Българи на Бяло море

В COVID ситуацията интересът им към имоти в Северна Гърция остава силен. Търсят на Халкидики и около Кавала. Купуват с налични пари.

Гърция, с нейните икономически проблеми, през последните години се радва на засилен интерес на международните пазари като дестинация за покупка на имоти. А през тази година слънчевата морска страна вече е хит в групата на актуалните Испания, Франция, Португалия и Италия. В COVID времената купувачите от Западна Европа се заглеждат по къщите на гръцките острови. Англичаните - на Корфу. Германците - на Аморгос, Крит, Карпатос и по имотите на Пелопонес. "Дойче веле" съобщава, че за няколко седмици запитванията за Гърция във Великобритания са скочили с 200%, а германските инвестиции в гръцки недвижими имоти са се увеличили с около 50% за няколко месеца.

Китайците, които са съществен фактор за гръцкия имотен пазар, са най-активни в района на Атина. Заради ограниченията в пътуванията тази година е по-слаба за тях. Традиционно Гърция ги привлича и с програмата си "златна виза". При нея срещу инвестиция от минимум 250 000 евро в недвижим имот граждани от държави извън ЕС и семействата им получават шенгенски визи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Електронен касиер на блока

Електронен касиер на блока

Coca-Cola EP отива в Garitage

Coca-Cola EP отива в Garitage