Synergy Tower ще предложи просторно офисно и социално пространство на наемателите

Димитър Марков – пропърти мениджър на "Фонд за недвижими имоти България" (ФНИБ) АДСИЦ, за предимствата на модерната сграда

Synergy Tower ще предложи просторно офисно и социално пространство на наемателите
Synergy Tower ще предложи просторно офисно и социално пространство на наемателите
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Какво отличава Synergy Tower от досегашните проекти на ФНИБ?

При реализация на всички наши проекти до момента, както и новия в "София тех парк", ние се стремим максимално да удовлетворим нуждите на наематели ни. Ето защо освен модерно и функционално офис пространство наша цел е да създадем и специална социална среда. Synergy Tower е най-мащабният и модерен проект на ФНИБ, който се строи на територията на "София тех парк" - първият научно-технологичен парк в България, притегателен център за ИТ компании и специалисти от високотехнологичния сектор. Сградата ще бъде най-високата в технологичния парк - общо 16 етажа с офис помещения от най-висок клас. Целта ни е да се превърне в една от забележителностите в тази част на столицата. Общата площ на проекта е близо 51 хил. кв.м, от които 32 хил. кв.м ще бъдат отделени за офиси. Освен мащаб и просторно офисно пространство Synergy Tower ще предложи и по-голямо социално пространство за наемателите си. В допълнение към стандартните офис площи при нужда те ще могат да се възползват и от "гъвкаво пространство" в коуъркинг зоната на сградата. Това е много удобна възможност, тъй като при оптимизирана площ на основния офис компаниите могат да съберат целите си екипи на едно място, да използват допълнителни зали за срещи, да създадат център за обучение или временно да разширят офиса си при нужда. Освен това в Synergy Tower ще има система за споделени паркоместа, като по този начин местата, определени за една компания, ще се използват по-ефективно от всички, които в момента работят от офиса, а не от дома си. Synergy Tower ще предлага просторно фоайе, ресторант, кафене, мултифункционална зона за отдих, химическо чистене, куриерски услуги, фризьорски салон, както и пространство за множество социални събития. Активно работим и в посока обособяването на детска градина на територията на сградата, което ще е още едно голямо улеснение за всички служители на нашите наематели. Допълнителни удобства ще бъдат солна стая, инфрачервена сауна и стая за масажи. Наемателите ще могат да научават за събития и важна информация, както и да правят резервации за солната стая през специално мобилно приложение. В отговор на пандемията, причинена от COVID - 19, покриваме най-високите стандарти за безопасна среда. Synergy Tower ще разполага с модерна вентилационна система и с UV филтри за пречистване на въздуха в асансьорите.

На какъв етап е проектът?

- В момента проектът е на етап груб строеж. Избрали сме изпълнители за повечето строителни работи. Въпреки извънредната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, строежът върви по план. Големите компании имат много конкретни изисквания към офис средата и качеството на строителството. Запознават се с проектите още на ранен етап и, когато конкретна офис сграда отговаря на нуждите им, сключват договор за наем преди разрешението за ползване. Към момента е подписан един договор за наем за около 8.5% от офис площите и продължаваме да провеждаме активни преговори с още потенциални наематели.

Какъв е профилът на компаниите, които очаквате да се настанят в Synergy Tower?

- Ние от ФНИБ, като дружество с 15-годишен опит, сме изградили и управлявали няколко офис сгради, сред които са "Камбаните бизнес център", East Tower и Kambanite Green Offices. Общото между тях е, че голяма част от наемателите ни са компании, които работят в областта на ИКТ и аутсорсинга. С новия си проект се стремим към този профил наематели. Synergy Tower се строи на територията на "София тех парк" - първият научно-технологичен парк в България, който е обединяваща локация за множество ИТ компании и специалисти от високотехнологичния сектор. Съгласно изискванията на "София тех парк" не по-малко от 30% от офис площите в Synergy Tower ще бъдат запазени за компании, които имат изследователска и развойна дейност във фокусните области за Парка и отговарят на определението за високотехнологична компания. С предоставените от страна на "София тех парк" условия като научни лаборатории, супер компютър, експериментариум и форум "Джон Атанасов", с проведените в него множество събития в областта на IT технологиите, вярваме, че районът ще се обособи като един притегателен център за точно такъв вид компании.

По какъв начин се промениха очакванията на бизнесите към офис пространствата в последните месеци?

- Глобалната пандемия oт СОVІD-19 бeз cъмнeниe ocтaви oтпeчaтъĸ въpxy бизнеса и промени значително пазара на офис имоти. Наемателите увеличиха изискванията си към офис пространството с цел да гарантират добри и здравословни условия на труд на служителите си. Здравословната и сигурна среда вече е едно от основните изисквания към наемодателя, редом с добрата локация, функционалното разпределение на офис пространството и добрата социална среда. Затова и ние се стремим да отговорим на тези нужди и постоянно адаптираме предложенията и услугите, които предлагаме на нашите наематели.

Според вас ще намалее ли нуждата от офис пространства? Ще замени ли домашният офис стандартните ни представи за офис?

- Не смятам, че в дългосрочен план нуждата от офис пространства ще намалее, това е по-скоро временно явление, свързано със ситуацията в света в момента. Нашите очаквания в бъдеще са да се наложи хибридният начин на работа, при които ще се комбинират работа от офиса и работа от вкъщи. Офисът в последно време не се асоциира само със строго работна среда, той е и място за общуване, социализация и дори забавление. Пандемията от COVID-19 промени значително и пазара на недвижими имоти и по-специално - предпочитанията на наемателите. Нашите наематели са предимно от ИТ сектора, като характерно за този бранш е, че те се стремят да осигурят максимално удобство за служителите си и са много гъвкави в това отношение. В резултат на пандемията те повишиха изискванията си към офис пространството, за да гарантират сигурни условия на труд на служителите си и да защитават тяхното здраве. Като наемодатели ние също се стремим да отговорим на тези изисквания и да адаптираме предлаганите услуги спрямо нуждите на наемателите.

По какъв начин офис сградите на бъдещето ще гарантират здравето и безопасността на служителите

- Трудно е да се каже, тъй като през тази година се сблъскахме с нещо ново, което сериозно промени представите ни за работна среда и едно е сигурно - компаниите ще трябва да преосмислят организирането на работното пространство така, че да се съобразят с новата нормалност след COVID и с втората вълна на вируса или друга подобна здравна заплаха в бъдеще. Решенията в тази посока са много и разнообразни - от най-елементарното осигуряване на дезинфектанти и предпазни средства за служителите до генерално преосмисляне на архитектурата на офисите. В унисон с тези промени новият ни проект Synergy Tower предлага множество решения за бъдещето. На първо място, и за да отговори на най-високите здравословни стандарти, Synergy Tower ще разполага с модерна вентилационна система, която не смесва въздушните потоци, както и с UV филтри за пречистване на въздуха в асансьорите. Решения се търсят и в областта на безконтактните технологии.

Какви са очакванията ви за пазара на офис пространства през 2021 г.?

- Не мисля, че някой може да даде еднозначна прогноза какво ще стане с пазара на офис площи през 2021 г., но е факт, че предизвикателствата пред сектора на недвижимите имоти в момента са огромни. В началото на пандемията бизнес имотите се сблъскаха с криза пред каквато не се бяха изправяли до момента и, макар че се очаква секторът бързо да излезе от кризата и то с огромни възможности за развитие, за момента и инвеститорите, и потенциалните наематели изчакват. Също така много съществен елемент е средата, която предлагат офис пространствата. Напоследък пазарът беше започнал да се връща към обичайния си ритъм, но сега сме в разгара на нова вълна на COVID - 19, като последствията от нея ще се наблюдават най-рано в края на първото тримесечие на 2021 година.
В по-далечен план настоящата криза носи възможности и дава начало на нови тенденции в развитието на офис сградите. Ще се наложи по-голямата дистанция в офисите, което от своя страна ще завиши нeтнитe плoщи, заделени за един cлyжитeл. Πpeocмиcля ce и eфeĸтивнocттa нa гoлeмитe oтвopeни пpocтpaнcтвa и акцент ще бъдат разделените пo ecтecтвeн нaчин пoмeщeния. Haлицe ca пpeдпocтaвĸи cпoдeлeнитe oфиc пpocтpaнcтвa дa пpидoбият вce пo-гoлямa пoпyляpнocт пopaди фaĸтa, чe мoгaт дa осигурят нyжнaтa гъвĸaвocт нa ĸoмпaниитe пpи yвeличaвaнe или нaмaлявaнe нa зaeтaтa плoщ cпpямo ĸoнĸpeтнитe нyжди.

Haeмaтeлитe нa oфиc плoщи мoгaт дa нaпpaвят пayзa пpи paзшиpявaнeтo на екипите си в близĸo бъдeщe, дoĸaтo ceĸтopитe нa ycлyгитe нe cтaнaт oтнoвo ycтoйчиви нa фoнa нa пo-cлaбo глoбaлнo тъpceнe. Цялocтнитe инвecтиции и cĸлючвaнeто нa cдeлĸи мoжe дa ce зaбaвят, нo нe очаквам голяма промяна, която значително да наруши тези процеси.

В последните години наблюдаваме и следната тенденция - страните от Централната и Източна Европа привличат все повече инвестиции в сектора на изнесените бизнес услуги, както и вложения от западноевропейски и презокеански компании. Това се случва на база силното предлагане на висококачествени офис площи на конкурентни цени и добре образованата работна ръка. На този етап оставам оптимистично настроен за развитието на офис пазара.