"Мегапарк" е 17-етажна сграда с 45 000 кв.м офис и 3000 кв.м търговски площи. В момента там има почти 30 наемателя, а делът на свободните площи е под 10%
"Мегапарк" е 17-етажна сграда с 45 000 кв.м офис и 3000 кв.м търговски площи. В момента там има почти 30 наемателя, а делът на свободните площи е под 10%

"Мегапарк" запази най-големия си наемател - PPD остава още 10 години на 9 хил. кв.м

Наемите в района на офис комплекса на "Цариградско шосе" стоят около 13 евро на квадрат въпреки голямото предлагане на площи

"Мегапарк" е 17-етажна сграда с 45 000 кв.м офис и 3000 кв.м търговски площи. В момента там има почти 30 наемателя, а делът на свободните площи е под 10%

От софийския офис комплекс "Мегапарк" съобщиха, че се подписали "нов 10-годишен стратегически договор" с най-големия си сегашен наемател. Става дума за глобална изследователска компания за клинични разработки и аналитични услуги, се казва в прессъобщението, като името й не е посочено.

Наемната сделка е за 9 хил. кв.м офис площ. За сравнение - рекордът за миналата година - релокацията на Coca-Cola EP в Garitage, беше за 9.3 хил. кв.м.

По всичко изглежда, става дума за PPD Inc., която и до момента заемаше сходна площ в офис комплекса на "Цариградско шосе" до The Mall. Компанията, която е световен доставчик на услуги за клинични изследвания за биофармацевтичната и биотехнологичната индустрия, има дейност в България от 2008 г. Според годишния й отчет за 2020 г. приходите й в страната са 84.5 млн. лева, а печалбата е 4.69 млн. лева. Служителите й през годините плавно нарастват, като в края на 2021 г. са почти 1500. През декември миналата година PPD беше придобита от американската Thermo Fisher Scientific Inc., световен лидер в т.нар. serving science, в сделка за 17.4 млрд. долара. PPD е в "Мегапарк" от самото му откриване през 2010 г. и според експерти е един от най-големите наематели на офис площи в София.

"Подписването на нов 10-годишен договор със знаков наемател с високи изисквания към офис средата и услугите, които получава, е висока оценка както за "Мегапарк" като офис комплекс, така и за пропърти мениджмънт екипа на Lion's Head", казва Елица Ценова, директор "Инвестиции и управление на активи" в Lion's Head и управител на "Мегапарк".

Консултант по сделката е Cushman&Wakefield Forton.

Lion's Head е компания за инвестиции в офис сгради в Централна и Източна Европа. Притежава пет сгради, три от които в Букурещ, а в София освен "Мегапарк" има и "Полиграфия офис център". Основни инвеститори в компанията са българската група за инвестиции, развитие и управление на недвижими имоти AG Capital и Old Mutual Property - част от ЮАР-ската група за финансови услуги Old Mutual Group.

Запазването на ключов наемател изглежда успех за 12-годишния "Мегапарк" на фона на сегашния офисен пазар в София, който е движен основно от релокации на компании в нови и по-качествени сгради. Освен това в района на "Цариградско шосе" предлагането на новопостроени площи е голямо и делът на вакантните пространства - също. Една от причините е, че засега няма метро, макар и по булеварда да минават трасетата на двадесетина автобусни линии. Проектът за разклонение на трети метродиаметър на Софийското метро предвижда метростанция и пред "Мегапарк".

"Не може да се говори общо за райони - има нови сгради с проблеми да намерят наематели. В същото време наемателите оценяват, когато собственикът продължава да инвестира в сградата", казва Елица Ценова. По нейна информация наемните нива в района са средно около 13 евро на кв.м, като в "Мегапарк" не усещат натиск от клиентите си в това отношение.

Инвестиции за 1.4 млн. лева в общите площи

"Мегапарк" вече инвестира 1.4 млн. лв. в цялостно обновяване на общите си части в духа на т.нар. Living Room концепция и тя е факт от около година. Обособени са отделни зони за работа и почивка с повече възможности за нетуъркинг в неформална среда. Добавени са услуги като салон за красота, фитнес център, заведения, химическо чистене - в допълнение към предлагането в съседния The Mall. Двете тераси с обща площ 1100 кв.м са озеленени и са място за почивка и събития. Тече подновяване на системата за отопление и вентилация. През март ще отворят два нови ресторанта - кантина с домашна храна Pure и тематичен ресторант Jobo.

Голямата новост е, че предстои да бъде открито и пространство за coworking и споделени офиси върху 2500 кв.м площ, което ще включва 250 работи места. То ще работи под бранда myFlex и ще се оперира от съвместно от "Мегапарк" и Forton.

"Мегапарк" е 17-етажна сграда с 45 хил. кв.м офис и 3000 кв.м търговски площи. В момента там има почти 30 наемателя, като следващите големи са с по 7 хил. кв.м и 3 хил. кв.м офиси. Процентът на свободните площи е под 10%. Наскоро е приключило и друго преподписване на договор - за 1.2 хил. кв.м. През миналата година и в началото на тази за "Мегапарк" и "Полиграфия офис център" са предписани договори за 18 хил. кв.м общо, по информация на Елица Ценова.
Все още няма коментари
Нов коментар