Оферта от идеалния център на София

BNP Paribas ще продаде централата си на "Цар Освободител" 2, която в миналото е оценена на около 15 млн. лева

Реконструкцията на сградата през 2002 г. е изпълнена от строително дружество "Линднер Ирис интернешънъл" по проект на арх. Георги Коларов. Инвеститор на обекта е "БНП Париба - България"
Реконструкцията на сградата през 2002 г. е изпълнена от строително дружество "Линднер Ирис интернешънъл" по проект на арх. Георги Коларов. Инвеститор на обекта е "БНП Париба - България"    ©  Цветелина Белутова
Реконструкцията на сградата през 2002 г. е изпълнена от строително дружество "Линднер Ирис интернешънъл" по проект на арх. Георги Коларов. Инвеститор на обекта е "БНП Париба - България"
Реконструкцията на сградата през 2002 г. е изпълнена от строително дружество "Линднер Ирис интернешънъл" по проект на арх. Георги Коларов. Инвеститор на обекта е "БНП Париба - България"    ©  Цветелина Белутова

Ако започнем да изброяваме най-красивите сгради в София, няма как да не споменем тази на "БНП Париба" на площад "Ал. Батенберг" в София - по диагонал на Националната художествена галерия.

В сегашния си вид тя е от 2002 г. насам. Оригиналното здание е строено преди 135 години в стила на неокласицизма по проект на австрийския архитект Петер Паул Бранг. Предназначено е било за игрален дом, по късно наречен "Софийски клуб". "БНП Париба" купува сградата от държавата преди 23 години и почти я постоява наново. Запазва оригиналната фасада на паметника на културата и вгражда в нея нова офис сграда. За реконструкцията печели наградата "Сграда на годината". От 18 години там се помещава централният офис на "БНП Париба" в България.

Операция "Продава се"

През март сградата ще излезе на пазара на недвижими имоти според източници на "Капитал". В края на миналата година служителите на "БНП Париба С.А. - клон София" са били уведомени, че от октомври ще бъдат в нов офис, като от март на сградата ще се търси купувач за сегашния.

В сектора на имотите дори се твърди, че вече е говорено с различни фондове. Споменава се и обсъждана цена от порядъка на 6.5-7.5 млн. евро. Ако това е вярно, при РЗП на сградата от почти 3000 кв.м това прави цена от около 2-2.5 хил. евро на кв.м за една от най-добрите локации в София. На пазара се коментира и че цената няма да е единственият критерий на продавача - от значение ще са профилът на купувача и плановете му за сградата.

Сделката е поверена на външна консултантска компания.

Нотариален акт за дружеството

Помолени за коментар, от "БНП Париба" потвърдиха информацията единствено в частта, че служителите ще се местят в нов офис, без да уточняват кога и къде. Справка в Имотния регистър показва известно движение около сградата на бул. "Цар Освободител" 2.

През ноември "БНП Париба Цар Освободител", в чиито активи "БНП Париба България" апортира зданието през 2006 г., си изважда констативен нотариален акт за собственост. Това дружество принадлежи директно на френската BNP Paribas. Предметът на дейност е отдаване под наем и управление на недвижими имоти, като единственият му е сградата. Приходите му за 2018 г. са в размер на 790 хил. лева, а печалбата му е 9 хил. лева. От това може да се предположи че "БНП Париба С.А. - клон София" е под наем в сградата. При апорта имотът е оценен на 14.6 млн. лв., а в последния баланс от 2018 г. земята и сградата са на стойност малко под 9 млн. лв.

От нотариалния акт става ясно, че през юли 1997 г. банката, тогава "БНП Дрезден банк България", купува имота, който е частна държавна собственост, от Министерството на финансите. Това става с решение на Министерския съвет, което и обяснява защо не е бил необходим изричен нотариален акт. Допълнително банката придобива и магазин на партера от 86 кв.м с право на строеж върху държавна земя от "София - Булгартабак" за 223.8 млн. тогавашни лева.

Твърде голяма за дейността

Точната разгъната застроена площ на зданието е 2954.92 кв.м според нотариалния акт, а земята под нея - 612 кв.м. Данъчната оценка на имота е 6.171 млн. лева.

Като причина "БНП Париба" да реши да продаде представителната си сграда се сочи, че тя е твърде голяма за нуждите й. Клонът е на пазара в България от 1994 г. Сега обслужва корпоративни и институционални клиенти и предлага депозити приоритетно онлайн. Не работи с крайни потребители и няма клонова мрежа.

Според информации от пазара новата локация ще е в бизнес парка, където сега се намира офисът на "БНП Париба пърсънъл файненс", клон България. Това е друга банка, клон на едноименна френска кредитна институция от групата BNP Paribas. В "БНП Париба пърсънъл файненс" от началото на 2018 г. се трансформира компанията за бързи кредити "БНП Париба лични финанси".

"БНП Париба пърсънъл файненс", клон България, е фокусирана върху потребителското кредитиране и има разгърната клонова мрежа от търговски офиси в България. Тоест "БНП Париба" и "БНП Париба пърсънъл файненс" са специализирани в различни сегменти. Заявените дотук намерения са двете банки да работят отделно, но в тясна синергия.

В България френската група на BNP Paribas е собственик и на застрахователната компания "БНП Париба Кардиф", но нейният офис е на ул. "Стара планина".

Игрален дом "Софийски клуб"Сградата на "Цар Освободител" 2 е част от първия след Освобождението архитектурен ансамбъл по европейски образец в София. В някогашните архитектурни планове той е вписан като "Гостиница на полк. Косаков"*. За полковника се знае малко. Първо се предполагало, че е руснак, по после историци уточняват, че е българин, служил в руската армия. Той притежавал голям парцел земя между сегашните улици "Цар Освободител", "Дякон Игнатий" и "Аксаков", съвсем в близост до някогашния Княжеския дворец. През 1881 г. Косаков започва да строи хотел "България" - партер и два етажа. Проектът е на първия главен архитект на София - чехът Антонин Колар. През 1882 г. по проект на арх. Петер Паул Бранг е построено кафене на ъгъла на "Аксаков" и "Дякон Игнатий" (тогава улица "Войнишка", защото води до Министерството на войната). На същия архитект през 1885 г. Косаков поръчал да се застрои и повитият ъгъл на тогавашната "Цариградска улица" (сега "Цар Освободител") и "Войнишка улица" (Дякон Игнатий) с ново здание - игрален дом. Сградата на "Софийски клуб" е от партер и два етажа, като през 30-те е надстроена с още един. Има необикновена планова схема под формата на ветрило, а фасадата й е с начупена линия, съставена от пет стени. С времето Косаков застроява по периферията целия парцел, като впоследствие продава сградите. Хотелът и кафенето - на Леон Фрай. Игралният клуб е купен от Мина Пешев, който по-късно го дарява на Сливенското училищно настоятелство. Съвременният хотел "България" заедно с концертната зала е построен през 1930 г. и допълнително уплътнява пространството. При късния социализъм в сградата на бившия "Софийски клуб" се помещават "Главпроект", представителството на "Аерфлот", билетен център и магазини.

* по проучване на арх. Мариана Везнева от 1986 г., предоставено от Националния документален архив (НДА) към Районния исторически музей (РИМ) на София.