Собствениците на бизнес сгради искат мораториум върху главниците по заеми и данъчни ваканции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Собствениците на бизнес сгради искат мораториум върху главниците по заеми и данъчни ваканции

Архитектурно студио ''Планинг''

Собствениците на бизнес сгради искат мораториум върху главниците по заеми и данъчни ваканции

Тежестта трябва да се поеме балансирано, за да има бързо възстановяване, каза председателят на асоциацията им Таня Косева-Бошова

Боряна Генчева
5295 прочитания

Архитектурно студио ''Планинг''

© Архитектурно студио ''Планинг''


Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБСБ) поиска от държавата мораториум върху плащанията на главници по кредити за всички длъжници с бизнес, засегнат от COVID мерките, и от общините - временно освобождаване от някои местни данъци и такса смет.

Предлагаме спешни мерки, за да може рисковете и тежестите да бъдат разпределени балансирано, с цел да се минимизират щетите, да се запази стопанската активност и да се съхрани потенциал, който да позволи на икономиката да се възстанови бързо след кризата, обясни председателят на АСБСБ Таня Косева-Бошова. Асоциацията обединява най-големите компании, собственици и инвеститори на бизнес недвижими имоти (молове, офис и логистични сгради) в страната.

Мораториум върху главниците по кредитите

С писмо до компетентните институции се иска деветмесечен държавен мораториум за плащанията на главници по кредити за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от блокирането на стопанския живот. Голямата му продължителност е обоснована с очакването, че възстановяването от икономически шок ще бъде дълго и мъчително. Уточнява се, че главниците ще бъдат изплатени в бъдещи периоди, след като кризата отшуми и икономическият растеж се възстанови.

От асоциацията искат също договорените условия по кредитите (лихви, такси, срокове и др.) да останат непроменени за целия срок на кредитите. Позовават се от опита си от кризата през 2009-2010 г., когато "банките се възползваха от ситуацията и наложиха едностранно много високи лихви и такси на своите клиенти. Това допълнително влоши финансовото състояние на компаниите, които вече бяха засегнати от кризата".

Ваканция от местни данъци и такси за имоти

Едно от исканията към общините е да освободят собствениците на недвижими имоти (не само бизнес, но и жилищни) от данък недвижими имоти за два месеца - април и май. Тоест за месеците, през които се очаква пълноценната икономическа дейност да е невъзможна. За да има все пак постъпления в общините, се предлага да се стимулират с 25% отстъпка онези, които могат да изплатят цялото си годишно задължение на данък недвижими имоти и такса смет в периода на извънредното положение.

За собствениците на хотели, търговски центрове и магазини, за които е в сила забрана да извършват стопанска дейност, се иска пълно освобождаване от такса битови отпадъци за срока на обявеното извънредно положение.

Облекчения при сделките с имоти

От асоциацията предлагат също местният данък, дължим при покупко-продажба на недвижими имоти, да бъде намален на 1% за шест месеца. Като за същия период бъдат намалени наполовина и нотариалните такси, събирани при сделки с недвижими имоти. Смисълът е да се стимулира подновяването на търговията с недвижими имоти и да се съживи замръзналият пазар на имоти.

На какво основание

От асоциацията изтъкват няколко аргумента в полза на предложенията си. Първо, насоките, които Европейската централна банка вече даде за прилагане на подобни инициативи на търговските банки. Доброто състояние на българския банков сектор, което му дава възможност да кредитира реалния сектор и да помогне с ликвидност възстановяването на икономиката в най-трудния период. И тежкото положение на собствениците на бизнес сгради. Наемателите им са пряко засегнати от блокажа на икономиката и невъзможността да работят. Те са ангажирани преди всичко с това да запазят служителите и възнаграждението им и са в невъзможност да плащат наеми. Това рефлектира върху собствениците на бизнес сгради, които се бавят или не могат да покриват своите вноски по кредити към банките.

От АСБСБ декларират, че са готови да участват в обсъждането на мерки, насочени към преодоляване на последствията от кризата и запазване и възстановяване на икономическата активност.

Засега поисканото от асоциацията звучи твърде амбициозно, защото държавата няма как да принуди банките да не събират главници от цял сектор, общините и държавата да прекроят правилата за нотариуси, данъци и такси. Но дебат, гъвкавост и разпределение на тежестта наистина трябва да има, за да не изпадне България в дълбока икономическа депресия.

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБСБ) поиска от държавата мораториум върху плащанията на главници по кредити за всички длъжници с бизнес, засегнат от COVID мерките, и от общините - временно освобождаване от някои местни данъци и такса смет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773

    Добро предложение, но ако се приеме то трябва да обхване всички собственици на имоти, било то физически или юридически лица!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Надпревара за складове

Надпревара за складове

Как Grand Kanyon се забави и смали

Как Grand Kanyon се забави и смали

Ново лято, нов герой на Алепу

Ново лято, нов герой на Алепу

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.