Бъдещият софийски жк "Галакси"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бъдещият софийски жк "Галакси"

Бъдещият софийски жк "Галакси"

Срещу необявена цена "Галакси инвестмънт груп" стана собственик на най-големия парцел за строителство в рамките на София

Боряна Генчева
28770 прочитания

© Капитал


Дали мащабен проект за жилища, офиси и магазини върху 200 дка може да промени изоснови цял район в София? Отговор на тази урбанистична загадка ще има чак след години, когато (и ако) амбициозният проект на "Галакси инвестмънт груп" бъде реализиран. Тя чертае планове с размах, след като в края на ноември купи парцела от 193 дка на бившия "Балканкар 6-и септември" между кварталите "Красно село" и "Овча купел". Цената не е обявена, а сделката се реализира чрез покупката на "НМ 151", българското дружество на литовската Akropolis Group, в чиито активи е парцелът.

"Галакси инвестмънт груп" е компания на създателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Краен собственик на продавача Akropolis Group, най-голямата група за развитие, отдаване под наем и за управление на търговски площи в балтийските страни, е Нериус Нумавичиус, определян в медиите като най-богатия литовец, по-известен като собственик на търговската верига "Т-маркет". Групата му купува имота преди 14 години, плановете му за търговски център са замразени с началото на кризата и така и не се размразяват.

От "Галакси инвестмънт груп" определят сделката за терена на "Балканкар 6-и септември" като най-голямата като размер на парцела в София за 2019 г. Пазарните анализатори потвърждават с уточнението – в рамките на "Околовръстно шосе". Инвеститорът твърди и, че тя е номер едно и като стойност, но за жалост не може да се похвали с размера на инвестицията, която е направил със собствени средства, заради клауза за конфиденциалност в договора. "Капитал" попита и Akropolis Group по чие настояване е въпросната клауза, но не получи отговор.

Сделка с много конфиденциалност

В баланса на придобитото дружеството ("НМ 151") парцелът фигурира като инвестиционен имот в процес на изграждане и е оценен на 12.1 млн. лева. Източници от пазара твърдят, че първоначално литовският собственик е искал за него около 14-15 млн. евро, като финалната цена не е била много по-висока. Имотът е продаден на търг, както информират от "Галакси инвестмънт груп", и цената вероятно се е вдигнала. Тъй като сделката за "Балканкар 6-и септември" е чрез придобиване на търговско дружество, в Имотния регистър няма информация за цената. Окончателният договор е публичен и от него става ясно, че цената е записана в предварителния, който обаче не е приложен.

Сделката на най-висока стойност до момента беше за 25 млн. лева, за колкото според Имотния регистър преди няколко месеца беше купен парцел от 15 дка в една от най-горещите инвестиционни дестинации на София – НПЗ "Хладилника".

От "Галакси инвестмънт груп" отказаха подробности за търга пак заради клаузата за конфиденциалност. От литовската Akropolis уточниха единствено че за сделката не са наемали брокери, а само местен юридически консултант, "Камбуров и съдружници", и местен финансов консултант, чието име не посочват. Атанас Шопов, съдружник в "Камбуров и съдружници", който е движил сделката, отказа да коментира, с аргумента че не е оторизиран от клиента. Според няколко независими един от друг източници от пазара в търга е участвал и фондът BPD (Bulgarian Property Developments) на Филип Пашов. От BPD също не пожелаха да коментират.

Инвестиция с налични средства

Щерев и Петров са известни най-вече с интересите си в производството на алкохол и окрупняването на земеделски земи. "Галакси инвестмънт груп" е инвестиционната им компания, която развива и управлява проекти за недвижими имоти - хотели, жилищни и ваканционни комплекси, офисни сгради, търговски и индустриални площи. В портфолиото й са петзвездните хотели "Хилтън" и "Интерконтинентал" в София, хотел Barcelo Beach в Слънчев бряг. В Пловдив сред новите проекти са "Офис парк Пловдив" - офис сграда от клас А, и жилищният комплекс Royal Garden. В София притежава земя и проект за многофункционална офис сграда.

От "Галакси инвестмънт груп" твърдят, че финансират сделката със собствени средства. На въпрос как компания с 4 млн. лева печалба и 9.13 млн. лева по сметки за 2018 г. купува 193 дка в София със собствени средства от дружеството обърнаха внимание, че капитализираната им печалба само за последните пет години е 105 млн. лева. Но така или иначе при данните в отчета на дружеството с 235 млн. лв. активи и почти без дългове финансирането на сделката и със заем едва ли би било проблем.

Квартал по собствена концепция

"Площта позволява да се застрои малък квартал, да се създаде модерна, смесена многофункционална площ с търговска зона, жилища и офиси", каза за "Капитал" Константин Бояджиев, управител на "Галакси инвестмънт груп". Той твърди, че най-важният фактор за инвестицията е ситуацията на пазара на недвижими имоти. Нуждата на софиянци от качествени, модерни жилища нараства, а възможностите за избор според него стават все по-ограничени. За "Галакси инвестмънт груп" това ще е първият проект с жилища в София.

Другата потребност според Бояджиев е и в югозападната част на София да се създаде офис пространство за бизнеса. Новите офис сгради в момента, както е известно, се съсредоточават около "Бизнес парк София", "Цариградско шосе", "Хладилника" и няколкото големи булеварда. "Мястото е с отлични връзки по главна улична мрежа с "Околовръстен път" и основните бизнес центрове на града. Освен това в близост в началото на 2020 г. ще бъде разкрита и нова метролиния", казва мениджърът. За предвидената търговска зона не влиза в подробности. Според източници от пазара в тази сфера "Галакси инвестмънт груп" партнира по проекта със собствениците на "Технополис" и "Практикер". В последните години те проявяват интерес към развитието на ритейл паркове, в които освен хипермаркети на собствените си вериги да привлекат и други ритейлъри. Запитан от "Капитал", един от двамата собственици - Тодор Белчев, не потвърди да има интерес към парцела, като определи локацията по-скоро като неатрактивна.

От "Галакси инвестмънт груп" казаха, че сега им предстои да разработят мастерплан, с който да определят мащаба на проекта, типа финансиране, етапите на реализация, подробностите на архитектурния проект, включително параметрите за РЗП, брой и тип жилища и търговски площи. "Ще развиваме собствена концепция на базата на опита си. Ние променяме облика на мястото, за да създадем градски оазис, комбинация от практичност и усещане за принадлежност към общност със своя динамика и културен живот, разположена сред привлекателен ландшафт", каза Константин Бояджиев. Той даде да се разбере, че са купили само парцела, а не и вече съществуващия проект на предишния собственик "Акрополис".

С потенциал да промени района

"Този проект ще е много интересен, тъй като при правилно планиране може да послужи като магнит и да завихри развитието и на целия район. А потенциалът на района е огромен", коментира главният архитект на София Здравко Здравков. Теренът е на 3.5 км от центъра на града, има необходимите инженерни връзки – трамвай, ще има метро. Позволява да се изградят пешеходни и велосипедни връзки по р. Владайска до стадион "Септември" и до парк в посока на "Факултета". Инвеститорският интерес е голям и има предвидено и друго сериозно застрояване южно ул. "Житница", добави той.

Арх. Здравков спомена също, че предходни потенциални купувачи са имали много качествен проект за развитието на терена в контекста на района, без да уточни кои са те. Каза, че засега не се е виждал с новите собственици, но би се радвал да се срещне и с тях, за да им разкаже какво е разработвано до момента и в каква посока е мислено.

Инвестицията между "Красно село", квартал среден клас по цени на имотите, и бюджетния квартал "Овча купел" в югозападна София е в съзвучие с поне две актуални концепции за развитие на града – тази за компактния град и за изграждане на мултифункционални зони.

Главният архитект неведнъж е казвал, че преди да се премине към строителство извън сегашните граници на София, трябва се уплътнят свободните терени в нея, което позволява да се ползва и вече съществуваща инфраструктура. "Белите петна" най-често са на териториите на бившите научно-произвоствени зони, какъвто е случаят. Смисълът на многофункционалните зони с жилища и офиси, за които настоява той, е най-вече че водят до по-малък трафик в града за разлика от монокварталите – само спални или само за работа. Югозападната локация пък съвпада и с въжделенията на обществеността София да се развива по-балансирано – не само в южните и в източните квартали.

Твърде късно за литовски мол

През пролетта на 2005 г. синдикът на фалиралия "Балканкар холдинг" и държавата продават собствеността си в "Балканкар 6-и септември" на "Софийски акрополис" - българското дружество на литовската VP Group, чиито собственик е Нериус Нумавичиус. По тогавашна информация цената е близо 8 млн. лева. През 2006 г. групата започва да разчиства терена от 11-етажната жилищна сграда и десетките полуразрушени халета, за да изгради на него многофункционален търговски център с обща РЗП от 1650 кв м. Обявено е, че той ще включва мол с голяма зона за развлечения и хипермаркет за храни от 12 хил. кв.м, офисна кула между 25 и 30 етажа, 1500 апартамента, паркинг на пет нива. Първата фаза е планирана за периода 2007-2009 г., а втората трябва да бъде завършена до 2012 г. Инвестицията тогава е оценена на 1 млрд. лева и е обявено, че ще бъде осигурена със собствени и с банкови средства. Малко по-късно от компанията коментират, че трудно може да намери банка, която сама да финансира проект от такъв мащаб, и ще трябва да търси синдикиран заем. После започва кризата и кредитите поскъпват. През ноември 2008 г. инвеститорът замразява проекта и разпуска служителите в очакване на по-добри времена.

Akropolis Group между 2002 и 2009 г. е построила четири проекта в Литва, единият е продаден. През април тази година открива и нов мултифункционален център в латвийската столица Рига, работи по проект и във Вилнюс. На сайта й в рубриката проекти в прогрес все още фигурира и парцелът в София. "След комплексна оценка на пазара на софийските търговски центрове и местоположението и потенциала за развитие на управляваната зона беше взето решение за продажба на дяловете в компанията, притежаваща парцела от 20 хектара, на "Галакси инвестмънт груп", коментираха от Akropоlis. Принос за това има и продължаващата им експанзия на балтийския пазар, като не планират разширяване в България в близко бъдеще.

По темата работи и Анина Сантова

Дали мащабен проект за жилища, офиси и магазини върху 200 дка може да промени изоснови цял район в София? Отговор на тази урбанистична загадка ще има чак след години, когато (и ако) амбициозният проект на "Галакси инвестмънт груп" бъде реализиран. Тя чертае планове с размах, след като в края на ноември купи парцела от 193 дка на бившия "Балканкар 6-и септември" между кварталите "Красно село" и "Овча купел". Цената не е обявена, а сделката се реализира чрез покупката на "НМ 151", българското дружество на литовската Akropolis Group, в чиито активи е парцелът.

"Галакси инвестмънт груп" е компания на създателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Краен собственик на продавача Akropolis Group, най-голямата група за развитие, отдаване под наем и за управление на търговски площи в балтийските страни, е Нериус Нумавичиус, определян в медиите като най-богатия литовец, по-известен като собственик на търговската верига "Т-маркет". Групата му купува имота преди 14 години, плановете му за търговски център са замразени с началото на кризата и така и не се размразяват.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  За този квартал някакви паркинги предвидени ли са? Този въпрос трябва да се задава винаги, особено за български инвеститори.

  Района има нужда от повече бизнеси и се надявам да заложат повече на офис пространства. Жилищата там не са от най търсените, особено тези близо до Факултета. 1-2 офис сгради няма да променят това. Ако направят нещо поне с размерите на бизнес парка, тогава и жилищата им ще се продават на добри цени.

 • 2
  BBKing avatar :-|
  BBKing


  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Аре стига се заяжда с хората!
  Върви в Изток, Дианабад и Мусагеница и ще видиш и там колко гаража и парко места са предвидени. Мирянови не строят паркинги и гаражи, те изпълняват мечти!

 • 3
  ftc59551993 avatar :-|
  ftc59551993

  По принцип има изискване за 1 паркомясто на жилище в сграда. Спазва се. Не се е спазвало по соца. Тъпи коментари...

 • 4
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Този имот е трябвало да се купи от Столичната община и да се направи парк.

 • 5
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  А каква е тази "концепция за компактния град" - това е идиотско, града трябва да се РАЗСТИЛА, а не са се уплътнява и сгъстява. Трябва да се строи нататък след Илиянци, Требич, след северната тангента, подобни проекти - там може и 1000 декара да се купят.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#5] от "coffee.bean":

  Няма кой да направи инфраструктурата.

 • 7
  bj_int avatar :-|
  bj_int

  Ето докъде води масовата практика на българите да купуват евтин, некачествен алкохол. Който разбрал, разбрал

 • 8
  finland avatar :-|
  Finland

  Надявам се да са предвидили детски градини, училище, поликлиника, иначе ще стане запек.

 • 9
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  Едни ще строят, други ще завиждат.....

 • 10
  hdj27318443 avatar :-|
  Стабилни в мизерията, епизод пореден

  Много е близо до индианците


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Търсят се жилища за живеене

Търсят се жилища за живеене

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.