Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 20 фев 2020, 13:51, 25913 прочитания

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В Ямбол работещ мол в момента няма. Когато имат желание за шопинг, жителите на града отиват до моловете в Бургас и в Стара Загора. Или пътуват 30-те км до S mall в Сливен, в който има H&M и LC Waikiki. Новината е, че две сливенски фамилии започват да строят ритейл парк в Ямбол. Инвестицията се оценява на около 12 млн. лева, частично осигурена от кредит с публично-частни средства.

Мерките на парка


Сигурен наемател в ритейл парка е Lidl. Сред проявилите интерес са CCC, dm, Pepco, Sinsay, "Зора", NewYorker и LC Waikiki

Сигурен наемател в ритейл парка е Lidl. Сред проявилите интерес са CCC, dm, Pepco, Sinsay, "Зора", NewYorker и LC Waikiki

Фотограф: Капитал

Retail Park Yambol ще бъде разположен върху 33.6 дка близо до централната част на града, на брега на Тунджа. По проект в него ще има десет магазина и детски кът с обща разгъната застроена площ 10 хил. кв.м. Най-големият обект ще е Lidl - върху 2230 кв.м. За помещенията от 650 кв.м е говорено със CCC, dm, Pepco, Sinsay, а за трите от 1150 кв.м - със "Зора", NewYorker и LC Waikiki.

"На 100% са договорени всички обекти, проведени са разговори, има писма за намерения. С Lidl вече подписахме 10-годишен договор. Пред подписване сме с три от останалите наематели", коментира Димитър Гочев, който е "движещата сила" на проекта. Гочев е с реноме на голям инвеститор в недвижими имоти в Сливен и Ямбол. Той е съинвеститор и в мола в Сливен. В "Трейд център Ямбол" - дружеството зад проекта, е представляван от по-малкия му брат Михаил Георгиев Генчев. Той има равен дял с Атанас Янков Къчев - представител на друга сливенска фамилия с основен бизнес производството на метални конструкции и дограма.

Първата копка на парка беше направена в четвъртък. До шест месеца обектите трябва да бъдат предадени на груб строеж на фирмите наематели за довършване. Очаква се на 14 октомври ритейл паркът да бъде отворен за посетители. Това е същата дата, на която преди пет години е отворен молът в Сливен - три плюс един етажа с РЗП 5 хил. кв.м. В Ямбол ще строят местни фирми. В завършен вид паркът ще създаде 200 работни места.33 дка в центъра на града
"Проектът за мол в Сливен се оказа успешен и тъй като имахме ценен парцел в Ямбол, решихме да реализираме търговски проект и там", казва бизнесменът Димитър Гочев, който е "движещата сила" на проекта

Фотограф: Надежда Чипева

Преди 13 години Димитър Гочев и негов съдружник купуват бившето предприятие "Родопа". Помещенията са давани под наем и са служили като обезщетение по ипотечни кредити. Парцелът е близо до центъра на града на много комуникативно място. През 2017 г. фирмата "МИГ-1" на Гочев изкупува дяловете на съдружника и става става едноличен собственик.

"Проектът за мол в Сливен се оказа успешен и решихме да реализираме търговски проект и в Ямбол", казва бизнесменът. В Сливен има сходен опит. Притежавал е например бивше предприятие за чорапи. После го събаря. На терена строи Lidl и Кaufland и ги продава на компаниите.

През тази година "Трейд център Ямбол" купува парцела от "МИГ-1" за 0.6 млн. лева, което обаче е в пъти под реалната му стойност, тъй като в случая е просто прехвърляне между свързани фирми. Дружеството ще строи магазините, ще остане техен собственик и ще ги отдава под наем. За целта прибягват до кредит и до посредничеството на финансов консултант - Innovo Investment с управляващ партньор Никола Филипов.

"Предпочетохме да направим ритейл парк вместо мол, защото разполагахме с голям парцел на хубаво място. Освен това строителството на мол, което е монолитно, излиза малко по-скъпо, а и по-трудно можеш да качиш клиента на втория и третия етаж", обясни Михаил Генчев.

Банка плюс еврофонд
"Предпочетохме да направим ритейл парк вместо мол, защото разполагахме с голям парцел на хубаво място. Освен това строителството на мол, което е монолитно, излиза малко по-скъпо, а и по-трудно можеш да качиш клиента на втория и третия етаж", обясни Михаил Генчев, съсобственик в "Трейд център Ямбол"

Фотограф: Надежда Чипева

За финансиране се обръщат към ОББ, с която работят и за сливенския "Ес мол". За него банката е кредитирала с 5 млн. лева компанията "Евротекстил" на Димитър Гочев и Андрей Христов. По думите на Гочев са на път да погасят предсрочно иначе десетгодишния заем.

"Проблемът е, че банките отказват да финансират търговски проекти - смятат ги за рискови. Имат някакъв вътрешен лимит спрямо активите. Затова и се наложи да ходим до Брюксел за финално одобрение", казва Димитър Гочев.

Помогнало най-вече това, че финансирането е публично-частно. ОББ е част от обединението "Фонд устойчиви градове", което през 2018 г. беше един от двата победителя в конкурса на държавния Фонд на фондовете за мениджъри на три фонда за градско развитие. Те насочват средства към проекти за градско развитие и са с финансиране от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) по бюджета й до 2020 г. Партньори във фонда за Южна България са ОББ, "Фонд за устойчиво градско развитие", "Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ" и "Българска консултантска организация".

По фонда за градско развитие в Южна България са заделени 135.5 млн. лева. По тази линия е и кредитът за ритейл парка.

Добра цена

Кредитът е 10-годишен в размер на 7.7 млн. лева общо. От тях ОББ отпуска 2.85 млн. лева. Фондът за устойчиво градско развитие - 0.3 млн. лева, а 4.56 млн. лева са по ОПРР. Оскъпяването с лихви, такси и комисиони е 1.9%, което според Гочев е много добре за подобен инвестиционен проект. При сливенския то е било 6%.

Самоучастието на инвеститорите е около 25%. Те влизат с имота, оценен на 1.8 млн. лева от "Адванс експертни оценки", с 250 000 собствени средства и разходи за проектиране за около 200 000 лева. ОББ отпуска и кредит от 1.8 млн. лева за ДДС, което те ще върнат почти веднага, след като усвоят. Освен това от Lidl планират да вложат около 2 млн. лева в довършителни работи за магазина си.

Договарянето на кредита е отнело седем месеца и е било изключително сложно заради многото участници. "При разглеждането на сделката от компетентните органи на собственика на ОББ - КВС в Брюксел, много помогна това, че проектът се финансира по линията на "Фонд за градско развитие", който се изпълнява от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове". Дружествата, партньори във фонда за Южна България, управляват средства, предоставени от Фонда на фондовете, за изпълнение на инструмента и инвестират свои средства за изпълнението на всеки един одобрен проект. Ако не беше финансовият инструмент и кандидатствахме за стандартно банково финансиране, не знам дали щеше да се стигне до сделка", каза Никола Филипов.

Той определя проекта като много по-безрисков в сравнение с този за "Ес мол", на който също е консултант. С наемателите в мола в Сливен е договорен плаващ наем - процент от оборота. Консултантът определя тази практика като неизгодна, защото собственикът поема пазарния риск на наемателите. В Ямбол договорите са непрекъсваеми, а наемът е фиксиран. С Lidl е подписано за 10 години, с останалите договорите ще са петгодишни. "Това ни позволява да сме наясно с очакваните постъпления за следващите пет и дори десет години", казва Филипов. Месечните приходи от наем ще са минимум 130 хил. лева, т.е. над 1.5 млн. лева годишно.

Общината - отзивчива

Инвеститорите започват да строят мост над Тунджа, който после ще дарят на общината. Прогнозната му стойност е 1.2 млн. лева. Мостът създава пряка връзка между града и жителите от кварталите "Възраждане" и "Каргон"

Инвеститорите започват да строят мост над Тунджа, който после ще дарят на общината. Прогнозната му стойност е 1.2 млн. лева. Мостът създава пряка връзка между града и жителите от кварталите "Възраждане" и "Каргон"

Фотограф: Капитал

Целта на проекта е и да подобри градската среда. Инвеститорите започват да строят мост над Тунджа, който после ще дарят на общината. Прогнозната му стойност е 1.2 млн. лева. Мостът създава пряка връзка между града и жителите от кварталите "Възраждане" и "Каргон". "Трейд център Ямбол" вече има споразумение с общината, която поема ангажимента да построи пътя след моста и кръгово движение в самия квартал. Ще има и велоалеи. Предвидени са 350 хил. евро за озеленяване. Финансирането на пътя вече е залегнало в общинския бюджет по информация на Гочев. Той отбелязва, че работят много добре и с предишното, и със сегашното ръководство на община Ямбол, която им съдейства напълно за разрешителните. "Това, което в София отнема година и половина, в Ямбол става за седмица. Затова и в града навлязоха инвестиции", добавя Димитър Гочев.

Потенциалът на Ямбол

Когато в Белгия обсъждали риска от сделката, един от въпросите бил дали е целесъобразна такава голяма инвестиция за град, в който средната нетна заплата е 350 евро, разказва Никола Филипов. Наложило се да обясняват специфики на икономиката като сив сектор и трансфери от българите в чужбина. По оценка на Димитър Гочев в момента Ямбол е по-добре икономически от Сливен. Там голяма текстилна фабрика откри Едоардо Миролио, има завод на японския автомобилен производител "Язаки". Показателно е, че Lidl ще отвори втори магазин в града. Има Kaufland и изявена регионална верига - "Вилтон", с магазини в Ямбол и Сливен.

Като клиенти за ритейл парка разчитат на жителите на Карнобат, Айтос, Котел, Елхово. В района има и множество богати земеделски села с поминък лозя, пшеница, лавандула и слънчоглед. Откакто беше открито ГКПП "Лесово", през Ямбол има голям румънски и турски автотрафик.

Капитал #7

Текстът е част от брой 7 на седмичния Капитал (21 - 27 февруари). В броя ще прочетете още:

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

НАСП дари 100 000 лева за подпомагане на болниците в битката срещу коронавируса НАСП дари 100 000 лева за подпомагане на болниците в битката срещу коронавируса

Въпреки негативното отражение върху жилищния сектор, членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи дават своя принос в борбата с COVID-19

7 апр 2020, 920 прочитания

Все повече молове дават наемна ваканция за периода на карантината Все повече молове дават наемна ваканция за периода на карантината

Плаща се наем само за времето, в което търговските центрове са били отворени, а сервизната такса остава дължима

6 апр 2020, 3481 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
От състезателните писти до строителство на супермодерни вили

Пламен Кралев - бивш автомобилен състезател, баща на пет деца, бизнесмен и предприемач

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10