Три възможности за инвестиции в имоти

Какви са приходите и разходите за осигуряване на редовна доходност при дългосрочен наем, предлагане на нощувки през Airbnb и покупка на ваканционни апартаменти

Темата накратко
 • Ваканционните жилища носят най-висока доходност, но е по-трудно да бъдат продадени.
 • Приходите от отдаване през Airbnb са по-големи, отколкото от дългосрочен наем.
 • Във всеки от случаите доходите от имот са по-високи, в сравнение с тези при банков депозит.

За автора

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на популярния сайт за лични финанси в България SmartMoney.bg, автор на книгата "Умни пари", както и председател на управителния съвет на Българската асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  "Голяма част от вложенията на българите са в недвижимо имущество и те отстъпват само на банковите депозити. "
  ============
  Вероятно депозитите са на по-заможни граждани. Не мога да си представя в банката да ми се търкалят едни 200 000, повече отколкото притежавам в тухли.

 • 2
  xgf1529001434567396 avatar :-P
  Данаил Недков

  Има и четвърти вариант за инвестиция. Закупуване на имот в някое близко село. Тази “инвестиция” е свързана с ежемесечни разходи и отрицателни парични потоци, но носи много здраве и радост за Вас и децата Ви.

 • 3
  stoyne.vasilev avatar :-|
  Стойне Василев

  До коментар [#2] от "Данаил Недков":

  Абсолютно съм съгласен. Това, което приложих преди 2-3 години е да купувам къщи на 1 час път от София, да се ремонтират леко (вътрешна тоалетна най-вече) и да се препродават. Имаше добре доходност, но и много работа.

 • 4
  odysey avatar :-|
  тракиец

  Възможността да инвестираш в имот в момента е същата като тази да инвестираш в български акции - гарантирано ще загубиш.
  Забравете думата инвестиция в имоти за следващите 5-10 години, приказката свърши, от 2020 който спечелил- спечелил, не че ще фалира сектора, но масовите печалби ги забравете, ще има филия с мас, дори няма да е пица. Тъпото е, че се окачиха огромни средства в бетон , а бетона не прави икономика и ръст. Повече файда ще има от асфалта отколкото от бетона. В средносрочен и дългосрочен план нещата в България изобщо не изглеждат добре. Дано поне приемат еврото, че ми настръхва косата от възможностите за инфлация на лева.

 • 5
  erintian avatar :-|
  Ivailo Vaniov

  Щом за една инвестиция започнат да пишат и по вестниците - свършено е с нея. Примерите са безброй.

 • 6
  rainovsky avatar :-|
  rainovsky

  тази статия е толкова грешна на толкова много нива

 • 7
  stoyne.vasilev avatar :-|
  Стойне Василев

  До коментар [#6] от "rainovsky":

  Ще се радвам да посочите кое е грешно и да го коментираме. Данните в статията са от моя опит и от голямо проучване, което направих.

 • 8
  tolex avatar :-|
  tolex

  Статията е полезна и е плод на някакво проучване, но не представя обективно всички аспекти на инвестициите в имоти на ниско ликвиден пазар като нашия. По-скоро дава само сравнителна представа за различните опции към настоящият момент, тоест като за статичен период, Накратко, прогнози за 10 години напред са близки до предсказания.
  Например какво става, когато цените тръгнат надолу, когато намалее търсенето, когато се променят лихвите или когато държавата реши, че патентния данък (за АБНБ) е нисък? Да не говорим за пренасищане на пазара, за празните имоти и намаляващото платежоспособно население и като цяло за отрицателният прираст.
  И ако 10 години напред са относително трудни за прогнозиране на икономическите процеси, то този период е лесен като огледало за демографията.

 • 9
  stoyne.vasilev avatar :-|
  Стойне Василев

  До коментар [#8] от "tolex":

  Точно така. Проучването е опит да се сравнят различни алтернативи за инвестиции в недвижими имоти и отразява сегашното положение. Трудно могат да се направят обобщения и за сравнително малък и неликвиден пазар за отдаване под наем, който се ограничава с няколко по-големи градове у нас, както и на ваканционни имоти в няколко курорта.

  Не се наемам да давам и прогнози, защото политическият риск у нас е сравнително висок. Само докато излезе статията, правителството направи няколко промени, свързани с платформи като Airbnb, което ще промени "правилата на играта".

 • 10
  pete_maravich avatar :-|
  Мусо Гоносуке

  До коментар [#7] от "Стойне Василев":

  Аз виждам две концептуални и няколко дребни (технически може би) грешки. Коментарът ми е само за първия вариант - дългосрочен наем, но принципно важи и за останалите.

  Концептуални грешки:
  1. За оценката на инвестициите се използва нещо като счетоводна печалба, а не паричните потоци, дисконтирани към настоящия момент. Най-фрапиращото е, че във варианта покупка с кредит, инвестицията се оценява като се взимат предвид само разходите за лихви. А 130 хил. плащания за главница са пропуснати.
  Така сравнението на варианта "собствени средства" с варианта "заем" не е коректно
  2. Не се отчита цената на парите във времето. Да вземем за пример разходът за обзавеждане. С 5000 лв. сега може и да можем да обзаведем апартамент. Но, ако следваме допускането за 3% ръст на цените годишно, за да купим обзавеждане, което днес струва 5000, след 10 години ще ни трябват 6720 лв.

  Дребните грешки:
  1. В колоната с годишните данни пише, че числата са в евро, но това е само за първите два реда. Всички други са в лева
  2. Изчислена е Нетна доходност от наем с кредит 177%, което изглежда прекалено много, за да е вярно
  3. Пропуснати са някои разходи - банкови такси за отпускане и обслужване на кредита, брокерска комисионна за намиране на наематели, ремонт и поддръжка на общи части на имота

  Може да се поразсъждава и по някои от допусканията. Например реалистично ли е да имаме наематели всеки един месец през 20-те години? Достатъчни ли са 5000 лева за обзавеждане, ако купим имота на "шпакловка и замазка"? Какво се случва, ако наемател не ни плати няколко наема и/или огромна сметка за парно?
  Но това е тема за друг разговор


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Coca-Cola EP отива в Garitage

Coca-Cola EP отива в Garitage