Тънкости за енергийно ефективен дом

Битовите потребители имат по-ограничени възможности за енергийни спестявания в сравнение с индустрията

Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
 • Битовите потребители имат по-ограничени възможности за енергийни спестявания в сравнение с индустрията.
 • Новите технологии могат да окажат неподозиран ефект върху сметките за ток.
 • Използването на ВЕИ за собствени нужди също става по-достъпно и изгодно.

Най-евтината енергия е неизползваната енергия. Така най-ясно може да се обобщи важността на енергийната ефективност. Проблемът е, че в България хората не са достатъчно запознати с възможностите за енергийни спестявания и ползата от тях. Страната е поела ангажимент към ЕК да постигне определена енергийна ефективност, или за по-ясно – да намали разходите за енергия на национално ниво, но е изключила домакинствата като инструмент за това. Докато в повечето страни от ЕС крайните потребители получават стимули, за да обновят електроуредите си или за ремонти, които водят до енергийни спестявания. И това се отчита от националните власти в общия план за енергийна ефективност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • + 4

  Абсолютно точни напътствия , всичко описано сме започнали да правим поетапно , първото разбира се е ,шесткамерни дограми с всесезонно стъкло ,което подобри качеството на регулация на температурата в помещенията ,енергията изпозвана зиме и лете намаля драстично ,въпреки ,че живея в район с температурна инверсия до над 70 градуса зима и лете , така ,че от там се почва ,а всичко останало е допълнение ,до там ,че да сме енергиино независими след 2-3 години ,когато смятам колите ми да са на ток ,а соларите над гаража ми да ми осигуряват същия безплатно .

  Нередност?
 • 2
  petkata1 avatar :-|
  petkata1
  • + 1

  Чудесна тема. С добър поглед и много идеи. Но защо винаги се говори за икономии и действия от страна на един потребител или на едно семейство. От тях зависи много малко. Те ползват това, което е на пазара. Обърнете сериозно внимание на производителите и маркетинговите им политики, защото от там идват големите енергийни разходи. За пример (без фирми само принципно) - на около всеки 6 месеца неизброимо количество нови мобилни телефони, нови модели телевизори, лаптопи, таблети и настолни компютри. За такова време просто няма как и от къде да създадат нещо генерално ново. Също и с автомобилите - всяка година нов автомобил от почти всички класове. Същото и с дрехите - много некачествено производство. И всичко това има нужда от енергия. Разбирам, че парите трябва да се движат , за да носят печалба, но на каква цена. Реално се произвеждат прекалено много некачествени продукти, които маркетинговите отдели представят като иновативни и модерни, И на практика имаме преразход на енергия. Да, защото изхвърляме старото, за да използваме новото и трябва да вложим отново енергия за да преработим отпадъка. Като пример - всеки от нас се е сблъскал с дефектирала невъзстановимо пералня, фурна и каквото се сетите още, след изтичане на гаранционния срок. Ето на това трябва да се обърне внимание и да се предприемат съответните действия. И да не се заблуждават умишлено хората, че добрите стоки са много скъпи. Технологиите за производство са изчистени максимално от дейности генериращи загуби.
  Възможността едно семейство само да генерира нужната му енергия е превъзходна. Но властите не дават възможност за достъп до финансовите фондове от ЕС за отделното семейство. Всичко е насочено към големи проекти на партийната номенклатура.
  Относно отоплението, всички сме свидетели на това как всяко семейство полага усилия да смени дограма и да направи изолация със собствени сили.
  От тези причини трябва да се започне, а не да се вменява вина и задължение на потребителя за намаляване разходите на енергия.

  Нередност?
 • 3
  koger.bg avatar :-|
  koger.bg

  Строителството на нискоенергийни къщи или енергийно ефективни сгради обикновено се изпълнява чрез сглобяеми конструкции. Съвременните сглобяеми къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла.

  Нередност?
 • 4
  koger.bg avatar :-|
  koger.bg

  Относно лична оферта или повече информация за строителство на сглобяема къща, моля посетете нашия сайт:
  https://koger.bg/ сглобяеми-къщи/

  Нередност?
 • 5
  iev51650761 avatar :-|
  koger.bg

  Сглобяеми къщи (също известни като къщи със сглобяема конструкция или модулни домове) са къщи, произведени извън обекта, преди да бъдат транспортирани до новото им място и сглобени на обекта от специалисти строители на сглобяеми еднофамилни къщи или монтажници на къщи с метална или дървена конструкция. В Koger именно този процес на прецизно сглобяване и точно изпълнение ни позволява да работим с клиенти в страната, които са практично функционално ориентирани и детайлно качествено запознати и ограмотени за да създадем енергийно ефективни къщи, които да отговарят на всеки един от техните критерии и стандартите за нискоенергийна сглобяема къща. Крайната привлекателност на предварително заготвените домове е, че купувачите могат да работят с дизайнерски екип, който да им изготви индивидуален проект  - давайки им шанс да си построят мечтаната сглобяема къща от нулата според техните изисквания и очаквания по най-високите стандарти за качество и без предразсъдъци по отношение на строителство на сглобяеми къщи.
  https://koger.bg/ %d1%81%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b8/

  Нередност?
 • 6
  imn1480060636511658 avatar :-|
  Amy Lewis

  Отоплението / охлаждането на дома е най-големият разход на домакинството. За да се оптимизира максимално, винаги е най-изгодно в дългосрочна перспектива, да се използват умни устройства и продукти. Дали ще са умни термоглави https://smartarena.bg/produkt/smart-trv-termoglava-radiator/ или да си направите климатика смарт https://smartarena.bg/produkt/wifi-smart-kontrol-klimatik/ или пък бойлера https://smartarena.bg/produkt/wifi-klyuch-za-boiler/

  Нередност?
Нов коментар