Как да предотвратим махмурлука след имотния купон

Някои необходими стъпки, които можете да предприемете, в зависимост от количеството и качеството на консумацията

Строителство в подножието на Витоша в столицата.
Строителство в подножието на Витоша в столицата.
Строителство в подножието на Витоша в столицата.    ©  Цветелина Белутова
Строителство в подножието на Витоша в столицата.    ©  Цветелина Белутова
Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager.

През последното десетилетие пазарът на имоти премина през двете най-благоприятни фази на своя цикъл - възстановяване и експанзия. Последните 18 месеца могат да бъдат оприличени на кулминацията на едно парти когато:


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager.

През последното десетилетие пазарът на имоти премина през двете най-благоприятни фази на своя цикъл - възстановяване и експанзия. Последните 18 месеца могат да бъдат оприличени на кулминацията на едно парти когато:

  • Музиката е най-добрата: лихвените проценти са на най-ниските си стойности;
  • Всички са на дансинга: масово хората търсят имоти за инвестиция, а и за живот;
  • Консумацията е на най-високото си ниво: рекорден брой сделки;
  • Персоналът едвам смогва да обслужи всички: новото строителство изостава спрямо търсенето.

Причините да достигнем разгара на купона са много - "евтини" пари, ниска безработица, увеличаващи се доходи, защита от инфлация, липса на добри алтернативни инвестиции и т.н. Един различен фактор този път е ефектът на пандемията, който Георги Павлов, изпълнителен директор на Realto Group, описа много точно в интервю за Money.bg - домът ни изведнъж стана не само място за живот, но и за работа, учене и дори спорт, което повиши свойствената стойност на жилищата.

Пандемията вече я няма, а диджеите (централните банки) започват да пускат музика, която не е толкова "танцувална". След продължилия дълго време купон вероятността да отидем на афтърпарти е малка и започваме да поглеждаме към изхода на заведението и да мислим как ще се приберем вкъщи.

Партито приключва

Ако сте били в нощен клуб през последните години, вероятно сте видели хора, които вдишват райски газ от балони. Тези балони не се пукат, а постепенно спадат, което ги прави още един подходящ елемент от метафората ни за развитието на пазара на имотите у нас.

Балоните няма да се спукат, освен ако не се окажем във война, втора Виденова зима или друго форсмажорно събитие с екстремно негативни последици за българската икономика. Купонът ще утихне постепенно с намаляване на броя сделки поради увеличаващите се лихви по жилищните кредити. Възходът на цените ще намали интензитета си и в близките 6-12 месеца ще спре. Възможно е да последва и корекция, но е рано да се каже колко голяма ще е тя и кои имоти ще бъдат засегнати. Потреблението ще се свие в условията на увеличаващи се разходи за домакинствата и прекомерна инфлация, а когато това стане, ще навлезем в рецесия.

Днес купонът е към своя край, а колко тежък ще е махмурлукът зависи от вас и стъпките, които предприемете. Ето и нашите препоръки как да се справите с него според количеството и качеството на консумацията.

Купили сте имот с кредит

  • Какво да направите: Възможно най-бързо проверете дали може да предоговорите кредита и да вземете най-добрите условия преди лихвите да се качат.

Купили сте имот с инвестиционна цел извън центъра на града, на място, където има ново строителство и/или възможност за такова (празни парцели)

  • Какво да направите: Продайте имота в близките 3-6 месеца.

Купили сте имот с централна локация, трофеен или луксозен имот

  • Какво да направите: Проверете дали възвръщаемостта от имота е оптимизирана като му направите оценка на доходността. Ако имате дългосрочен наемател - индексирайте наема към инфлацията.

Купили сте имот на зелено или в процес на строеж

  • Какво да направите: Поддържайте постоянна връзка с инвеститора/строителя. При забелязани нередности или неизпълнения на сключения договор се консултирайте с адвокат.

Купили сте ваканционен имот

  • Какво да направите: Уверете се, че се възползвате максимално от възстановяването на туризма и имотът ви носи добра доходност в периодите когато не го ползвате.

Имате спестявания и се колебаете какво да правите с тях, за да не бъдат "изядени" от инфлацията

  • Ако сте уверени, че няма да изпитате финансови затруднения през очакваната тежка зима, инвестирайте във вече построен имот с локация, в която предлагането няма как да се увеличи спрямо настоящите нива. Помислете и за инвестиции чрез онлайн crowdfunding платформи, чрез които може да постигнете по-добра диверсификация и ликвидност.

Текстът е със съкращения. Пълния вариант можете да видите на flatmanager.bg

Все още няма коментари
Нов коментар