Getty отпуска още 60 хил. долара за стабилизиране на мозайките на Бузлуджа

Това е втори грант от американската фондация за българския монумент по програмата й Keeping It Modern

В паметника на Бузлужда има 937 кв. метра стенни мозайки, които са едно от най-големите мозаечни произведения от епохата на модернизма в Европа.
В паметника на Бузлужда има 937 кв. метра стенни мозайки, които са едно от най-големите мозаечни произведения от епохата на модернизма в Европа.    ©  Ромейн Веилон
В паметника на Бузлужда има 937 кв. метра стенни мозайки, които са едно от най-големите мозаечни произведения от епохата на модернизма в Европа.
В паметника на Бузлужда има 937 кв. метра стенни мозайки, които са едно от най-големите мозаечни произведения от епохата на модернизма в Европа.    ©  Ромейн Веилон

Фондация Getty отпуска безвъзмездно нови 60 000 долара за паметника "Бузлуджа" - за незабавно стабилизиране произведенията на изкуството в него. Българският монумент е сред 13-те значими сгради на модернизма, които ще получат грантове за 2.2. млн. долара общо през тази година. Те са избрани сред 90 проекта по линия на инициативата Keeping It Modern на фондацията.

937 кв. метра стенни мозайки

В паметника на Бузлужда има 937 кв. метра стенни мозайки, които са сред най-големите мозаечни произведения от епохата на модернизма в Европа. Техни автори са 15 български художници, сред които Йоан Левиев, Димитър Киров, Иван Кирков, Димо Заимов, Теофан Сокеров. Съдържат над два милиона мозаечни къса, някои от които са изпопадали заради тежки метеорологични условия. Целта на проекта е да се стабилизират съществуващите мозайки, за да бъдат съхранени, обясниха от "Проект Бузлуджа", иницииран от арх. Дора Иванова. Дейностите ще започнат през август и трябва да приключат до октомври тази година.

Проект "Бузлуджа" работи под ръководството на ИКОМОС - Германия, с реставратори от Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн, Академията по изящни изкуства в Дрезден, и др.

Монументът е построен през 1981 г. и негов автор е арх. Георги Стоилов. Той е държавна собственост и сега се управлява от областна администрация Стара Загора. Напоследък привлича интереса на неорганизирани туристи от чужбина като една от емблематичните сгради на модернизма в България и в Европа.

Подкрепата от фондация Getty

През миналата година по същата програма на фондация Getty Бузлуджа получи грант от 185 000 долара за изготвяне на "План за опазване и управление". Точно конструктивните и технически експертизи по тази линия са показали, че сградата може да бъде опазена, като най-напред се стабилизират стенните мозайки. Самият план ще бъде завършен в края на 2020 г.

Тази година е последната на безвъзмездни средства за проекти по архитектурната инициатива за опазване Keeping It Modern, която стартира през 2014 г. с цел да насърчи изследванията и планирането, преди да започне работата по опазването, се казва в прессъобщението на Getty.

Досега по линия на Keeping It Modern са финансирани общо 77 проекта в 40 държави. Най-новите от тази година са проекти в Чили, Кувейт, Нигерия, Португалия и Сенегал.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Докъде стигнахме - американците, които ни "освободиха" от комунистическа диктатура, финансират опазването на символите на този тоталитарен режим, а в София (и цяла България) все още няма нито един паметник на стотиците хиляди невинни българи, които са били убивани, репресирани или изтезавани от червените терористи. Отгоре на всичко, тези същите червени терористи продължават да управляват България преоблечени като олигарси, политици, бизнесмени, "интелектуалци" и т.н. Затова българите, 30 години след началото на тази ПОДМЯНА, са днес отново на улицата.

 • 2
  augustus avatar :-|
  Октавиан

  изключителна перверзия, дело на незнайни деца и внуци на номенклатурата, които прокарват пътеку на запад по признание на унизителната биография на предците им на запад, както и по продължаваща апология на цялата помия, която сътвори комунизма. Без номенклатурни отрочета тази новина нямаше да я бъде. Всеки българин трябва да занесе по шепа пръст и да го ПОГРЕБЕМЕ това грозно нещастие!

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina": +++

 • 3
  tx avatar :-|
  tx

  Ще възстановят априлската линия, че е взела да се накланя. Кой нещастник е изкрънкал парите? За щастие те едва ли ще стигнат само да изринат лайната отвътре.

 • 4
  ias21554266 avatar :-|
  Darulio

  Да сметнат какви средства ще са необходими за ремонт на двигателите и да отлитат с нея нанякъде. Няма значение къде, стига да е далече от България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал