Шест държавни проекта са първите регистрирани индустриални паркове

Работещ е единствено този в Божурище, другите чакат инфраструктура и инвеститори

Зоната в Божурище е най-големият държавен индустриален парк, като проектите са преобладаващо складове и логистични сгради
Зоната в Божурище е най-големият държавен индустриален парк, като проектите са преобладаващо складове и логистични сгради    ©  Анелия Николова
Зоната в Божурище е най-големият държавен индустриален парк, като проектите са преобладаващо складове и логистични сгради
Зоната в Божурище е най-големият държавен индустриален парк, като проектите са преобладаващо складове и логистични сгради    ©  Анелия Николова

Шест терена, на които държавата се надява да привлече инвеститори в производство, са първите регистрирани индустриални паркове. Това стана, след като в средата на март тази година беше обнародван Законът за индустриалните паркове, който предвижда въвеждането на такъв регистър. Самият той беше създаден със заповед на икономическия министър от 10 май.

Два месеца по-късно справката показва, че са регистрирани общо шест парка, като всичките те са собственост на държавната Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ). Нито един от съществуващите частни паркове - като тези край Пловдив и Шумен, които се развиват в партньорство с местните общини, не е включен. Това е очаквано, като се има предвид, че те на практика работят успешно, а инвеститорите ги намират и без да правят справка със списъка.

Кои са парковете

В новия регистър вече присъстват индустриалните паркове в Божурище, Видин, Телиш, Карлово, Суворово и Симитли, от които действащ е само първият, а за другите е посочено, че няма информация за сключени договори с инвеститори. В същото време работещ проект като парка в Бургас например все още не е регистриран.

И шестте парка са от т.нар. тип А, където дейностите не са специализирани и се допускат различни видове производство. НКИЗ е собственик и оператор на всичките с изключение на Индустриален парк Видин, който се контролира пряко от "Индустриална зона - Видин", но тя отново е еднолично дружество на НКИЗ.

Функции

Голяма част от тези терени преди са имали някаква функция - паркът в Телиш например е на мястото на бившето военно поделение, а този във Видин заема територията на някогашната свободна търговска зона. В общия случай инфраструктурата е базова, като някои от тях нямат дори електроснабдяване и ВиК. Най-младото попълнение е паркът в Симитли, който на практика представлява парцел от 153 дка, който правителството прехвърли на НКИЗ през февруари.

Още при обсъждането на закона стана ясно, че частните паркове едва ли ще се регистрират по новите правила. Причината е, че за това те трябва да изпълнят редица условия и да приемат ограничения, каквито в момента нямат - като например съответната община партньор да има блокираща квота при решенията, ако държи 30% или повече.

Нови директори в НКИЗ

Министерството на икономиката, което е принципал на Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), е обявило конкурс за избор на двама нови директори в борда на дружеството. От поканата става ясно, че се търсят един представител на държавата и един независим член, като документи се подават до края на седмицата. Засега не е ясно дали ведомството планира да разшири съвета на директорите, или да замени някои от сегашните. В момента бордът на НКИЗ има петима членове, назначени в края на 2020 г. с 5-годишен мандат. Начело на компанията е изпълнителният директор Антоанета Барес.