Ямбол - на гребена на вълната от ритейл паркове

"Ритейл парк Ямбол" отвори за посетители миналата седмица. Инвеститори в него са две предприемачески фамилии от Сливен.

Ямбол - на гребена на вълната от ритейл паркове

В града със 70 000 жители миналата седмица беше открит първият ритейл парк, а в средата на 2021 г. се очаква да заработи и втори

Боряна Генчева
18639 прочитания

"Ритейл парк Ямбол" отвори за посетители миналата седмица. Инвеститори в него са две предприемачески фамилии от Сливен.


Ако има град, показателен за идващата вълна от ритейл паркове, това е Ямбол. Градът с около 70 хил. жители дори няма мол, след като съществуващият е затворил. Миналата седмица в Ямбол беше открит първият ритейл парк, строи се втори, който трябва да е готов в средата на 2021 г. Градът е и добра илюстрация за това как котвата на ритейл парковете са хранителните магазини, доколкото те генерират всекидневен трафик към търговските обекти.

Ритейл парк с Lidl

Новооткритият Retail Park Yambol е разположен върху 33.6 дка близо до центъра на града и предлага 10 хил. кв.м РЗП, разпределена между 10 магазина. Ключовият наемател е Lidl с магазин на 2230 кв.м. Трите обекта по 1200 кв.м са наети от "Техномаркет", NewYorker и LC Waikiki. А в по-малките (около 670 кв.м) магазини имат dm, KiK, обувките MatStar, животинските храни Profipet. Три обекта с такава квадратура е наел и полският производител на дрехи LPP - за марките си Sinsay и House. Повечето обекти отварят сега, NewYorker планират в началото на декември, а обектите на LPP - в началото на следващата година. Средната продължителност на договорите е осем години, като пет са непрекъсваеми. Наемът е фиксиран - 7.5 евро на кв.м месечно.

Инвеститор и мениджър на проекта е "Трейд център Ямбол" - дружество на две сливенски фамилии - на инвеститора в недвижими имоти Димитър Гочев, представляван от брат му Михаил Генчев, и на фамилията Къчеви - производители на метални конструкции и дограма, представлявани от Атанас Къчев.

Инвестицията в парка е 13.5 млн. лева по информация на Никола Филипов, управляващ партньор в Innovo Investment, финансов консултант по проекта. Инвеститорите участват с около 1.5 млн. лева и отделно с терена, купен преди 13 години от бившето предприятие "Родопа", който сега е оценен от "Адванс" за 1.8 млн. лева. Останалата част е с 10-годишен кредит за 7.7 млн. лева. Той е публично-частен, като средства дават ОББ, Фондът за устойчиво градско развитие и ОП "Региони в растеж".

Инвеститорите са построили мост над Тунджа за около 1.2 млн. лева, който са дарили на общината. Тя е изградила пътя след него и кръгово движение, така че жителите на кварталите "Възраждане" и "Каргон" получават по-пряка връзка с града.

Ритейл парк до Kaufland

През септември в Ямбол започна строителството и на втори търговки център - Yambol Park. "Търсейки правилна локация, разгледахме много имоти в почти всички градове в България, преди да се спрем на Ямбол. Имотът ни спечели с локацията си и с близостта си до магазин на Kaufland. В градовете под 100 хиляди жители Kaufland е най-силният трафик генератор." Това казва Марио Захаринов, управител на "Зет корпорация", което ще инвестира в парка 6 млн. лева - личен капитал и банков кредит през дъщерното си дружество "Зет естейт".

"Зет корпорация" вече е изградила Billa Park в Костинброд. Ритейл паркът, който беше завършен през 2018 г., предлага над 4500 кв.м търговски площи. Наематели в него са Віllа, dm, Рерcо, ЅDІ, Вulѕtасоm, Ѕрееdу, Есоnt, Іnmеdіо, Саѕh Сrеdіt и дp. Инвеститорите го определят като успешен и виждат потенциал в тази ниша. Продължават да проучват и други подходящи локации.

Теренът в Ямбол от 10 дка е купен в края на 2019 г. от "Магнум България делта" чрез придобиване на търговско предприятие. Намира се на кръстовището на булевардите "Граф Игнатиев" и "Крайречен". Залепен е до паркинга на Kaufland и паркингите на двата проекта ще имат общи входове и изходи. Захаринов обяснява, че не смятат да се конкурират с търговеца на бързооборотни стоки в сегмента на храните. Идеята им е да допълнят асортимента от стоки и услуги, предлаган от хипермаркета, така че да получат максимална синергия между двете.

Общата РЗП на отдаваемите площи на Yambol Park ще е 5000 кв.м, разпределена между шест обекта. На други 2000 кв.м РЗП ще бъде паркингът. Денивелацията на терена е позволила той да е отворен от три страни на ниво минус едно. Ако включим и Kaufland с неговите 4700 кв.м, търговската площ става 9700 кв.м - идентична с тази на конкурентния ритейл парк, каза Захаринов. "Смятам, че има достатъчно търсене и за двата проекта. Вярвам, че ще се допълват", добавя той.

Планирано е обектите в Yambol Park да са между 400 и 1400 кв.м, но предвид големия интерес за наем на по-малки площи инвеститорът обмисля и по-малки обекти. Отдаването под наем е поверено на външен консултант - "Риджънтс пропърти адвайзърс" (Regents) на Стефан Косев. До момента са наети около 50%, като в микса от наематели ще има мода, стоки за дома, електроника и услуги. Наемните договори са дългосрочни - 10 години. Наемните нива средно са по 7-8 евро на кв.м - в зависимост от наеманата площ и степента на завършване на помещението. Сървис таксата е 1 евро на кв.м.

"Заради продължаващата вече почти година пандемична обстановка в световен мащаб срещаме известни трудности при отдаването на площи. В основни линии те се изразяват в по-дълги преговори и проучване на проекта от страна на търговците. Като основна причина за това е неяснотата кога ще приключи COVID кризата, как ще се отрази и ще промени ли потребителските навици", каза Захаринов. "Вярваме в потенциала на Ямбол. Градът се развива добре през последните години. Покупателната способност на жителите му се покачва, а с това и жизненият им стандарт", каза той.

Времето ще покаже дали потенциалът е достатъчен за два ритейл парка.

Ако има град, показателен за идващата вълна от ритейл паркове, това е Ямбол. Градът с около 70 хил. жители дори няма мол, след като съществуващият е затворил. Миналата седмица в Ямбол беше открит първият ритейл парк, строи се втори, който трябва да е готов в средата на 2021 г. Градът е и добра илюстрация за това как котвата на ритейл парковете са хранителните магазини, доколкото те генерират всекидневен трафик към търговските обекти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


2 коментара
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman

    В центъра на Ямбол има една огромна висока сграда - първия МОЛ в града , който фалира заради некадърно управление . Някои говорят че доста пари са изпрани през него, сега сградата стои празна и се продава от Уникредит , а е на пъпа на центъра с подземен паркинг и е перфектна за офис сграда . АвиаПлан и Диана Комерс я завършиха преди 10 години и на 4- тата година мола спря да действа


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход