Георги Шопов: Жилищата ще останат достъпни, ако увеличим предлагането

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи в България пред "Капитал"

"Не се радваме, когато цените скачат. Искаме да се покачват устойчиво с инфлацията", казва Георги Шопов
"Не се радваме, когато цените скачат. Искаме да се покачват устойчиво с инфлацията", казва Георги Шопов
"Не се радваме, когато цените скачат. Искаме да се покачват устойчиво с инфлацията", казва Георги Шопов    ©  Надежда Чипева
"Не се радваме, когато цените скачат. Искаме да се покачват устойчиво с инфлацията", казва Георги Шопов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Георги Шопов е роден през 1972 г. в София. През 1995 г. завършва УАСГ специалност "Промишлено и гражданско строителство". След това пет години работи като проектант на свободна практика. През 2000 г. основава фирма "Тобо проект". В момента е управляващ собственик на "Тобо груп", която включва около дузина фирми, специализирани в проектирането и строителството. От 2016 г. е председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Докъде стигнаха цените на жилищата в София?

- Има и по 10 хил. евро на кв.м, но за уникални жилища. Такава например е цената в една кооперация до Операта. В хубавите квартали като "Лозенец" и "Изток" цените са по 3 хил. евро на кв.м ново строителство на шпакловка и замазка. Но изключенията не са показателни за пазара. За икономиката и хората са важни цените в кварталите, където ще си купи обикновеният гражданин и където са масовите сделки. В по-нормалните квартали като "Манастирски ливади-изток" те са около 1500 евро. В "Овча купел", "Люлин", и "Дружба" - по 1200 евро на кв.м.

Сегашното поскъпване равномерно ли е по сегменти?

- Като процент от цената по-евтините жилища поскъпват повече. Ако в "Лозенец" цените са се увеличили с 5%, в "Овча купел" ръстът е 10%.

Казахте, че през 2021 г. строителството по оценки на асоциацията е поскъпнало с 27%, но какво се случва в сегашната ситуация?

- Има голям ръст на цените. В края на 2020 г. арматурното желязо например струваше 1.05 лева на кг. Допреди войната цената беше достигнала 1.70 лева в резултат на инфлацията заради ковид и печатането на пари. Сега вече е 2.40 лева на килограм и засега го има по складовете и обектите. Дървеният материал е със 150% по-скъп. Той е местно производство. Има голямо търсене, но предлагането е малко заради рестрикциите по горите и възможността да има сеч и цената се качва.

Как очаквате да се движат цените на строителните материали?

- Очаквам до няколко седмици пиковото поскъпване на тези, които са внос от Русия и Украйна, да се стопи. Глобалните търговия и логистика не търпят вакуум. Търговците по цял свят видяха, че тук има ниша, и насам вече пътуват кораби с арматура. Очаквам цените да се успокоят и да се задържат на реалните 1.70 лева.

А каква е прогнозата ви за цените на жилищата?

- Цените се качват заради инфлацията, не заради войната.

Как очаквате да се отрази всичко това на строителната активност?

- Специално за жилищното строителство - ще продължим да строим, не сме спирали, защото обществото и хората имат нужда от жилища.

Има много готови необитаеми апартаменти, които са резерв, който при една по-адекватна наемна политика може да поеме част от жилищното търсене.

- Много празни жилища има в провинцията. В кооперациите, които аз съм построил в София, при новото строителство, просто няма празно. Възможно е в старите кооперации да има заради наследство от починали родители. Но съм съгласен, че трябва да има държавна и общинска жилищна политика, която най-малкото да анализира тези неща. Нормално ли е в град с бюджет 1.5 млрд. лева да няма данни колко са празните жилища, за да се вземат адекватни решения.

Казвате, че в сектора продължавате да строите, но някои предприемачи замразиха продажбите?

- Голяма част от колегите, с оглед неяснотата в цената на материалите, оттам и на себестойността на сградата, спряха продажби. Те продължават да строят, но не продават на зелено. Имат си логика и право. Казват - не знам колко ще ми струва, няма да дам крайна цена. По-изгодно ми е да го продам след две години, отколкото сега. Не можем да ги обвиняваме, но като цяло това предизвиква още по-голям дефицит на пазара и изкуствено качване на цените.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi
  • - 1
  • + 4

  Манастирски ливади в София си бяха точно това. Ливади. Сега уплътняването, за което г-на говори е довело до там, че няма нормална улица и градски транспорт. Затова нека първо да седнем и гласуваме колко точно жилища и обществени сгради искаме в даден район заедно с отстоянието помежду им и чак тогава да почваме да даваме разрешителни. Между другото ако в Истанбул постоянно прииждат хора в София има доста свободни жилища.

  Нередност?
 • 3
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev
  • - 1
  • + 1

  Кога София ще вдига цените на строителните разрешителни? И кога ще започне да инвестира в изграждане на паркове в кварталите и обновяване на основна инфраструктура.Примерно бул. Цветан Лазаров не е реновиран откакто е построен преди 30 и няколко години.

  Нередност?
 • 4
  georgibpavlov avatar :-|
  Georgi Pavlov
  • + 1

  София, какво е София? Георги Шопов не смята гъстотата на град София, а на софийска община. Ама това ТРИДЕСЕТ И ОСЕМ населени места - градове и села. Трябва да се гледа населението и гъстотата в града, зеленината в града.
  Добре, че е Фердинанд и комунизмът, че имаме достатъчно паркове - скоро ще загубим 1/3 от тях.

  Нередност?
 • 6
  vuk21919061 avatar :-|
  vuk21919061

  Ама има ли още сделки

  Нередност?
 • 7
  qni16576241121131389 avatar :-|
  W
  • + 1

  Не знам защо Капитал дава гласност на собственик на напълно некоректна строителна фирма, в едни от последните им обекти в Мусагеница така и не направиха парно на хората там въпреки всичките им договори и споразумения. Доколкото знам от собственици там вече няколко години след завършването на обекта имат ходене по мъките с този строител и неадекватността на цялата фирма като цяло.

  Нередност?
Нов коментар