Стартъпите при имотите растат и при криза

Българските PropTech решения са 130, повечето се самофинансират от дейността си, според третото издание на специализирано проучване

Темата накратко
  • Българските PropTech решения са 130, от които 14 нови според третото издание на специализираното проучване.
  • Повечето компании в страната се самофинансират от дейността си. Това ги прави дисциплинирани и устойчиви на шоковете при пандемията.
  • С най-голям дял са българските технологични решения в сферите начин на живот и работа, маркетинг и транзакции и проектиране и строителство.

PropTech индустрията в България набира скорост. През 2020 г. са създадени 14 нови български технологични решения в сферата на недвижимите имоти, с което общият им брой достига 114. Това е ръст от 65% спрямо миналата година. Броят на компаниите нараства до 130, ако се вземат предвид и някои мобилни решения, свързани с умните градове. С тях ръстът става 81%. Той се дължи не само на PropTech компаниите, създадени през последната година, но и на новите, идентифицирани от авторите на 2021 Bulgaria: PropTech Mapping Report. Докладът, изготвян от "PropTech България", е един от малкото източници за информация за т.нар. PropTech индустрия в страната. Третото му издание, което отразява ситуацията при пандемията, ще бъде представено официално на 24 юни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове