Виж колко струват сходни апартаменти

Виж колко струват сходни апартаменти

Нова платформа на ocenime.bg обобщава информация от агенции за истински цени при сделки с жилища в страната.

Боряна Генчева
13091 прочитания

Темата накратко
 • Нова платформа на ocenime.bg обобщава информация от агенции за истински цени при сделки с жилища в страната.
 • Тя сравнява конкретен имот с 10 подобни наоколо, които са продадени скоро, и предоставя анализи на района по 16 критерия.
 • Информацията е ориентирана към граждани - продавачи и купувачи, и към професионалисти - брокери, оценители, банкери, инвеститори, строители, но е платена.

Една нова платформа предлага информация за реални цени на покупко-продажби на жилища в страната. Самият факт е революционен, като се има предвид, че проблемът с липсата на обективни и общодостъпни данни за цените на жилищата в България е отдавнашен и голям, от който страдат и пазарът, и участници на него.

С пълна информация за обявените цени по имотните сделки разполага Агенцията по вписванията (АВ). Ведомството обаче засега не я обработва и не предоставя обобщени данни за цени - на кратки периоди, за отделни квартали и дори за улици, каквито са обществените очаквания и потребности. Може би, защото фокусът на АВ е смяната на собствеността, а не цените, на които става това.

Покрай ипотечното кредитиране информация за реални цени на сделки имат и търговските банки, но техният интерес по-скоро са оценките на имотите.

Единствените, които от време на време дават публично информация за крайни цени, са големите агенции за недвижими имоти. Колкото и сделки да е направила всяка от тях обаче, пазарът е силно фрагментиран и тя има поглед само върху част от цялата картина.

Новото е, че от април информация от "Адрес", "Имотека" и "Явлена" за реални покупко-продажби, но обобщена и дигитализирана, предоставя новата функционалност на сайта ocenime.bg. Техният "имотен агрегатор" обобщава информация за над 10 000 сделки, сключени в страната за последните две години. Най-пълна за момента е тя за София, Пловдив и Черноморието. Продуктът е ориентиран както към продавачи и купувачи физически лица, така и към професионалисти - брокери, агенции, оценители, банкери, инвеститори и строители.

Аналози на конкретен имот

При интерес към конкретен имот платформата data.ocenime.bg предлага сравнителен анализ с 10 аналогични имота в района, продадени наскоро. Да кажем, че обект на интереса е готов двустаен апартамент в "Манастирски ливади". За него в платформата са въведени следните параметри: 65 кв. м, строителство след 2015 г., първи етаж, в шестетажна сграда. Имотният агрегатор на ocenime.bg показва десет покупко-продажби в квартала. Те са осъществени през последните пет месеца - от началото на ноември 2020 г.до края на март 2021 г. Минималната цена е 1156 евро на кв.м, максималната - 1634 евро на кв.м, а средната - 1300 евро на кв.м. За всяка от сделките излиза детайлна информация за апартамента, описанието на брокера, цена, доходност и снимки. Също така може да се научи колко време е минало от качването на обявата до подписването на сделката. Става ясно, че тези продажби са на три локации - в два нови комплекса, а един обзаведен апартамент, строен преди десет години, е в Гоце Делчев. По брандираните снимки може да се получи и информация кои агенции са най-активни в района.

Сайтът освен това информира, че сделките през последната година са се сключвали при средна отстъпка от офертната цена 3.79%. И че средната доходност, която може да очаква собственикът, ако отдава апартамента си под наем, е 5.96% за тази година.

Какво става в района

Пазарният доклад е с фокус върху конкретен район и предоставя в 16 графики обобщена информация за купените/продадените жилищата в него - за цени, наеми и предлагане, при това в динамика - в сравнение с предишната година. Този продукт е ориентиран по-скоро към строители, инвеститори, а и брокери, като им предоставя подробна информация за различни видове имоти, систематизирана по тип строителство, големина, година на строеж.

В случая с "Манастирски ливади" в доклада са описани данни колко покупко-продажби през последната година има в този квартал. Средното време за продажба е осем месеца. Средната цена е 1184 евро на кв.м и за година е нараснала с 4.32%. Средният наем е 450 евро и е намалял с 2.44%, а очакваната годишна доходност за квартала е 5.67%.

Изяснява се кога са пиковете на продажбите като брой, как са варирали средните седмични цени. Информацията ориентира за дела на сделките в ценови диапазони - преобладаващите, или една четвърт от всички, са на цени между 80 и 95 хил. евро, една пета - между 65 и 80 хил. евро и пр.

Средната цена на двустайните е 86 хил. евро и почти без промяна спрямо предходната година. Вижда се динамиката при едностайните, тристайните и многостайните апартаменти. Има разбивки на цената по тип строителство - тухлено или панелно. Ясно е, че въпросният апартамент е в категорията, в която са най-масовите покупко-продажби - между 60 и 69 кв.м. Може да се разбере със строителство от кой период най-често се сключват сделки. Има данни за средното време за продажба в района и че то нараства с 9% спрямо предходната година. Има разбивки според годината на строеж, според типа на апартамента. А за наемите детайлите са според броя стаи на жилището, типа на строителство, обзаведен апартамент или не.

"Поканили сме всички големи агенции. Опитваме се да достигнем до големите локални агенции, но да включим и малките. В момента разработваме каналите, по които да се случва това"

Деян Спасов, един от създателите на ocenime.bg

В партньорство с агенциите

На този етап информацията за сделките е предоставена от "Явлена", "Адрес", "Имотека" (последните две принадлежат на една и съща група - бел. ред.), но ocenime.bg са отворени за всички. "Поканили сме всички големи агенции. Опитваме се да достигнем до големите локални агенции, но да включим и малките. В момента разработваме каналите, по които да се случва така", казва Деян Спасов, един от създателите на ocenime.bg. Сайтът съществува от три години. Първоначалната му услуга е информация за офертни цени, филтрирана от фалшиви и повтарящи се обяви с помощта на изкуствен интелект. Тя помага да се определи пазарната стойност на жилищата, като калкулира и важна информация за района около тях (чистота на въздуха, безопасност, транспортна свързаност, училища и детски градини и др.).

"От години работим с агенции за недвижими имоти, които споделят с нас офертите си, с описанията, снимките и цялата им пълнота. Вече имаме данни от почти 200 агенции. Новото е, че сега някои от тях ни дават информация след приключена сделка - дата и цена. Информацията ни е в пълния си вид, когато брокерът е на продавача. Когато е на купувача, по-скоро не разполагаме със снимка и описание на имота", обяснява Деян Спасов.

Започнали с най-големите агенции, защото те имат и най-голямо покритие на пазара. Осъществили са интеграция с вътрешните им системи на информация. Сега разговарят и с останалите, но това отнема време. Амбицията им е да поканят за партньори всички агенции на пазара и платформата да покрива колкото е възможно повече градове, квартали и типове имоти.

"Всички участници на пазара, включително и агенциите, осъзнават нуждата от прозрачност и качествени данни. Говорейки за точността на данните в платформата, по силата на споразумението за партньорство, оцениме.бг, като необвързано дружество с никоя от агенциите, има правото да извършва проверки и да изисква документи за конкретни сделки. Също така, доколкото самите агенции ползват информацията от платформата, те са заинтересовани и да й подават реални данни", казва Деян Спасов.

Информацията е платена

"Информацията е платена, тъй като е уникална за пазара. Тя е собственост на агенциите, а ние направихме платформата и я управляваме. Всички партньори получават право да ползват информацията безплатно", обяснява той.

Еднократните справки струват 19 лева за сравнителен анализ и 49 лева за пазарен доклад. Има и месечни абонаментни планове, ориентирани към професионалисти, които дават достъп до определен брой доклади и/или анализи на цени от 49 до 199 лева. Всеки продавач или купувач, може да получи тази информация от брокера си, ако работи с такъв, а може и сам да си поръча и плати пазарен доклад, уточнява той.

"Нямахме никакви колебания да предоставим за ползване данните за сделките, реализирани с наше посредничество, доколкото те не представляват лични данни или поверителна информация (включително конкретна локация на имота). Радостни сме, че можем да допринесем за един такъв полезен за пазара ни продукт", коментира Изабела Клисарска, изпълнителен директор на "Явлена".

"На мен лично информация от сайта ми е полезна. Там има обобщени статистики, каквито няма откъде да се намерят. На едно място е събрана информация, която иначе трябва да търсиш от много източници. Освен това е представителна за цялата страна. Дори големите агенции не дават статистика за по-малките населени места, докато платформата обхваща абсолютно всичко", казва и Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека". И допълва: "Информацията, която предоставяме, е чисто статистическа и не засяга интересите на клиентите."

Темата накратко
 • Нова платформа на ocenime.bg обобщава информация от агенции за истински цени при сделки с жилища в страната.
 • Тя сравнява конкретен имот с 10 подобни наоколо, които са продадени скоро, и предоставя анализи на района по 16 критерия.
 • Информацията е ориентирана към граждани - продавачи и купувачи, и към професионалисти - брокери, оценители, банкери, инвеститори, строители, но е платена.

Една нова платформа предлага информация за реални цени на покупко-продажби на жилища в страната. Самият факт е революционен, като се има предвид, че проблемът с липсата на обективни и общодостъпни данни за цените на жилищата в България е отдавнашен и голям, от който страдат и пазарът, и участници на него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  Упорито твърдеше тази платформа, че Люлин и по-добре от Изток. От тогава не съм я отварял....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата кула на софийския център

Новата кула на софийския център

Мол vs ритейл парк в Русе

Мол vs ритейл парк в Русе