Право на строеж или право на собственост върху земята

Адвокат Валя Гигова: Притежаването на идеална част от терена спестява някои неудобства

Трябва ли собственикът на жилище в сграда да притежава и идеална част от земята под нея, за да е спокоен за собствеността си. Или е достатъчно, че има идеална част от правото за строеж. Пред тази дилема са поставени не само собствениците на жилища в сгради, строени до 1990 г. Известно е, че като заварено положение в масовия случай те притежават само идеални части от правото на строеж, а земята под сградите по наследство от социализма най-често е общинска. Въпросът засяга и новото строителство, в което практиките не са еднозначни и купувачите по принцип могат да избират. Какви са плюсовете и минусите на двата варианта - право на строеж или право на собственост върху земята. "Имоти и инвестиции" се обърна за коментар към адвокат Валя Гигова, член на Висшия адвокатски съвет и юрист със сериозна експертиза в областта на вещното право.
Валя Гигова е адвокат от Софийската адвокатска колегия от 1998 г., като преди това четири години е била нотариус. Тя е управляващ съдружник на Адвокатско съдружие "Гигова и партньори". Специализира в сферите на гражданското и търговското право, банково право и несъстоятелност. Член е на Висшия адвокатски съвет (ВадС). Ръководи секция "Гражданско право и търговско право" на правната комисия при съвета. Лично е изготвила и представлявала ВАдС при над 20 тълкувателни дела в последните 15 години. Адвокат Гигова участва при създаването на нормативни актове, както и при измененията на редица закони и подзаконови нормативни актове в Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и в комисии на Народното събрание.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lob18635382 avatar :-|
  пРезидента!
  • + 3

  Ако има избор, естествено собственост идеални части от земята!!!

  Нередност?
 • 2
  clint_eastwood avatar :-?
  clint_eastwood

  "Дори ако предишните етажни собственици с право на строеж са започнали строителството, но не са успели да го довършат на етап груб строеж в петгодишния срок, собственикът на земята има правото да довърши недостроената сграда за своя сметка и да стане изцяло неин собственик. В този случай, разбира се, строителите биха имали претенции за разходите по направените от тях дейности."

  Стана ми любопитно - на какво правно основание собственикът на земята дължи на суперфициарите разходите по строежа?

  Нередност?
Нов коментар