Експериментът на Берлин с контрол на наемите се провали

За една година наемите може и да са намалели, но предлагането на апартаменти също

"Притеснявам се за Берлин", признава Ролф Бух, роден и израснал в Рейнланд. Главният изпълнителен директор на Vonovia, най-голямата фирма за жилищни имоти в Европа, смята, че политиката на града за ограничаване на наемите е постигнала малък успех, но е причинила сериозни допълнителни щети. Дори Конституционният съд да обяви ограничението на наемите за противоконституционно през следващите няколко месеца, както мнозина очакват да се случи, Берлин няма да се върне към статуквото. Протестите ще продължават, смята г-н Бух.

Ограниченията

Изправен пред нарастващи вълнения заради наемите, смятани за непосилни от берлинчани, сенатът на града, управляван от коалиция от социалдемократи (SPD), Зелените и Die Linke, твърдо лявата партия в Германия, въведе петгодишно ограничение за брой наемодатели във всички жилищни сгради, построени преди 2014 г. На първия етап от схемата, която влезе в сила на 23 февруари 2020 г., наемите на около 1.5 млн. апартамента бяха замразени на нивото им от юни 2019 г. Когато на 23 ноември започна вторият етап, наемодателите бяха задължени да намалят всички наеми, които надвишават с повече от 20% новите ограничения, с граници между 3.92 и 9.80 евро на квадратен метър, в зависимост от качеството на апартамента и допълненията, с които се предлага. Всички бъдещи договори трябваше да се придържат към приетите граници.

Себастиан Шейл, управляващ строителството в Берлин и член на Die Linke, смята схемата за успешна, тъй като наемите в столицата спаднаха. SPD надлежно копира идеята; по-рано този месец коалицията включи план за въвеждане на тавани на наемите в цялата страна в програмата си за парламентарните избори през септември. И наистина едно скорошно проучване на Германския институт за икономически изследвания установи, че наемите на новорегулирания пазар на апартаменти, построени преди 2014 г., са намалели с 11% в сравнение с все още нерегулирания пазар за по-нови сгради.

Ефектите

Но проблемът, напълно предвидим, е, че ограниченията влошиха недостига на жилища в града: броят на обявите за отдаване под наем е спаднал с повече от половината. Наемателите, естествено, се придържат към апартаментите си с ограничен наем като към лепило. Наемодателите използват апартаменти за себе си, продават ги или просто ги държат празни с надеждата съдът да отмени новия регламент. Междувременно наемите и продажните цени във все още нерегулираната част от пазара и в градове в близост до Берлин като Потсдам са се повишили далеч по-бързо, отколкото в други големи германски градове.

Благодарение на предишния си статут на субсидиран остров в Източна Германия пазарът на имоти в Берлин претърпя екстремни колебания в цените. В продължение на много години след обединението наемите в Берлин бяха много по-ниски от тези в други големи германски градове. Предлагането на красиви стари апартаменти с високи тавани, високи прозорци и големи салони (известни като Berliner Zimmer) беше високо. Населението на Берлин намаля в средата на 90-те години и урбанистите предполагат, че това ще продължи. Но след това дойдоха вълни от имигранти и млади германци, привлечени от ниски наеми, модерна сцена на изкуството, целодневни клубове и процъфтяващ пазар на труда. Средно 30-40 хил. души са се премествали в Берлин годишно през последните години, запълвайки социалните услуги, като детски градини и здравни клиники, до техните граници. Наемите са експлодирали. Според г-н Шейл те са се увеличили повече от два пъти през последните десет години. Доходите не успяват да смогнат на тези темпове.

Трудна есен

Берлин може да се сблъска с трудна есен, ако Конституционният съд на Германия отмени тавана за наемите. Наемодателите може и да получат правото да изискват изплащане на наема, който са пропуснали, точно когато се очаква да се увеличат безработицата и фирмените фалити поради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Кампанията за експроприация, започнала през 2019 г., все още събира подписи, за да предизвика общоградско гласуване дали да задължи компании, които притежават 3 хил. или повече имоти, като Vonovia, да ги продадат на натовареното с дългове градско правителство.

Г-н Бух твърди, че обсъжда отпадащи искания за изплащане на пропуснати наеми. Около 10% от апартаментите на компанията му са в Берлин. Deutsche Wohnen, друг собственик на имоти, който притежава 110 хил. апартамента в Берлин, казва, че доверителното задължение към акционерите на компанията би я задължило да изисква изплащане от наемателите, тъй като Берлин е най-важният ѝ пазар. Но компанията обещава да намери решения за наематели, които не могат да платят предстоящи просрочени задължения по наема. Едно е сигурно. Наемният таван успя да влоши недостига на жилища в Берлин още повече - и отрови отношенията между наемателите и техните хазяи.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Оказа се голяма лъжица дори за Германската уста ...

 • 2
  dolcevita avatar :-|
  dolcevita

  Всякаква админситративна намеса в определянето на цени на свободен пазар е обречена на провал, защото води до пагубни изкрививявания на естествени процеси

 • 3
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  Vonovia е един лош пример за див капитализъм. В страна, където по-голямата част от населението живее под наем, неконтролируем пазар на недвижимите имоти лесно се превръща в кошмар за милиони хора. Именно това се случва в Берлин, където големи финансови групи изплолзват момента, за да трупат печалби. В това няма нищо лошо, ако не беше пряка игра със съдбата на толкова много хора - от много неща можеш да се откажеш, но не и от покрив над главата си. И в този очевиден цирк местната управа беше принудена да направи нещо, защото пазарът в случая не се справя добре с контролирането на процеса. За сравнение, една голяма част от жилищата във Виена са собственост на общината. И това не се е отразило зле на новото строителство, но и не допуска няколко инвеститора да богатеят съсипвайки живота на милиони.
  Дано берлинската управа намери начин да спре превръщането на този град в крепост за богати, като Лондон, и запази неповторимия му чар. Да се остави всичко на пазара обаче се доказа като грешка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход