🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войни в затворените ваканционни комплекси

Кризата в управлението и поддръжката на пространствата води до напрежение, а на места и до разруха

Кризата в управлението на затворените комплекси води до проблеми с поддръжката на общите части
Кризата в управлението на затворените комплекси води до проблеми с поддръжката на общите части
Кризата в управлението на затворените комплекси води до проблеми с поддръжката на общите части    ©  Спас Спасов
Кризата в управлението на затворените комплекси води до проблеми с поддръжката на общите части    ©  Спас Спасов
Бюлетин: Имоти Имоти

Месечен бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи относно как се развива пазарът на недвижими имоти в България и по света.

Пандемията усили и без това тлеещото напрежение в много ваканционни комплекси в българските курорти. То е по оста собственик на апартамент - инвеститор и/или фирма за пропърти мениджмънт. Накратко, част от чужденците не могат или не искат да плащат такса за поддръжката. Не я намират за справедлива, особено сега, когато пътуванията са ограничени и нямат възможност да ползват имотите си в България. Мнозина от тях искат да продават и пазарът е наводнен с вече използвани ваканционни апартаменти. На инвеститорите (пропърти мениджърите) се налага да поемат разхода за поддръжка и данъци, но настояват за гаранции, че ще могат да съберат таксите, за да си възстановят дадените пари. Някои от тях се оттеглят и оставят комплексите на разрухата. А въпросът с таксите е валиден за десетки хиляди апартаменти в курортите (виж карето).

Десетки хиляди апартаменти по курортите

Официална статистика за затворените жилищни комплекси от ваканционен тип няма. По оценка на Института за анализи и прогнози в туризма те са не повече от 12% от туристическото предлагането в момента. Те са един от сегментите наред с къщите за гости, малките семейни и корпоративни хотели и големите индустриални хотелски комплекси. По информация на инвеститори става дума за десетки хиляди апартаменти, построени и продадени в курортите. За стотици хиляди квадратни метри в Банско, Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол, Златни пясъци, Пампорово. А за отделни комплекси като Слънчев бряг и Свети Влас вероятно е валидна и оценката от членове на Българската инвестиционно строителна асоциация (БИСА), според която "от 2003 г. насам 70% от сградния фонд по българското Черноморие и планинските курорти са ваканционни сгради от затворен тип с множество собственици (а не хотели)".

"В този сложен за българския бизнес и икономика момент се появява масово негативен процес в системата на управление и поддръжка на затворените комплекси от ваканционен тип."

Николай Ламбуров, член на УС на Българската инвестиционно строителна асоциация
Николай Ламбуров, член на УС на Българската инвестиционно строителна асоциация

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gorian5 avatar :-|
  gorian5
  • + 13

  Проблема е брутален и е в основата на загуба на конкурентно способност в сектора на ваканционните имоти и туризма. Липсата на законодателство също се използва за брутални практики за отнемане на имущество от чужди граждани. Схемата е описана много добре тук:
  https://www.newestatebg.com/news/hostile-acquisition-of-privately-owned-bulgarian-property-excessive-maintenance-fees-injunctions-and-forced-gifting-of-ownership-472/

  Нередност?
 • 2
  piq1562008821614991 avatar :-|
  Nikolay Lamburov
  • - 1
  • + 4

  Трябва да се работи на база бюджети и контрол от общините.
  Идеята с кооперативите е лудост. Повечето сгради с затворени комплекси, не хотели. В голяма част обуславят облика на туристическата база и курортите. Вземете Созопол. Най-голямата леглова наза е в два затворени ваканционни комплекса с апартаменти.

  Нередност?
 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie
  • - 1
  • + 8

  Пуста лакомия граници няма. Това поне ще охлади строителните страсти на великите родни строители които освиниха всяко що годе добре изглеждащо кътче в родината.

  Нередност?
 • 5
  jei avatar :-|
  ЙЕИ
  • - 1
  • + 1

  А целия проблем се корени в "чужденците нямат право да купуват земя като физически лица".
  И като купят какво? - ще я изнесът на гръб в тяхната държава?
  И от там проблемите с ЗУТ и ЗУЕС.
  Проблемът лесно може да се отстрани от НС.
  В преходните и заключителните разпоредби се добавя задължението "инвеститорът" да прехвърли правата върху общите части срещу справедливо заплащане. И край на тоя панаир.

  Нередност?
 • 6
  milanss avatar :-|
  Никола Папанчев
  • - 1
  • + 6

  В комплексите на предлагащият промени в закона, Николай Ламбуров, собствениците се вдигнаха на бунтове точно заради алчността, арогантността и високомерието на инвеститори като него. През лятото отдава апартаменти под наем, на туристи, незаконно, без да плаща данъци за това. И преди да дава акъл да започне да плаща заплати на хората, които работят за него. Отнася се с тях като бели роби.

  Нередност?
Нов коментар