Софтуерната Acronis се мести на три етажа в офис кулата на Николай Вълканов

Строителството на NV Tower е пред завършване

Софтуерната Acronis се мести на три етажа в офис кулата на Николай Вълканов

След проучване дружеството предвижда да осигури присъствено работно място за половината служители

Боряна Генчева
13003 прочитания

Строителството на NV Tower е пред завършване

© Цветелина Белутова


Офисът на "Acronis България" от юли ще бъде в NV Tower, потвърдиха от българското дружество на международната софтуерна компания с фокус върху киберсигурността. Деветнадесететажната сграда на бул. "Г. М. Димитров", наречена по инициалите на инвеститора Николай Вълканов от "Минстрой холдинг", е в напреднал етап на строителство. Очаква се да бъде въведена в експлоатация преди средата на тази година.

Три етажа с възможност за удвояване

"Започваме с наемането на три етажа (9, 10 и 11) с обща площ около 4700 кв.м, с възможности за разрастване до 10 000 кв.м през следващите две години", каза за "Капитал" управителят на "Acronis България" Пламен Тошев. В българския офис на Acronis работят около 330 души, като плановете са през следващите две години те да достигнат 1000. В момента екипът се помещава на 4300 кв.м офис площи в комплекса San Stefano Plaza срещу сградата на БНТ. Acronis е на този адрес от идването си в България досега, вероятно с тригодишен договор, който изтича. Засега не е известно кой ще замести компанията в овакантените площи на "Сан Стефано" 22.

Acronis е международна софтуерна компания, която разработва продукти за защита на данни и киберсигурност. Основана е в Сингапур през 2003 г. и учредена в Швейцария през 2008 г. Компанията има над 1500 служители в 33 локации в 18 държави. Решенията й се ползват от над 5.5 милиона домашни потребители и 500 хил. компании и се предлагат от 50 хил. партньори и доставчици в над 150 държави. През 2019 г. компанията получи външно финансиране от американската инвестиционна банка Goldman Sachs, което я направи еднорог с пазарна оценка 1 млрд. долара. Acronis купи българската "Т-Софт" през 2018 г. с цел да навлезе на европейския пазар. А собственикът на "Т-Софт" Пламен Тошев стана управител на местното звено на Acronis. Сега то отговаря за голяма част от дейностите на глобално ниво. От 2018 г. досега екипът нараства от 20 на 330 души. Приходите за 2019 г. на "Акронис България" са 19 млн. лв., което е ръст от 535% в сравнение с предишната година. Печалбата е 1.2 млн. лева. Компанията заема второ място сред най-бързо растящите IT фирми в България в годишната класация "Гепард" на "Капитал".

"Бързото разрастване на компанията в България и непрекъснато увеличаващият се брой на служителите е основна причина за смяната на офиса", обясни управителят на "Акронис България" Пламен Тошев. Най-важна при избора се оказала възможността за увеличаване на наеманите офис площи през следващите две години, така че да може да се осигури нужното пространство за очаквания бърз растеж на компанията.

Други плюсове, очертани от Тошев, са че "NV Tower е изключително иновативна, съвременна бизнес сграда с модерна визия и добра локация". Освен това се намира близо до Техническия университет - София, с който от Acronis се надяват да си партнират в бъдеще. Компанията се стреми да развива дългосрочни взаимоотношения с университети в България. Вече изгражда такива със Софийския университет и има за цел да продължи и с други учебни заведения, обясни той.

Тошев не коментира срока на новия договор и наемните нива. Според последния доклад на JLL наемните нива в широкия център и по бул. "Цариградско шосе" се движат между 12 и 14 евро на месец, а в "Хладилника" - между 13 и 14 евро на месец. По информация на Avalant офертните наемни нива за офис площи клас А в района на "Изток", към който те причисляват NV Tower, са между 12.5 и 14 евро.

NV Tower е многофункционална 107-метрова сграда с надземна площ 37 000 кв.м, от която 20 000 кв.м са офис площи клас А. Най-високите етажи са определени за жилища. Средните ще са офиси, а на партера и мецанина ще има спортни и "уелнес" обекти, включително 25-метров плувен басейн, конферентен блок и заведения. Предвидени са множество тераси и вертикално озеленяване. Проектът е на "А и А Архитекти".

Очакванията - половината служителида са в офиса

При планирането на офис площи от Acronis са заложили на очакването 50% от служителите да бъдат в офиса в работно време. "Това е в резултат на две проучвания сред служителите в офисите на компанията по света, дали сходни резултати, независимо от региона. Около една трета са казали, че предпочитат да работят изцяло от офиса, една трета - изцяло от къщи, а останалата една трета - 2-3 дни от офиса", каза Пламен Тошев.

През последната година различните звена в Acronis доказали, че могат да работят ефективно от вкъщи. Затова и в компанията решили да оставят тази възможност и след пандемията. Преценката за необходимостта от посещения в офиса за отделните служители ще се прави на ниво екип. А сигурността при работата от дома се подсигурява с продуктите за киберсигурност на самата компания.

От една страна, беше важно да осигурим възможност за комуникация и изграждане на екипни връзки между отделните служители. От друга, искаме офисът на Acronis да бъде най-защитеното място дори в условия на пандемия.

Пламен Тошев, управител на "Acronis България"

Свързаност и безопасност

Интериорният дизайн на новия офис е възложен на Helen Koss Interiors. Студиото за интериорна архитектура и дизайн е създадено през 2009 г. в Тел Авив. През 2013 г. се премества в София и сега има внушително портфолио от офис площи и жилищни сгради. Новият офис е по-просторен, в него са планирани повече зали за срещи и места за комуникация между служителите. Пламен Тошев каза, че при проектирането на пространството са се съобразили с обратната връзка от екипа. Фокусът са свързаността и безопасността. "От една страна, беше важно да осигурим възможност за комуникация и изграждане на екипни връзки между отделните служители. От друга, искаме офисът на Acronis да бъде най-защитеното място дори в условия на пандемия, а нашите служители да се чувстват в безопасност там", казва той. Основната разлика е дошла от системите, които осигуряват пречистването на въздуха. "В резултат от работата ни с NVTower в момента там се изгражда климатична инсталация, която филтрира въздуха не само от прах, но и от вируси и бактерии", добавя мениджърът на Acronis.

От компанията са в процес на внедряване на софтуер, чрез който служителите да могат да заявяват работно място или зала за срещи за дните, в които искат физически да бъдат в офиса. Целта е да им е гарантирано, че когато идват в него, ще могат да работят с колегите от екипа си. Освен това софтуерът ще дава възможност да се проследи кой служител кое работно място е ползвал в случай на COVID-19. Входните врати и тези към тоалетните ще се отварят автоматично.

Друг наемател на NV Tower е френската IT компания Proxiad, която от 15 години е на българския пазар. В началото на 2021 г. Proxiad е подписала 5-годишен договор за наем на 1200 кв.м площ на 17-ия етаж в същата сграда. Очаква се служителите на фирмата да се нанесат в него през август 2021 г., след като бъде завършен интериорният проект на дружеството. По този повод управителят на Proxiad за България Александър Милев определи NV Tower като "най-престижния проект, който се предлага на пазара". А от NV Tower коментираха, че още от старта на проекта са се опитвали да привлекат като наематели технологични компании и вече над 65% от офис площите в сградата са отдадени на компании от този сектор.

Държавата ще плати за нова улица до NV Tower

В сряда, 17 март, правителството одобри проект за финансиране на инфраструктура около сградата на "Минстрой пропъртис". Той предвижда държавата през Министерството на икономиката да отпусне средства на Столичната община, за да се построи нова улица върху терен публична общинска собственост. През януари общината вече обяви обществена поръчка за изпълнител на улицата с прогнозна цена 200 хил. лева. Това става месец след като кабинетът одобри меморандум за разбирателство с "Минстрой пропъртис", насочен към подкрепа на строежа на кулата. Новата улица ще е дълга 80 м и широка 9 м. Тя ще свърже бул. "Г. М. Димитров" и ул. "Иван Багрянов" и ще осигури втори подход към NV Tower. Засега подходът е един - по действаща улица - "Проф. Харалампи Попйорданов". Заради функционално различните части на сградата обаче са предвидени три отделни входа - източен, западен и северен. По протежението на бъдещата улица засега няма други сгради освен NV Tower. В информацията за решението се обяснява, че се очаква да подобри придвижването в района, в който има университети и други учреждения, пише "Дневник". Проектът "NV Tower" е сертифициран за инвеститор клас А, за инвестиции от над 100 млн. лева и със 150 работни места. По Закона за насърчаване на инвестициите това е основание да получи финансова подкрепа от държавата за инфраструктурата около обекта. От общината са обяснили за "Дневник", че дружеството е направило искане улицата да бъде изградена със средства от държавния бюджет.

Офисът на "Acronis България" от юли ще бъде в NV Tower, потвърдиха от българското дружество на международната софтуерна компания с фокус върху киберсигурността. Деветнадесететажната сграда на бул. "Г. М. Димитров", наречена по инициалите на инвеститора Николай Вълканов от "Минстрой холдинг", е в напреднал етап на строителство. Очаква се да бъде въведена в експлоатация преди средата на тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата кула на софийския център

Новата кула на софийския център

Мол vs ритейл парк в Русе

Мол vs ритейл парк в Русе