КТБ прави четвърти опит за продажба на зала "Универсиада"

Търгът на съдебния изпълнител тръгва от 10.5 млн. лева, което е с 33% под цената от първото предлагане през юни 2018 г.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов прави четвърти опит да продаде зала "Универсиада" на бул. "Шипченски проход" в София и прилежащия й терен от почти 20 дка. На сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители има съобщение, че в рамките на месец, считано от вторник, 17 ноември, желаещите може да внасят наддавателни предложения в Софийския районен съд. Евентуалният купувач ще бъде обявен на 18 декември.

Залата стана частна при управлението на НДСВ през неизгодна схема на смесено дружество, в което държавата загуби дела си. Новият стопанин се свързваше с тандема Цветан Василев - Делян Пеевски, но след бурната раздяла няма ясното за контрола, като се предполага, че е свързан с банкера. Наследство обаче остават около 50 млн. лв. дълг към КТБ на дружествата, свързани с "Универсиада". Така синдиците на фалиралата банка предлагат актива за четвърти път.

Eдна трета отбив в цената, няма кандидати

Продажбата започва от цена почти 10.5 млн. лева, от които около 0.46 млн. лева са ДДС. Това е с около 5.1 млн. лева (близо 33%) под цената от 15.6 млн. лева, която Стоян Якимов беше определил през юни 2018 г. - при първия опит да намери купувач на актива. Процедурата беше организирана по искане на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) заради задължения на собственика на сградата и свързани с него компании. Кандидат-купувачи не се явиха. През август същата година беше направен втори опит, който започна от 14 млн. лева, а през октомври 2019 г. и трети - при стартово ниво 11.9 млн. лева.

Спортни зали и изложбени площи

Искана цена е за самата зала "Универсиада", две прилежащи постройки и терена от 19 898 кв.м в съседство с Министерството на външните работи. Залата е строена през 1961 г. за домакинството на София на Световните студентски летни игри. Разполага с 2300 места и над 1500 кв.м изложбена площ, използвани през годините по предназначение. Технически в нея има три спортни зали, 10 кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини, четири съблекални и оборудване. Общата им застроена площ е 4130 кв.м. Отделно югозападно върху 187 кв.м е пристроен и двуетажен спортен център.

Двете едноетажни сгради, които влизат в пакета, са с площ 303 кв м и 166 кв.м.

Върху имотите има тежести, става ясно от съобщението. Петгодишният договор за наем на търговски площи с "Про Ентъртейнмънт" на Людмил Божидаров Христов изтича догодина. Има и възбрани, наложени от частния съдебен изпълнител Якимов.

От участниците в публичната продан се иска да внесат 10% от началната цена и предварително да посочат цената, която предлагат. Всеки има право само на едно наддавателно предложение. Оферти на цена под началната и такива, които я надхвърлят с повече от 30 на сто, ще се смятат за недействителни.

Приватизация и дългове към КТБ

Имотите сега са в портфолиото на акционерното дружество "Универсиада", наследник на бившето "Спорт хотелс олимпика България". По информация от Търговския регистър внесеният капитал на дружеството е 7.34 млн. лева. В него като непарична вноска е вписана софийската зала, както и учебно-методически център "Тото шанс" в Златни пясъци. Двата имота са оценени на 3.677 млн. лева.

Според годишния финансов отчет на дружеството през 2019 г. то има приходи около 290 хил. лева и задължения 2.5 млн. лева. За годината е на счетоводна загуба 35 хил. лева. Негов представител е баскетболният треньор Константин Папазов.

Зала "Универсиада" беше приватизирана поетапно и при доста неясноти в периода на управленията на НДСВ и на тройната коалиция, със съдействието на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано. Сега дружеството "Универсиада" е собственост на "Валдер билд", което принадлежи на обявеното в несъстоятелност "Валдер БГ", чийто краен собственик е "Съксес инвест", Женева. В списъка с длъжници на фалиралата КТБ "Велдер билд" присъстваше с дълг 8.5 млн. лв., "Велдер-БГ" - със 17.2 млн. лв., свързаната компания - "Велдер пропъртис", която е собственост на "Велдер-БГ" - с 26.1 млн. лв.

Още от Капитал