В ковид кризата властта забърза голям и скъп офис комплекс до "София тех парк"

Проектът за нови административни сгради, едната на 15 етажа, е одобрен от главния архитект, а държавата не отговоря за какво са и колко ще струват

В апогея на третата вълна на пандемията и при хоризонт за кризисни месеци за хиляди бизнеси властта намери време да придвижи по бързата писта един поотложен и скъпо струващ свой имотен проект. Става въпрос за две нови високи сгради, вероятно за ползване от правителството, зад "София тех парк". Преди две години, когато се роди идеята, се търсеше сграда на здравното министерство. Но сегашният план изглежда много по-мащабен и правителството през "Държавната консолидационна компания" (ДКК) ще застроява част от територията на държавния "София тех парк", който иначе е замислен като средище на наука и високи технологии. При положение, че на частния офис пазар предлагането надвишава търсенето, делът на празните офис площи нараства и се очаква тези тенденции да се задълбочат.

Новината сега е, че в началото на март главният архитект на София е дал зелена светлина за комплекса от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Той окончателно е одобрил проекта за подробен устройствен план. Ако заповедта не бъде обжалвана в 14-дневния срок, ще отвори пътя пред самото проектиране и строителство. Пръв за раздвижването съобщи в. "Сега", сезиран от жители на район "Младост", на чиято територия е технологичният парк.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове