CMS: Как кризата променя сектора на недвижимите имоти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

CMS: Как кризата променя сектора на недвижимите имоти

CMS: Как кризата променя сектора на недвижимите имоти

Нараства интересът към активи в логистиката и здравеопазването. Предпочитания към комбинирана работа вкъщи и в офиса. На фокус е въздействието върху околната среда и обществото

8321 прочитания

Адв. Женя Димитрова е ръководител на отдел "Недвижими имоти" в CMS Sofia

Трудно беше да се предположи колко бързо и драстично глобалната пандемия ще преобърне света. В същото време промените вече набираха скорост и събитията през 2020 г. само ги ускориха.

Интерес към логистиката и здравеопазването

Кризата, изглежда, ще засили някои от съществуващите тенденции в инвестирането в определени активи. Дистрибуцията и логистиката отново са в светлината на прожекторите. Сега 84% от инвеститорите описват тези активи като привлекателни в сравнение 2016 г., когато това мнение са поддържали 64%, сочат данните от годишния доклад "Недвижими имоти - пренастройване" на CMS (виж карето). Здравеопазването е на второ място по атрактивност със значително увеличение до 71% от анкетираните, спрямо 58% през 2019 г. Жилищното строителство традиционно се представя добре. За търговските площи обаче перспективите продължават да се влошават. Само 3% от анкетираните лидери в сектора ги намират за атрактивни при 35% през 2016 г.

Офисният сегмент понася неизбежен удар. Интересът към инвестиции в офис сгради е спаднал на 33% в сравнение с 60% през 2016 г. За отбелязване е обаче, че средният процент на незаети офис площи в Европа е 5.2%, докато през кризисната 2007 г. е бил 7.9%.

Търсене от IT сектора и дистрибуцията

Очакванията за секторите, които ще определят търсенето на офис площи през следващите две до пет години са сходни с виждането за привлекателността на различните видове активи. Прогнозите са, че в търсенето ще доминират технологичният сектор и дистрибуцията. Нито един от анкетираните лидери не смята, че ще има търсене на търговски площи.

Вероятно търсенето на офис площи от страна на технологичния сектор няма да бележи растеж и ще се промени в посока на сгради за лаборатории и иновации, както и извънградски кампуси.

Да работим от вкъщи или да живеем на работното място

В началото на 2020 г. работата от къщи e била опция само за 10% от работната сила. Анкетата сред работещите в офиси сега показва свят, който никой не би предвидил само преди девет месеца.

Тече оспорван дебат, в който привържениците на работата от вкъщи изтъкват ползите от спестеното време за пътуване до работното място, по-добрия баланс между личен живот и работа и по-високата ефективност. Опонентите отчитат като минус липсата на социални контакти, ясно изразената граница между работа и личен живот и най-вече - разнообразието, което срещите и общуването в офиса предлагат.

Смесеният подход изглежда идеално решение. Значителен брой компании вярват, че той е най-добрият вариант от гледна точка на креативността и иновативността (46%), продуктивността (45%), мотивацията и ентусиазма (47%) на служителите. Едновременно отчитат, че присъствието в офиса е важно за интегрирането с колегите (43%) и за създаването на чувство за близост на работното място (46%).

Проучването показва, че 27% от анкетираните наематели планират да намалят размера на наетите площи.

Друга очертаваща се тенденция е използването на гъвкави споделени работни пространства. Търсенето на подобен вид офис площи в Европа почти се е утроило през последните три месеца според данни от консултантската компания Savills.

Както наемателите, така професионалистите от сектора са единодушни, че в резултат на пандемията офисите ще се променят, за да допринасят в по-голяма степен за физическото и психическото благосъстояние на обитателите си.

В становищата на двете групи (наематели и лидери в сектора) има значителни различия по други въпроси. Повече от една трета (35%) от наемателите биха искали по-стриктен режим на проверка на посетителите, но само 27% от професионалистите в сектора смятат това за необходимо. От друга страна, секторът отдава по-голямо значение от наемателите на необходимостта от повече почистване (49% спрямо 39%) и на намаляване на работещите в офисите (41% спрямо 31%).

Значителна част от наемателите (82%) смятат, че в случай на заразяване с COVID-19 отговорен е работодателят, ако е поискал от служителите си да се върнат на работа. Според 68% от тях това се отнася и до случаите, в които заразяването е станало в обществения транспорт на път до офиса или обратно. Това обяснява и защо част от работодателите не настояват служителите им да се върнат по работните места.

В обобщение проучването доказва глобален консенсус сред служителите, че биха се върнали в офисите, но след нова сделка с работодателите за гъвкавостта в режима на работа и безопасността на условията на труд. Свят, в който има избор и възможност за смесен режим на работа, би имал всички предимства - повишено благосъстояние на служителите, по-малка натовареност на градския транспорт, намаление на въглеродните емисии и по-устойчиво бъдеще.

Повече фокус върху устойчивото инвестиране

Kато основен фактор, който допринася за промяната в климата, секторът на недвижимите имоти вече беше започнал да се променя в посока екологичност, принос към обществото, отговорно управление (Environmental, Social, Governance (ESG). Под натиск от институционалните инвеститори и в резултат на възхода на идеята за устойчиво инвестиране, фокусът върху въздействието на сектора върху околната среда и обществото никога не е бил по-голям.

Почти всички (99%) от анкетираните глобални институционални инвеститори смятат, че е необходимо компаниите да си поставят ясни цели, насочени към благосъстоянието на обществото. Секторът на недвижимите имоти (79%) и наемателите (76%) не са толкова напреднали в това разбиране.

По въпроса каква добавена стойност към стойността на една компания носи ангажираността й със социални цели, мнението на глобалните инвеститори съвпада с това на наемателите.

Инвеститорите в най-голяма степен разпознават важността сградите да бъдат екологично устойчиви. Само една трета (32%) от представителите на сектора на недвижимите имоти смята, че за служителите е важно да работят в подобни сгради. Това разбиране е споделено от 42% от наемателите. Наемателите постепенно се ориентират към "зелени" офиси, сертифицирани по стандартите за измерване на въздействието им върху околната среда.

Всеки пети (21%) от анкетираните лидери от сектора смята, че бизнесът му се представя зле по отношение на въздействието върху околната среда и приноса към обществото. Наемателите също осъзнават, че не са на ниво в това отношение.

Впечатляващо е, че 65% от анкетираните ръководни служители са съгласни заплатите им да бъдат намалени, за да работят в устойчива сграда. В Централна и Източна Европа, представени от Полша и Чехия, този процент е съответно 64% и 48%.

Кризата ускори промяната в нагласите. Институционалните инвеститори настояват за по-високи стандарти на екологична устойчивост и социален принос, отколкото секторът и потребителите му постигат към момента.

Годишният доклад "Недвижими имоти - пренастройване" (Real Estate Reset) на международната адвокатски кантора CMS разглежда промените и основните предизвикателства пред сектора в резултат на пандемията и тенденциите в развитието му. Докладът е базиран на проучване сред 246 лидери в сектора с активи на стойност 3 млрд. британски лири и на 521 институционални инвеститора, които управляват активи на обща стойност над 10 трилиона щатски долара в цял свят. Проучването е обхванало и ръководни служители на 1507 дружества - наематели на офиси в Европа и Азия (Сингапур). CMS е сред десетте най-големи международни адвокатски кантори в света. Представена е в България от адвокатско съдружие CMS Sofia (Си Ем Ес София). Методологията на доклада и пълния му текст вижте тук.
Адв. Женя Димитрова е ръководител на отдел "Недвижими имоти" в CMS Sofia

Трудно беше да се предположи колко бързо и драстично глобалната пандемия ще преобърне света. В същото време промените вече набираха скорост и събитията през 2020 г. само ги ускориха.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK