Купувачи на жилища в Nove Homes искат повторна проверка от ДНСК

Очакванията им са, че новото ръководство на дирекцията ще вдигне забраната за строеж и няма да се налага да се чака съдебно решение

В инициативния комитет на протестиращите влизат 230 души, които по тяхна информация са инвестирали 27 млн. лева в строителството на комплекса под формата на официални плащания по предварителни договори.
В инициативния комитет на протестиращите влизат 230 души, които по тяхна информация са инвестирали 27 млн. лева в строителството на комплекса под формата на официални плащания по предварителни договори.
В инициативния комитет на протестиращите влизат 230 души, които по тяхна информация са инвестирали 27 млн. лева в строителството на комплекса под формата на официални плащания по предварителни договори.
В инициативния комитет на протестиращите влизат 230 души, които по тяхна информация са инвестирали 27 млн. лева в строителството на комплекса под формата на официални плащания по предварителни договори.

Нов протест, свързан със спрян от Дирекцията за национален строителен контрол (ДСНК) проект, се проведе в петък сутринта.

Купувачи на зелено на апартаменти в жилищния комплекс Nove Homes поискаха повторна проверка на спрения строеж. Те бяха приети от новия началник на ДНСК Влади Калинов, който според представители на протестиращите, е поел ангажимент обстоятелствата да бъдат прегленани наново.

ДНСК спира частично строителството

Предишната проверка на ДНСК е от юни миналата година - в разгара на битката между Васил Божков, прокуратурата и кабинета на ГЕРБ - и констативният протокол стана повод през юли да бъде спряно строителството на осем от 14-те сгради в комплекса. Това беше "незабавна проверка на законността на строителството", направена по искане на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Констатациите на дирекцията бяха, че сградите, грубо казано, се строят по-близо една до друга, отколкото трябва. Това даде основание за спиране на строежа и забрана за ползване на части от него по член на ЗУТ (чл.224, ал.1, т. 7) за съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект.

Заповедта на ДНСК за спирането беше обжалвана многократно и от възложителя на строежа - дружеството "Нове хоумс". През април тази година Софийският административен съд се произнасе в полза на дирекцията. От дружеството са обжалвали и за средата на септември е насрочено дело във Върховния административен съд.

За протестиращите времето е важно

Според източници, запознати детайлно с материята, "Нове хоумс" има големи шансове да спечели делото във ВАС. Заповедта на ДНСК пренебрегва факта, че проектът е одобрен с топли връзки между сградите, което намалява отстоянията. Преди седмица арх. Калинов посочи пред "Капитал", че 80% от санкциите, наложени от ДНСК, или падат в съда, или са намалени или остават без продължение. Самият той призна, че връзката между сградите е одобрена.

Купувачите на зелено обаче се стремят към по-бърза развръзка, защото забавянето крие риск от непредвидено поскъпване на апартаментите (заради повишените цени на строителството), а и защото мнозина от тях изплащат кредити и/или живеят под наем в очакване на новите си домове. Хипотезата им е, че ако ДНСК сама оттегли заповедта си, няма да се стига до дело във ВАС.

За строителство ще може да бъдат използвани летните месеци и щетите им ще бъдат минимализирани. Затова и настояват за повторна проверка от дирекцията. Става дума за 230 души, инвестирали 27 млн. лева в строителството на комплекса (по тяхна оценка) под формата на официални плащания по предварителни договори.

Протистиращите: Държавата първо твърдеше, че строежът е законен

Основният упрек на протестиращите е, че позицията на държавата за законността на строежа е твърде непоследователна. Преди да подпишат предварителни договори за покупка и да инвестират лични средства в строежа, те са се уверили, че строителството е законно. Гаранция е било влязлото в сила разрешение за строеж. Твърдят, че и самата ДНСК е давала подобни индикации, като преди юни 2020 г. три пъти е проверявала обекта и не е констатирала несъответствие. Питат защо такива се откриват година и половина след началото на строителството и обвиняват институцията, че при едната от двете си противоречащи позиции ги е въвела в заблуждение.

Протестиращите твърдят още, че проверката на ДНСК от юли е извършена при груби процедурни нарушения и заповедта на директора за спирането на строително-монтажните работи на част от строежа е с необосновани мотиви.

Според тях строежът е трябвало да бъде спрян на всяка цена, като в случая няма нито едно основание за това. Строителството се изпълнява при стриктно спазване на строителните книжа и с качествени материали. Осигурен е строителен и авторски надзор. Издадени са становища от специализираните органи и те се спазват.

По тяхна информация в констативния акт като съставители са посочени двама архитекти, а справка във входните книги на "Нове хоумс" показва, че единият от тях изобщо не е посещавал обекта в деня на съставянето на акта.

Възбрани на КПКОНПИ са вдигнати

Протестиращите вече постигнаха успех по друга линия, по която беше атакуван комплексът. По искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) съдът е вдигнал възбраната върху сградите, наложена от самата комисия през октомври 2020 г. като обезпечителни мерки върху имущество, собственост на Васил Божков и свързани с него физически и юридически лица.

Всички 14 многофамилни жилищни сгради в Nove Homes са освободени от възбраната, но тя все още е валидна за терена на комплекса.

КПКОНПИ преосмисли позицията си с два основни аргумента: претенциите срещу бизнесмена и свързаните с него дружества са достатъчно обезпечени. Наложените възбрани засягат интересите на близо 250 купувачи на зелено в комплекса. Това стана, след като в края на март протестиращите й представиха предварителните си договори за покупка на жилища и документи за извършените плащания.

Проблемите с Nove Homes възникнаха в контекста на повдигането на 18 обвинения по Наказателния кодекс срещу Васил Божков. Дружеството възложител "Нове хоумс" попадна под атаките на срещу бизнесмена от страна на държавата, макар че е отделен проект на сина му. Сега срещу Божков са наложени и санкции по закона "Магнитски", но "Нове хоумс" не е сред свързаните дружества в списъците.

Nоvе Ноmеѕ

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип Nоvе Ноmеѕ е един от най-мащабните строителни проекти в София. Намира се на ĸpъcтoвищeтo нa бyлeвapдитe "Цap Бopиc ІІІ" и "Гoцe Дeлчeв" в община "Красно село" върху терен 27 дка на бившия "Балканкар инженеринг". Предвижда 14 жилищни сгради с 550 апартамента, офиси и търговски площи с 58 хил. кв.м обща разгъната застроена площ. Очакваната инвестиция е 85 млн. евро. Строителството започна през 2019 г. и трябваше да завърши през 2022 г. Преди затварянето апартаменте бяха продавани на цени между 900 и 1100 евро кв.м.

Още от Капитал