Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас се възстановиха от корона кризата

Shutterstock

Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас се възстановиха от корона кризата

Цените растат и обемът на сделки през деветте месеца на 2020 г. се запазва сходен с миналата година, по данни от индексите PSPI

7847 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Полина Стойкова е изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Пазарите на Пловдив, Варна и Бургас - трите най-големи града след София, растат като цени на жилищата и през деветте месеца на 2020 г. запазват обеми от сделки, сходни с миналата година. Това сочат данни от индексите PSPI, предоставени специално за "Капитал дом".

"На база на данните можем да заключим, че трите градски пазара успяха да се възстановят от корона кризата и от прекъсването на пазарната активност, която тя предизвика, и посрещат новия сезон с активни пазари и добро съотношение на търсене и предлагане", коментира Полина Стойкова, MRICS, създател на индексите и автор на статиите за трите пазара.

Тя има над 17 години опит в сферата на недвижимите имоти. Изпълнителен директор и съсобственик е в Bulgarian Properties. Освен това е квалифициран експерт в областта на имотните анализи към RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) и автор на първите научни публикации за имотния пазар в България.

Индексите PSPI имат за цел е да представят пълна и точна пазарна картина за жилищните имоти в цяла България. Те се базират на подробна методология и обхващат всички видове жилищни имоти. Пазарните данни от тях намират различни приложения - за индексна портфейлна преоценка на жилищни активи, автоматизирани оценки и редовни пазарни доклади. Повече информация за индексите - тук .

Стабилни цени и връщане към растеж в Пловдив

Вторият по големина градски пазар в България след София с близо 10 000 сделки за деветмесечието запазва стабилност на цените през 2020 г., а тенденцията от изминалото тримесечие е за възвръщане към растеж.

Данните от индексите PSPI сочат, че за пръв път през третото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата в Пловдив премина границата от 800 евро на кв.м и достигна 808 евро на кв.м.

Пловдив е с най-голямо регистрирано нарастване на цените през третото тримесечие сред трите най-големи града след София. То е в размер на 4.7% на годишна база. Така градът все по-осезаемо компенсира разликата в цените спрямо другите два големи града - Варна и Бургас, където цените преминаха границата от 800 евро на кв.м още в края на 2017 г. и началото на 2018 г.

По време на кризисните месеци на извънредно положение и корона криза цените на имотите в града се запазиха стабилни, без спадове и с минимални нараствания под 1% на тримесечна база. От третото тримесечие виждаме тенденция за ускоряване на растежа. Пловдив беше лидер по нарастване на цените през изминалите години. Особено бърз темп на нарастване от близо 16% беше отчетен през 2018 г. След това темпът на растеж се забави и достигна до нива около 3-4% в началото 2020 г.

Най-скъпи квартали, с цени над 900 евро на кв.м, са "Мараша", центърът, "Младежки хълм", "Каменица 1". Най-евтино се продават имотите в "Изгрев", "Прослав", "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен" и "Въстанически" .

Умерен, устойчив темп на нарастване във Варна

Варна е третият по големина градски пазар в България с реализирани 8850 сделки за деветмесечието по данни на Агенцията по вписванията. През третото тримесечие на годината Варна е един от областните градове с най-големи ръстове на обемите от сделки (7.12%), което дава основание да смятаме, че жилищният пазар в морската столица се възстановява и се връща към нормален ритъм.

Данните от индексите PSPI показват, че през 2020 г. цените на жилищния пазар във Варна запазват темпа на растеж, който поддържа през последните три години. Растежът се забавя до 1.88% на годишна база през второто тримесечие по време на затегнатите мерки заради коронавируса и веднага след това през третото достига до 2.1%.

Цените във Варна нарастват с доста по-умерен и устойчив темп в сравнение с другите големи градове. През последните няколко години този ръст се запазва между 2 и 3% годишно и показва стабилност и устойчиво развитие.

Данните от индексите PSPI сочат, че през третото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата във Варна достигна 860 евро на кв. м.

Най-скъпи квартали, с цени над 1000 евро на кв.м, са централните градски райони Морска градина, Гръцка махала, Общината, районът на ВИНС, "Чайка", "Спортна зала", "Червен площад", Операта, Централна поща и "Чаталджа". Най-евтини са "Кайсиева градина", "Христо Ботев" и "Владислав Варненчик" .

Забавяне темпа на ръст в Бургас

след като по цени надмина Варна

Данните от индексите PSPI показват, че през 2020 г. цените на жилищата в Бургас нарастват с по-бавен темп от предходните години. Още в началото на годината ръстовете се забавят до около 2% при стойности между 5 и 6% година по-рано. Второто тримесечие на годината и корона кризата са довели до още по-осезаемо забавяне. През третото тримесечие вече виждаме ускоряване на растежа до 2.6%.

Средната цена на жилищата в Бургас през третото тримесечие достига 890 евро на кв.м и се задържа по-висока от тази във Варна.

До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но оттогава тенденцията се обърна. Бургас започна да изпреварва по темп на растеж и задържа по-високи средни цени от тези във Варна.

Най-скъпи квартали, с цени над 1000 евро на кв.м, са център са "Зорница" и "Лазур", като веднага след тях се нарежда "Братя Миладинови". Най-евтино се продават жилищата в "Меден рудник", като тази част от града се развива динамично с ново строителство и инфраструктура.

Какво се търси около Пловдив?

автор Селви Селимовски, "Явлена - Пловдив"

През последните месеци наблюдаваме ръст на търсенето на къщи, вили и имоти в района около Пловдив. Основен фокус са селата Марково, Белащица, Брестник, Браниполе от Родопската яка, а и от страната на Подбалкана - Войводиново, Труд, Скутаре, Ягодово, Рогош и Катуница. Търсенията са насочени основно към имоти, отдалечени на 10 - 15 км до 25 км от града.

Основните критерии за избор на нашите клиенти са около десет. Най-важните са цена, разстояние от работното място и времето за пътуване до града, площ и етажност на имота. Следват големина и форма на дворното място, водоснабдяване, канализация, съседство, преобладаващо население и не на последно място - качествен интернет.

Търсят се къщи в ценовия диапазон от 15 000 до 200 000 евро, в зависимост от състоянието на имота и бюджета на купувача. Интересът е както към луксозни имоти, така и към стари сгради за реставриране или "модернизиране". Сделки се случват основно на нива под 80 000 евро.

На пазара се предлагат повече нови и отлично завършени къщи и вили или стари за основен ремонт. Средното ниво имоти, които са и на по-достъпни цени, са в пъти по-малко в продажба. И точно при тях се разминават най-често бюджетите на купувачите и офертните цени. Цените на старите къщи плюс предвижданата цена за ремонт, от една страна, и качеството на строителството, дизайн и комфорт на новите вили, от друга, са пресечната точка между търсене и предлагане, където се случват и най-много сделки.

Населените места до 15 км от града са средно гъсто населени и са обитавани целогодишно. Повечето им жители предпочитат да не се местят в града. Тенденцията е обратната - настаняват се нови собственици, поради което и цените на имотите растат. Колкото до по-отдалечените села - те са по-предпочитани за почивки през уикенда или отпуски и по-малко за постоянно живеене от страна на пловдивчани.

Инфраструктурата в тези селища се развива - в някои има канализация, а в други тя е в процес на изграждане. Отоплението е индивидуално и обикновено е на дърва, електричество или локално. В повечето села има всичко нужно за пълноценен живот: магазини, училища, лични лекари и детски градини. Всички тези факти правят къщите извън Пловдив много търсени както от млади семейства, така и от по-възрастни хора, търсещи нов дом.

С напредването на технологиите и заради епидемиологичната обстановка от 2020 г. хората се насочват към дистанционна работа и искат да избягат от натоварения градски живот и в същото време да бъдат мобилни при нужда. Районът на Пловдив дава прекрасна възможност с голям избор на населени места в радиус 10 - 20 км.
Полина Стойкова е изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Пазарите на Пловдив, Варна и Бургас - трите най-големи града след София, растат като цени на жилищата и през деветте месеца на 2020 г. запазват обеми от сделки, сходни с миналата година. Това сочат данни от индексите PSPI, предоставени специално за "Капитал дом".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
  • 2
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    Пазарът е супер динамичен, цените и броят на сделките растат, купувайте веднага... казват брокерите.

    За първите 9 месеца на 2020 г. окей - тогава нямахме толкова сериозен проблем с пандемията, тя истински ни удари точно след това. Релевантен ли е този анализ в баш ковидната зима? Безработицата расте, последствията за икономиката са сериозни. Да видим какво ще стане.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мол vs ритейл парк в Русе

Мол vs ритейл парк в Русе