Девет от десетте най-слънчеви места с най-евтини имоти в Европа са български

Класация на британския сайт money.co.uk изследва къде слънчевата светлина струва най-малко, ако купувате недвижимост. Русе е номер 1, следвано от Враца и Велико Търново

В Русе може да купите имот за около 13 хил. евро и да се радвате на 197.6 часа слънце на месец. Това е най-доброто съотношение цена - слънце в ЕС, според money.co.uk
В Русе може да купите имот за около 13 хил. евро и да се радвате на 197.6 часа слънце на месец. Това е най-доброто съотношение цена - слънце в ЕС, според money.co.uk    ©  Надежда Чипева
В Русе може да купите имот за около 13 хил. евро и да се радвате на 197.6 часа слънце на месец. Това е най-доброто съотношение цена - слънце в ЕС, според money.co.uk
В Русе може да купите имот за около 13 хил. евро и да се радвате на 197.6 часа слънце на месец. Това е най-доброто съотношение цена - слънце в ЕС, според money.co.uk    ©  Надежда Чипева

Има и положителни класации, оглавявани от България. В ранглистата на районите в Европа, където собствениците на имоти биха платили най-малко за най-много слънчева светлина, страната с различни свои градове заема девет от десетте челни места. Класацията, изготвена от експертите по ипотеки на money.co.uk, се оглавява от Русе, Враца, Велико Търново, Габрово, Ямбол, София, Благоевград, Добрич и Бургас. На пета позиция ги разделя италианският град Кампобасо в едноименната провинция на Южна Италия. Варна е на 11-а позиция сред всички 290 дестинации от 18 различни държави в Европа.

Данните за цените са взети от най-големия онлайн портал за недвижими имоти във Великобритания - RightMove, като за класацията са ползвани медианните цени на цели имоти (а не на кв.м). В Русе и Враца всъщност са най-евтините недвижимости сред всички локации - съответно 13 110 евро и 13 227 евро.

Данните за слънцегреенето, с които са съотнесени, са от базата данни на Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътници (EUMETSAT).

Така се получава и класацията на местата в Европа, "където слънчевата светлина струва най-малко, ако купувате недвижим имот. Имотите в тези райони биха били идеални находки за хората, които искат повече слънце за градините си", коментират от екипа на money.co.uk - сайта за сравнение на финансови продукти, създаден през 2008 г. и базиран във Великобритания. Те уточняват, че някои локации не са включени поради липса на данни за тях в базата на RightMove.

Седем държави на първите 79 позиции

В класацията Италия присъства с 39 локации - от Кампобасо (5) до град Лука в Тоскана (267). Португалия е с 19 локации - от Бейра Байша (12) до Лисабон (110). С толкова е и Испания - между град Леон в Кастилия (19) и Ибиса и Форментера - Балеарските острови (265).

Турция участва със скромните четири локации - с най-добро съотношение слънце - цена е Айдън, Западна Турция (16), а най-назад в класацията е Мугла, Югозападна (76). Гърция е представена с 15 дестинации, като започва от Ласити на о. Крит (25) и завършва с Цикладите - Андрос, Тинос, Миконос, Наксос, Сирос, Парос, Кеа (234). Франция е с 48 позиции - Майен в северозападната й част (27) и Париж (268).

Тези седем държави заемат първите 79 позиции в класацията, прекъсвани от Кипър (50) и Будапеща, Унгария (80). Като държави са класирани Черна гора (84), Малта (109), Германия, представена от Берлин (201), Швейцария с кантона Вале (278) и Нидерландия с Амстердам (279).

Великобритания държи последните 11 позиции

Великобритания, родината на money.co.uk, се появява за пръв път на позиция 100 с о. Уайт в Ламанша, участва със 116 позиции и доминира в опашката на класацията. Последните 11 места твърдо са нейни, като най-мрачното за цената си място е Уестминстър до Бъкингамския дворец. Там са и най-високите цени сред всички дестинации. Имотите са по 5.26 млн. лева.

Ирландия излиза на позиция 90 с граничната си зона (между Северна Ирландия, която е в рамките на Обединеното кралство, и Ирландия), представена е с осем локации и завършва с Дъблин (215). Сред скъпите държави излиза и Хърватия - между 181 позиция със Сплит и 207 позиция с Дубровник. Австрия се появява с района Пинцгау - Понгау (233) и достига до Тиролския Унтерланд (273).

Слънчевите часове на месец - между 278 и 101

Разгледано само по критерия слънцегреене, най-слънчевите места в Европа очаквано са и най-южните: Испания присъства с Алмерия, Уелва, Гранада, Малага, в които слънцето месечно е между 278 и 274 часа. Гръцките острови около Родос, Кос и пр. се радват на 277 часа. Най-южната провинция на Португалия - Алгарви, е с 276 часа слънце, Малта и Кипър са с по 275 часа.

За българските дестинации слънчевите часове са между 180 за София и 205 за Бургас.

Най-мрачно е на границата на Ирландия - само 101 часа слънце, и в Манчестър, Великобритания - 104 часа средномесечно.

Още от Капитал

Coca-Cola EP отива в Garitage

Coca-Cola EP отива в Garitage