в цялото семейство SaaS софтуер на FM:Systems. Ще изграждаме и нова функционалност, включително изцяло нов софтуерен модул, с който да се осигури планиране на капацитет и моделиране на сценарии за оптимални офис пространства. Вече имаме и допълнителни мобилни приложения за самите служители, които са в реално време и които непрекъснато ще бъдат обогатявани с анализ на данни", обяснява Ирина Младенова.

Капитал #42

Текстът е част от новия брой на седмичния Капитал (18-24 октомври). В броя ще прочетете още:

- Балканска телекомуникационна компания
- Втори опит: Келнер взима bTV
- Да сготвиш Боби Михайлов

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Искам ново и по-хубаво жилище 1 Искам ново и по-хубаво жилище

Преориентирането на търсенето към по-качествени имоти в София води до лек ръст в средните цени

15 ное 2019, 3013 прочитания

Активите на "Химко" пак се продават 1 Активите на "Химко" пак се продават

Съдебен изпълнител предлага имотите и оборудването, след като купувачът "Метахим импекс" спря да плаща на Инвестбанк

12 ное 2019, 2302 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
Управлението на блоковете: Е-събрания, гласуване по имейл, събиране на дългове от общини

Държавата избистря 11-ата ревизия на закона за етажната собственост, в която ще има повече права за домоуправителите и ще има правила за затворените комплекси

Още от Капитал
Искам ново и по-хубаво жилище

Преориентирането на търсенето към по-качествени имоти в София води до лек ръст в средните цени

Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

20 въпроса: Силвия Великова

Казва, че не знае какво е рутина. И това личи от факта, че толкова години тя не е загубила хъса да задава въпроси

Филм след филм

Забравени класики и модерно авторско кино на "Киномания" 2019

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10