Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

COVID треска при наемите

Наематели отказват да плащат, заради форсмажор. Изходът зависи от готовността за взаимни компромиси и от реакцията на банките

От две седмици наемателите в моловете имат само разходи и никакви приходи
От две седмици наемателите в моловете имат само разходи и никакви приходи
От две седмици наемателите в моловете имат само разходи и никакви приходи    ©  Nadezhda Chipeva
От две седмици наемателите в моловете имат само разходи и никакви приходи    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако искате да предоговорите наема за жилището си, защото доходите ви падат в ситуацията с коронавируса, можете да разчитате само на желанието на хазяина си. Това, че длъжникът не разполага с парични средства, не го освобождава от задължението да плати (чл. 81, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), при това не само в гражданския, но и в търговския оборот. Освен ако в договора му не пише, че наемателят, останал без доход, не дължи плащане.

Основният въпрос пред фирмите е колко тежи аргументът, че ситуацията е форсмажорна. В ЗЗД, който е от 1952 г., форсмажорът (непреодолима сила) е формулиран, макар и най-общо. Пандемията сама по себе си не е непреодолима сила, обясняват юристите. Възможно е COVID мерките да са основание за позоваване на форсмажор, ако възпрепятстват изпълнението на конкретни задължения.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773
  • + 3

  Мисля, че личи тотално неразбиране на проблема. Защото всъщност това е само началото. Всъщност дали месец или два даден мол ще е затворен и респективно наемателите му ще реализират 0 приход е върхът на айсберга. След това ще последват поне 3-4 години, в които ако наемателят направи средно 50% от средния оборот за 2019 трябвя да вика ура и удря шапката си в тавана. През 2008 и последващите години беше точно така. Минахме през това сито, тогава често изполвахче Арбитража към БТПП, където стопанската непоносимост беше уважена като аргумент за значителна редукция на наемните нива, но това водеше да прекратяване на договора и обикновено Наемодателите го правеха напук на наемателите, защото след това отдаваха същия имот за наполовина по-ниска цена. И един съвет към наемателите! Без общи действия, единствените които ще постигнат успех, са тези, на които всъщност редукция не им е необходима, защото те така или иначе плащат символичен фиксиран наем и дължат разбира се оборотен наем - Зара и марките от групата, H&M итн. Така че, правете обединение, упълномощете адвокат и им ударете контрата на Наемодателите. Всъщност като платиха баснословна цена за моловете сегашните Наемодатели трябва да поемат своята част от проблема!

  Нередност?
 • 2
  bgbebe avatar :-|
  Стършел
  • + 6

  Моят наемодател ми се обади сам и ми каза че намаля наема на магазина с 40% докато се оправят нещата. Не съм го молил, изцяло по негова инициатива е. Направи го библейски- в деня на архангел Гавраил, божият вестоносец който носи добри вести. Първо ми благодари че редовно съм му плащал наема и после ми съобщи решението си. Честно казано ме разчуства, пуснах една сълза и му благодарих, благодарих и на господ. Обмислям как да му върна жеста, и покажа благодарност чисто по човешки. Също така смятам да намяла наема на мой наемател. Веригата не трябва да прекъсва. Добрината и човещината са важни. Може би разсъждавам така защото нямам кредити и ми е по-лесно. Пазете се всички. Само министъра ме обиди като каза че сме социално изолирани маргинали самоосигуряващите се. Загорча ми, но простотията винаги я е имало. Бъдете добри хора и всичко ще се оправи!

  Нередност?
 • 3
  dmh46643791 avatar :-|
  dmh46643791
  • - 5
  • + 1

  Ауу колко се загрижили мизерниците от капитал за моловете. Ще духат супата както и вие. Моловете са богати, а кризата е форсмажор. Няма клиенти, обектите са затворени със заповед. Бизнесите в това число и моловете си поемат риска за тяхна сметка от евентуална промяна в законодателство и закони. И това да ви е ясно.

  Нередност?
 • 4
  bozavino avatar :-|
  Boyan Maximov

  Не само юристите но и всички лобисти, са на мнението, че пандемията ве е форсмажорно статукво :) Наемателя няма да плаща, наемодателя пък няма да плаща на бапката си... И естествено, накрая юдите ще си защитят интереса. Така е откак чичо Ади го няма, за да ги настани в почивните им домове.

  Нередност?
Нов коментар