С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 17 яну 2020, 10:55, 8849 прочитания

Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-ценният актив на дружеството е терен от 52 дка до ъгъла на "Цар Борис III" и "Околовръстното"

Трите последни месеца на 2019 г. са белязани с три големи сделки за бивши индустриални терени в София. През октомври стана известно, че Асен Лисев от MBL и Спас Шопов от Rosslyn са купили 15 дка в НПЗ "Хладилника" срещу 12.5 млн. евро. През ноември - че "Галакси инвестмънт груп" е новият собственик на 193-те дка на бившия завод "Балканкар 6 септември" на непотвърдена цена от 14-15 млн. евро.

Новината на декември е, че курортното дружество "Албена" е продало бившата фабрика за памучни прежди "България 29", която приватизира преди 22 години. Най-ценният актив на дружеството е теренът от 52 дка в столичния район "Овча купел". Той е с изход към Околовръстния път (тук бул. "Никола Петков"), до кръстовището с бул. "Цар Борис III" от страната на Горна баня. Купувачът и цената не бяха обявени, но те са видими от договор за кредит на "РС Билд" от Централна кооперативна банка, част от групата на "Химимпорт". Той е за 9.5 млн. евро, като изрично е посочено, че кредитополучателят залага придобитите с кредита 98.25% от акциите на "България 29" в полза на банката.


От старата фабрика – към нов морски хотел

Приходите от сделката с "България 29" ще инвестираме директно в основната си дейност – в туризма, коментира изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Със средствата, чийто размер той не уточни, ще бъде достроен новият петзвезден хотел в курорта Албена. Той ще носи името на Амелия Еърхарт - първата жена пилот, прекосила Атлантическия океан, ще има 142 стаи и трябва да бъде открит за този сезон. Заедно със съседните "Парадайз блу" и "Фламинго гранд хотел" ще образуват в Албена своеобразен център с 600 петзвездни легла.

Красимир Станев обясни раздялата с "България 29" с това, че "бизнесът с недвижими имоти не е нашата специалност". Фабриката е на пазара от 3-4 години. И преди да стигнат до сегашната сделка са преговаряли, без да стигнат до резултат, с още две фирми – една от ритейла, друга голяма компания от Варна. Времето е работело в полза на цената за продавача. На 9 декември "Албена" уведоми официално Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса, че е продало мажоритарният си пакет акции в размер на 91.49% от капитала на "България 29" на неназовани купувач и цена.Приходи от складове под наем

Текстилната фабрика за производство и търговия с памучни прежди "България" е построена през 1929 г. След национализацията "България" е най-голямото текстилно предприятие в страната. А негов първи директор е съпругата на члена на ЦК на БКП и зам.-председател на Държавния съвет Пеко Таков – Вълка Горанова. Фабриката е имала и италиански акционери, на които в началото на 90-те държавата реституира 12-13% от дружеството. Години по-късно те се оттеглят (виж карето), а мажоритарен собственик става приватизационният фонд "Албена", който впоследствие се трансформира в "Албена инвест холдинг". Дълги години холдинговото и курортното дружество, макар и свързани, са отделни, докато през 2016 г. не се сливат.

Продажбата на "България 29" по същество е сделка за терен. Той е плътно застроен със 11 379 кв.м производствени халета, складове и офиси – в основната си част строени между двете световни войни. Откакто през 2007 г. фабриката спира текстилната си дейност, те се отдават под наем за складове и офиси на близо 45 фирми и лица. Приходите на "България 29" от складови площи под наем (и от такси паркиране) за 2018 г. са 635 хил. лева. Нетната печалба на дружеството за същата година е 252 хил. лева. Активите му са оценени на 9.635 млн. лева.

"Не сме виждали новите собственици. Продължаваме да работим както преди, преподписваме договори с наемателите", казаха на телефоните на "България 29", като уточниха, че повече яснота ще имат след общото събрание, насрочено на 3 февруари.

Покупка с кредит от ЦКБ

Според Търговския регистър след сделката за прокурист на дружеството е назначена Александра Стоянова Маринова, 26 години - юрист по образование и световен шампион по киокушин карате от първенството през 2013 г. в България (по информация от спортни сайтове). А в новия съвет на директорите, предложен за гласуване на общото събрание, освен нея влизат Кристиян Райчев Стойнов, 25 години, и "Ултимат мениджмънт". Кристиян Стойнов е европейски шампион по киокушин карате в категория "юноши" от 2009 г. И Маринова, и той са национали от Българската киокушин федерация. Името на новия краен собственик на "България 29" още не е вписано в Търговския регистър, но това по-всичко личи ще бъде Иван Христов Аршинков, 49 години.

Той притежава бургаската компания "РС Билд", която е едноличен собственик на "Ултимат мениджмънт". Александра Маринова е представител на "Ултимат мениджмънт" и член на съвета на директорите му. А Кристиян Стойнов е управител на RS City Sport – друго дружество на "РС Билд" с предмет на дейност оборудване и експлоатация на фитнес зали и спортни центрове, внос и търговия със спортни облекла и оборудване и с хранителни добавки.

Шест дни преди сделката с "България 29" Аршинков става едноличен собственик на "РС Билд", като изкупува дела от 66% на дотогавашния си съдружник Николай Вълчев Рачев за 3300 лева, въпреки че компанията има 10.5 млн. лв. оборот и 1.3 млн. лв. печалба за 2018 г. Рачев е бивш управител на дружества от структурите на "Химимпорт". Бил е член и на управителния съвет на "Българска карате киокошин федерация" заедно с Марин Митев и Иво Каменов. Двамата са изпълнителни директори на "Химимпорт", като през годините са посочвани и за крайни собственици на холдинга.

Три дни след сделката с текстилната фабрика "РС Билд" е заложено като търговско предприятие в полза на Централна кооперативна банка (ЦКБ) срещу кредит от 9.545 млн. евро, като за целта са заложени придобитите акции в "България 29". Подобна стойност на сделката - около 10 млн. евро, споменават и независими източници от пазара.

Същите хора и в друга фирма

За отбелязване е, че през ноември 2019 г. същият съвет на директорите – Маринова, Стойнов и "Ултимат мениджмънт", влиза и в дружеството "Идея проект мениджмънт", което видимо не е особено атрактивно. Управлявало е дома за възрастни хора "Нели" на бул. "Цар Борис III" 150. В началото на 2019 г. акционерите са сменени и после тази дейност е прекратена. Нови акционери засега не са вписани. В Имотния регистър няма собствености на името на дружеството.

Според консултантските компании домовете за стари хора са един от най-бързо растящите сегменти на европейския пазар на бизнес имоти през миналата година и международните инвеститори се насочват натам. Няма потвърждение обаче, че намеренията на новите собственици на "България 29" са в подобна посока. "Капитал" ги потърси, за да коментират бъдещите си планове за терена. С Аршинков няма как да бъде направена връзка, защото е в чужбина, обясниха от една от фирмите му. "Ултимат мениджмънт" няма обявени телефони. От "Кикбокс клуб Армеец", в чиято управа е Александра Маринова, се въздържаха да предоставят нейния номер.

Много имотно дружество

Като залог в полза на ЦКБ "РС Билд" е оценено на 38.3 млн. лева. В активите му влизат сгради и земя за 2.2 млн. лева и акции дялове и инвестиции за 9.17 млн. лева. Дружеството е правоприемник на "София билдинг къмпани", известна като инвеститор в един от първите затворени комплекси в България – "Цариградски" в жк "Дружба", чиято РЗП е около 160 хил. кв.м. Първоначално собствениците са други, но съдейки по Имотния регистър, през 2016 г. "РС Билд" е откупило магазини, офиси и паркоместа в комплекса за почти 9.5 млн. лева, финансирано с ипотечен кредит от ЦКБ. После е построило и три блока там, апартаменти в които продава.

Пак според Имотния регистър дружеството е собственик на 51.8 дка в район "Студентски" лично и чрез дъщерното си дружество "Студентска център", също ипотекирани в ЦКБ. Отделно от това "Ултимат мениджмънт" притежава 27 дка в Симеоново, купени през 2015 г. срещу 14 млн. лева кредит от ЦКБ. На парцела се строят 87 апартамента, също ипотекирани в ЦКБ срещу 9.197 млн. лева през март 2019 г. Все още няма данни да са започнали продажби. За 2018 г. дружеството има активи за 26.5 млн. лева и е на загуба от 1.187 млн. лева.
Италианската сага

През 90-те текстилната фабрика, по това време работеща, е частично реституирана от наследниците на някогашните собственици – италианските фамилии Бонеки, Беноки, Джирарди и Пиати, и от българските фамилии Златини и Балабанови. Наследниците, които претендират за 40% от фабриката обаче, не успяват да влязат във владение. Междувременно дружеството е приватизирано. Те започват да водят, а и печелят съдебни дела. При тези обстоятелства в края на 2011 г. въпросът окончателно е решен. Спорещите страни се споразумяват, че собствениците по реституция имат право на 13.5% идеални части от фабриката. "България 29" учредява дъщерно дружество, чрез което купува 3.55 дка на ул. "Костур" 16 в "Овча купел" на стойност 1.02 млн. лева без ДДС. Наследниците получават всички акции от новоучреденото "ББ29 Р.Е.", към което е имотът, и в замяна прехвърлят на "България 29" идеалните си части.

Съдейки по Имотния регистър, едва през 2018 г. "ББ29 Р.Е." предприема нещо с парцела – отстъпва право на строеж върху него на "Идея билдингс", които в момента приключват там жилищна сграда с 11.7 хил. кв.м РЗП. "ББ29 Р.Е." е ипотекарен кредитор на "Идея билдингс" и при продажбата на апартаментите сваля ипотеките.

Според Търговския регистър "ББ29. Р.Е." сега е собственост на "Фортуна Р.Е.", притежавано от Ералдо Бонеки и няколко италиански юридически лица. Фамилията Бонеки е наследник на главния акционер в "България 29", който е имал и други текстилни фабрики в страната. Според информация от пресата и в новите времена те са в текстилния бизнес – с предприятия в САЩ, Италия и Южна Америка.

Във "Фортуна Р.Е." са обединени и други реституирани имоти на италианските фамилии - стари производствени сгради на бул. "Ботевградско шосе" върху около 35 дка и на ул. "Рожен" в НПЗ "Военна рампа". Съдейки по Имотния регистър, Ералдо Бонеки постепенно изкупува дяловете на останалите собственици.

Капитал #2

Текстът е част от брой 2 на седмичния Капитал (17 - 23 януари). В броя ще прочетете още:

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Приходите на софийските молове "Сердика" и "Парадайз" са нараснали с над 8% 1 Приходите на софийските молове "Сердика" и "Парадайз" са нараснали с над 8%

В отчета на собственика им - южноафриканския NEPI Rockcastle, е записано, че търговският център в Пловдив ще е готов следващата есен

24 фев 2020, 1365 прочитания

От състезателните писти до строителство на супермодерни вили От състезателните писти до строителство на супермодерни вили

Пламен Кралев - бивш автомобилен състезател, баща на пет деца, бизнесмен и предприемач

21 фев 2020, 4077 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
"Резиденция Калина" е любимият ми проект, в който съм решил да остана

Инвеститорът д-р Христо Кусев за предизвикателството да предложиш на пазара нова концепция за селище от затворен тип

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10