Жилищният пазар набра скорост след пандемията

Евтините ипотечни кредити, търсенето на сигурност за спестяванията и мобилността на населението водят до ръст в сделките с жилищата

Темата накратко
  • Евтините ипотечни кредити, търсенето на сигурност за спестяванията и мобилността на населението водят до ръст в сделките с жилищата.
  • Активното търсене и временно намаляване на предлагането - ефект от стъписването в строителството при корона кризата, вдигат леко цените през първото тримесечие.
  • Ще се обърне ли тенденцията - зависи от лихвите на банките, политическата и икономическата стабилност и евентуален ръст в предлагането на жилища.

Жилищният пазар в България премина леко през трите вълни на корона кризата и засега е в много добра форма. През първото тримесечие на 2021 г. са сключени повече сделки не само отколкото в началото на 2020 г., но и в сравнение със същия период на 2019 г. По данни на Агенцията по вписвания ръстът за страната е 17%, а за София - 26%, и той не може да бъде обяснен само с по-ниската база през миналата година. Има ръст и спрямо относително силната 2019 г. - 10% за страната и 18% за София.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Coca-Cola EP отива в Garitage

Coca-Cola EP отива в Garitage