Сделките в Централна и Източна Европа са най-вече за офиси и търговски площи

C&W Forton: Инвестиционният пазар се забавя, наемният се възстановява. Засилено търсене на споделени пространства

Делът на вакантните офис площи в София в края на първото тримесечие е 16.4%, по данни на C&W Forton. Прогнозите са, че той постепенно ще бъде абсорбиран, доколкото офисите в строеж плавно намаляват последните години. По последни оценки на 200 хил. кв. м.
Делът на вакантните офис площи в София в края на първото тримесечие е 16.4%, по данни на C&W Forton. Прогнозите са, че той постепенно ще бъде абсорбиран, доколкото офисите в строеж плавно намаляват последните години. По последни оценки на 200 хил. кв. м.
Делът на вакантните офис площи в София в края на първото тримесечие е 16.4%, по данни на C&W Forton. Прогнозите са, че той постепенно ще бъде абсорбиран, доколкото офисите в строеж плавно намаляват последните години. По последни оценки на 200 хил. кв. м.    ©  Надежда Чипева
Делът на вакантните офис площи в София в края на първото тримесечие е 16.4%, по данни на C&W Forton. Прогнозите са, че той постепенно ще бъде абсорбиран, доколкото офисите в строеж плавно намаляват последните години. По последни оценки на 200 хил. кв. м.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • През първото тримесечие на 2022 г. наемната активност в България отбеляза значителен ръст спрямо предходни години
  • Инвестиционните придобивания през първото тримесечие в ЦИЕ са на стойност 2.8 млрд. евро
  • Делът на България от сделките в региона е сравнително малък - 36 млн. евро


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Влезте в профила си Регистрация

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • През първото тримесечие на 2022 г. наемната активност в България отбеляза значителен ръст спрямо предходни години
  • Инвестиционните придобивания през първото тримесечие в ЦИЕ са на стойност 2.8 млрд. евро
  • Делът на България от сделките в региона е сравнително малък - 36 млн. евро

Офис площите продължават да са най-интересни за инвеститорите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). От общия обем сделки за първото тримесечие в региона 44% са за офис активи. На второ място са търговските площи с 36%, следвани от индустриалните и логистичните с 13% от общия дял. Това показват данни на Cushman&Wakefield Forton, представени от Анастасия Цолова, мениджър "Капиталови пазари" в консултантската компания за бизнес имоти.

Офисите и търговските площи остават стабилни

"От инвестиционна гледна офисите се оказаха актив, който стабилно премина през две турболентни години - 2020 - 2021 г. Независимо, че не се ползваха ефективно и заетостта им с хора беше много ниска, наемателите останаха в тях и нямаше загуба на доходност", обясни Явор Костов, управляващ партньор в C&W Forton.

Той отрече причината да са строгите дългосрочни договори, с които бяха обвързани наемателите, като обясни, че въпреки тях наемодателите са проявили изключителна гъвкавост като са намалявали наеми и са предоставили rent free периоди особено в първите шест месеца на ковид кризата.

Освен това и големите компании (с 1000+ служители) се нуждаят от много информация, данни и време, преди да вземат дългосрочни решения. "Трябваше им пълен цикъл от 1 г., за да видят къде отиват нещата, и започнаха да вземат дългосрочни решения едва в началото на тази година. Затова и през първото тримесечие на 2022 г. наблюдаваме нарастване на наемните сделки, поясни Йордан Кръстев, ръководител на отдел "Офис площи" в C&W Forton.

"Търговските площи също се оказаха инвестиционен актив, който запази стойност. Ударът върху тях, заради ограниченията и затварянето им в цяла Европа и света през 2020 г. беше голям. После конвенционалната търговия премина през много силен онлайн период и след това се възстанови даже и с ръст. Получи се самоусилващ се ефект - онлайн разглеждане и мерене и купуване на място. В момента търговските обороти са по-високи от 2019 г., което води и до по-голяма доходност на търговските центрове и ритейл паркове. Повечето работят с оборотни клаузи и колкото по-висок е оборотът, толкова по-висок е наемът", обясни Явор Костов.

Инвестиционни сделки за 2.8 млрд. евро в ЦИЕ

От C&W Forton оценяват инвестиционните придобивания през първото тримесечие в Централна и Източна Европа на 2.8 млрд. евро.

"Важно е да се отбележи, че през последните тримесечия наблюдаваме все повече транзакции с готови портфолиа от имоти във всички сегменти на пазара. Това е резултат от консолидирането на собственост през предходните години, когато инвестиционната активност беше доминирана от сделки с единични активи", отбеляза Явор Костов.

В България - за36 млн. евро

Делът на България от сделките в региона е сравнително малък - 36 млн. евро. Активността е относително слаба и той е под нивото през миналата година. По-големите транзакции са в сегментите на офисните и търговските площи. От C&W Forton оценяват приноса си за този обем на 30%.

"Има известно замисляне преди инвеститорите да започнат, малко по-трудно се вземат решения за финализиране на сделки. Част стопираха и отложиха сделките си във времето и заради цялата съществуваща несигурност, в това число и като резултат на войната в Украйна, обясниха от компанията. Това води до забавяне на инвестиционната активност в Централна и Източна Европа. Подобни процеси, макар и със закъснение, се очакват и в България.

Инвеститорите са предпазливи

Инфлацията и намаляващият ръст на икономиките са фактори, валидни за цяла Европа. В някои пазари инфлацията е по-висока в сравнение с България и свиването на икономиката е по-остро. Положителното е, че по-скоро се свива ръстът на икономиките, отколкото самите икономики. Вместо 4% растеж има 1-1.5%, заради фактора инфлация, обясни Явор Костов.

Лихвите след историческото дъно, което отбелязаха преди година и половина - две плавно тръгват нагоре, без остра динамика. Това няма да ни изненада, защото в това отношение сме най-подготвеният пазар в региона. При нас лихвите исторически са най-високи регионално, сега са най-ниски в сравнение с пазарите в региона може би с изключение на Чехия.

В резултат инвеститорите стават по-предпазливи, свалят розовите очила и са по-внимателни, когато търсят и избират активи, при които да има задължително компонент на добавена стойност, който да гарантира, че те ще минат през турбуленции по-лесно.

ЕSG стандартите стават норма - търсят се сгради, които са устойчиви не само на етап строителството, но и при експлоатацията. Все повече високотехнологичните компании отчитат какви ще са експлоатационните им разходи, когато си сменят офиса или строят сгради. Има и цели сектори и технологични компании, които таргетират 2025 - 2035 г. да постигнат нулев въглероден отпечатък в техния бизнес като строителство и като операции, обясни Костов.

Наемният пазар се възстановява

През първото тримесечие на 2022 г. наемната активност в България отбеляза значителен ръст спрямо предходни години. Подписани са договори и подновявания на наеми за общо 44 032 кв. м. Най-голямата сделка за периода е подновяването на договора на Thermo Fisher за 9000 кв. м в Megapark, по данни на C&W Forton. Това се разчита като тенденция на плавно възстановяване на наемната активност при офис площите. Продиктувано е основно от политиката на големи компании за връщане на служителите в офиса.

Офис пазарът преминава през трансформация, свързана с налагането на хибридния модел на работа, оптимизирането на наетите площи и все по-силното навлизане на гъвкавите офис решения. Двигател е новият начин, по който компаниите в глобален план организират работния си процес и дейността на екипите си. За тях офисът вече не е просто място за работа, а пространство за социализиране, обмяна на идеи, контакти и сплотяване на служителите, обясняват консултантите.

"Наемателите вече са с много различен профил спрямо тези преди две години. Заради хибридния модел на работа търсят реорганизация на заеманите площи и все по-често - комбинация от стандартен офис и споделени работни пространства, която им позволява да са гъвкави", каза Йордан Кръстев.

Коуъркингите стават все по-търсени

Затова очакванията на C&W Forton са коуъркинг пространствата постепенно да станат задължителна част от микса от площи на големите офис проекти в София. Към момента този тип площи в столицата са около 47.5 хил. кв. м. Самите C&W Forton са ангажирани с управлението на един от новите проекти - My Flex Coworking, който отвори на 2.4 хил. кв. м в Megapark.

"Данните сочат, че заетостта на споделените офиси се върна на нивата от 2019 г. Средно за София в момента тя е над 70%, а при големите оператори с площ от над 2 хил. кв. м - над 80%", посочи Красимир Петров, асет и пропърти мениджър в C&W Forton.

Променя се и профилът на наемателите на споделени офиси. Това вече не са предимно дигитални номади, стартъпи или хора със свободни професии, но и компании в различни стадии на своето развитие. В коуъркинг пространствата и сервизираните офиси те намират гъвкавост извън стандартните 5-годишни договори за наем на пазара. Освен това в споделените пространства е по-лесно да оптимизират разходите, тъй като наемателите нямат ангажимент към обзавеждане, оборудване и консумативи и същевременно разчитат на ротационния принцип на работа, което им позволява да поддържат по-малко работни места отколкото брой служители.

При коуъркинг площи според него нараства и средната продължителност на сключените договори. "Ако преди те се подписваха месец за месец, днес наемателите ангажират необходимото им пространство за половин, една, дори две години. В голяма степен това се дължи на стремежа на компаниите да си осигурят удобна за бизнес им предвидимост и да планират по-добре процесите", допълни Петров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал