Френски сюжет в луксозния сегмент при имотите

Barnes International обяви, че влиза на българския пазар на най-висок клас имоти в партньорство с Luximmo Finest Estates

Гийом де Вилие (вляво) и Никола и Невена Стоянови (вдясно) обявяват създаването на Barnes Bulgaria
Гийом де Вилие (вляво) и Никола и Невена Стоянови (вдясно) обявяват създаването на Barnes Bulgaria    ©  Капитал
Гийом де Вилие (вляво) и Никола и Невена Стоянови (вдясно) обявяват създаването на Barnes Bulgaria
Гийом де Вилие (вляво) и Никола и Невена Стоянови (вдясно) обявяват създаването на Barnes Bulgaria    ©  Капитал

На пазара в България има множество имотни агенции и борбата за клиенти е ожесточена. Но има и по-специални случаи, които трудно ще намерят брокер, който да ги обслужи с местната си експертиза. Българин, които иска да купи апартамент в Рим и е готов да отдели за целта до два милиона евро. Или някой, който търси под наем вила на Лазурния бряг за цялото лятото - от май до септември. Примерите не са произволно подбрани: за Италия пречка се оказва нежеланието на местните агенции да работят с партньори, за Лазурния бряг - липсата на достъп до достатъчно оферти.

Изправени пред подобни предизвикателства, Невена и Никола Стоянови, хора с близо 15 години опит на пазара на недвижими имоти и собственици на група агенции, сред които и Luximmo Finest Estates, решават да потърсят силен международен партньор. Luximmo е специализирана в услугите към българи, които купуват и наемат престижни имоти. По същото време френската компания за луксозни недвижими имоти Barnes International търси партньори в Централна и Източна Европа, с които да работи на франчайз. В полезрението е и България, от която вече имат клиенти, дори без да присъстват в нея.

Заявка за лидерство

Barnes има мрежа от 90 клона в 20 държави. Годишно реализира сделки за над 4.9 млрд. евро по цял свят по информация от компанията. Основана е преди над 20 години от Хайди Барнс и се управлява от президента си Тибо де Сейнт Винсент. За България се знае, че са имали разговори с лидера в луксозния сегмент - Unique Estates, и с компанията за среден и висок клас имоти Galardo Real Estate, чийто собственик е наполовина французин.

Във вторник от Barnes International официално обявиха, че влизат на българския пазар в партньорство с Luximmo Finest Estates, с които имат общо дружество. Офисът е на ул. "Шипка" 21, близо до Докторската градина, където са и най-скъпите имоти в София.

"Плановете ни в България са амбициозни и сме готови да се разрастваме бързо. Обикновено получаваме лидерска позиция от три до пет години след отварянето на офис на нов пазар", каза граф Гийом де Вилие, президент на Barnes International за Централна и Източна Европа на събитие по повода. Добави, че в момента предлагат в България за наем и продажба около 250 местни недвижимости и 6000 международни. И че Barnes е пазарен лидер при най-високия клас жилищни и ваканционни имоти във Франция, Италия, Швейцария, Испания, Португалия, Гърция, САЩ, Русия.

Точно към тези държави регистрират клиентски интерес и от Luximmo Finest Estates, която иначе работи основно за Гърция и има портфолио от над 3000 имота там. "Като избор на престижни имоти в Европа Barnes International са най-сериозната и разпознаваема компания", казва Никола Стоянов, който е и президент на Barnes Bulgaria.

Местното дружество

Зад бранда Barnes Bulgaria стои търговското дружество "Интернешънъл лъкшъри сървисис". С равни дялове в него са "Луксиммо" и "Барнес Сентрал Юръп лайсънсинг" (BCEL).

Стоянов уточни, че "Луксиммо" ще продължи да функционира и самостоятелно наред с останалите фирми от групата им - "Суприммо", което е за по-масови имоти, марката за чужденци Property BG и компанията за луксозно строителство "Стоунхард".

"Барнес Сентрал Юръп лайсънсинг" е дружеството, което отговаря за франчайза в целия регион, като е регистрирано в България. В него 80% притежава Ален Луи Мишел Емил Бонт, и по 10% - регистрираното в Люксембург "Барнс глобъл лайсънсър" и "Три ийгълс инвестмънтс", което е регистрирано в България. Съдружници в "Три ийгълс инвестмънтс" са четирима чуждестранни граждани (сред които Гийом де Вийер - по начина на изписване в Търговския регистър) и българското дружество "Андре".

При първоначалната регистрацията през 2017 г. собствеността в BCEL е структурирана по съвсем друг начин. По 40% имат Тибо де Сейнт Винсент (президент на Barnes) и Гийом де Вийер (регионален представител). Останалите 20% принадлежат на рекламния бос Красимир Гергов, който през март миналата година прехвърля дела си на "Андре". От "Барнс България" потвърдиха, че Красимир Гергов вече не е съдружник, като казаха, че са запазили добрите си отношения с него. Седалището и адресът на управление на BCEL още е на "Оборище" 19, където е регистрирана и фирмата на Гергов "К Консултинг".

Параметрите на договора за франчайз са конфиденциални и съответно партньорите не ги коментират. Според източници от пазара франчайз контрактите в сферата на недвижимите имоти най-често предвиждат еднократно плащане между 30 и 50 хил. евро за петгодишен период и 10% от оборота, за който се поставят и определени таргети.

Хит са наемите налуксозни вили

Очакванията в Barnes Bulgaria са основен дял в работата им да имат услугите за българи, които наемат или купуват имоти в чужбина. Досега двата типа сделки са били 50 на 50, но напоследък нещата се променят.

"Много търсени в последно време са дългосрочните луксозни наеми на ваканционни имоти в България или в чужбина", коментира Невена Стоянова, управляващ директор на Barnes Bulgaria. "Хората действително са много притеснени с цялата ситуация около COVID, избягват настаняване в хотел и предпочитат дългосрочно да наемат един ваканционен имот. Ако преди сменяха дестинациите - две седмици в Тоскана, две на Лазурния бряг и после с яхта до Гърция, сега предпочитат да останат на едно място за по-дълго - най-често за три месеца", казва тя. Освен наеми агенцията може да предлага и по-комплексно обслужване, тъй като в модела на Barnes в допълнение към луксозните имоти е и да предлага консултации в сферата на изкуството, виното, луксозните яхти и колекционерските автомобили.

На пазара са по-скептични за перспективите на Barnes Bulgaria да генерира трафик от чужденци към недвижими имоти в страната. От компанията обаче са оптимисти и смятат, че вече има достатъчно качествени градски апартаменти и къщи, ваканционни имоти на морето и в планините, голф имоти, бизнес сгради. Невена Стоянова очаква на пазара да излязат като продукт и цели винарни. Гийом де Вилие отбеляза, че страната е атрактивна за покупки с инвестиционна цел заради очакваното плавно покачване на цените на имотите. Стоянова говори за интерес от чужденци към имоти за живеене - хора, които работят в България, имат семейства тук. Или такива, които се местят в страната, защото тук могат да си позволят по-висок стандарт на живот, отколкото в родината си. Те са основно на възраст над 45 години.

За ваканционния пазар това лято засега не могат да се похвалят с чужденци, които наемат в България. Основна спънка са съмненията дали ще имат възможност да дойдат. Иначе отчитат интерес от немски клиенти.

Сега ли е моментът

Навлизането на Barnes на българския пазар е планирано преди години след анализи на пазара и на полетите от и до страната. Договорът е сключен миналата година, а сега, след коронавируса, започва същинската работа. Партньорите не дават признаци да са особено притеснени от очакваното забавяне на икономиката. "Дори да минаваме през някаква криза, тя ще е временна и след това ще вървим нагоре", казва Невена Стоянова. "Винаги има търсене за луксозните имоти. И винаги има хора, на които се налага да се разделят със скъпи (и емоционално) имоти, за да освободят средства", добавя тя.

В период на криза, когато големи бизнеси имат проблеми, освобождаването на луксозни имоти дори е по-масова практика. И по наблюдение от пазара вече има хора със свободни капитали, които се оглеждат за находки.

"Не наблюдаваме съществени промени към момента. Интересът остава стабилен, цените задържат нивата си. Луксозният сегмент е по-консервативен и реагира по-бавно на промените в икономическите показатели. Но луксозните имоти са сигурна гаранция за средствата в подобни периоди", коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

А Тома Станишев от Galardo Real Estate добави, че през юни отчитат ръст в оборотите. И ако преди корона кризата са имали 83 активни кандидат-купувачи, сега със запитвания са 152 души.

Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates

Новият играч ще помогне България да стане по-разпознаваема в Европа и света"Вярвам, че навлизането на нов играч ще даде само позитивни ефекти върху местния пазар", коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. "За нас, които сме създали съвременното лице на българския пазар на луксозни недвижими имоти, това означава, че вече ще имаме партньор в налагането на високия стандарт. Показва, че сме достигнали определена зрялост на местно ниво, и е знак, че България има потенциал да се развива в тази насока. Вярвам, че това ще помогне на страната ни да стане по-разпознаваема в Европа и света", добави тя.

Илиева разказа, че докато са търсили позициониране в България, от Barnes са се обръщали към Unique Estates. Партньорството на франчайз обаче не съвпада с бизнес концепцията на българската компания. За нея приоритет е да налага собствения си бранд, за което помагат 15-годишният й опит и принадлежността към AG Capital - най-голямата група от компании за недвижими имоти на Балканите. Това дава опит в региона и познаване на местните пазари.

Международните партньорства са ключови за компанията, добави Илиева. Те са форма за обмяна на опит и практики от световния пазар и дават възможност на българските клиенти да купят или наемат имоти в най-престижните дестинации по света. Преди 13 години Unique Estates става първият партньор за Източна Европа на Christie's International Real Estate. Преди четири години сменят партньорството. Сега са част от Luxury Portfolio, глобална мрежа, която обединява компании, работещи само на премиум пазара. В рамките й през 2019 г. са сключени сделки за над 250 млрд. долара в над 70 страни по света.

По оценка на Unique Estates сделките в луксозния сегмент в България сега са около 2% от общия обем. Продажбите на висок клас жилища са концентрирани предимно в София, като активност има и по Южното Черноморие, част от зимните курорти, Варна, Пловдив. Ключова за дефинирането на един имот като луксозен е локацията.

За разлика от топ локациите по целия свят, в които предлагането е на международно ниво, българският пазар на луксозни имоти е затворен и разчита предимно на местния клиент. За да се отвори той, би следвало да се въведат някои облекчения и да се направят законодателни промени, казва Весела Илиева. И дава пример с държави, в които купувачите, придобили луксозен имот и ценни книжа, имат възможност да получат право на пребиваване. Като административна пречка вижда това, че руснаците, които си купуват имот в България, трябва да чакат за виза. А те са традиционен клиент на българския пазар на недвижими имоти.

Още от Капитал