Производството на рециклирани строителни материали - основна цел на новаторски проект на "Главболгарстрой"

Общият бюджет на проекта е 26 млн. лв. Той се съфинансира по програма "Хоризонт "Европа"

Производството на рециклирани строителни материали - основна цел на новаторски проект на "Главболгарстрой"
Производството на рециклирани строителни материали - основна цел на новаторски проект на "Главболгарстрой"
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

MOBICCON-PRO* e


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

MOBICCON-PRO* e

международен изследователски проект

в сферата на кръговата икономика в строителството, който се разработва и развива от консорциум от 10 европейски организации, начело с българската строителна компания "Главболгарстрой Холдинг" АД. Проектът си поставя за цел да разработи, въведе в експлоатация и демонстрира ефективността на мобилно съоръжение за рециклиране на строителни отпадъци и отпадъци от разрушаване, което да произвежда висок клас вторични строителни продукти и материали.

Идеята му е да наложи изцяло нова концепция при третирането на СО, използвайки ги като ресурс и връщайки ги обратно в строителния процес или на пазара.

Основната дейност на проекта MOBICCON-PRO

предвижда изграждането на компактната мобилна пилотна инсталация за производство на висок клас рециклирани строителни материали, които ще бъдат предложени на пазара. Компактността на решението ще позволи инсталацията да бъде разположена в различни общини; на територията на други (съседни на България) държави; включително при необходимост и на големи текущи строителни обекти.

Съоръжението ще се състои от различно оборудване, прототипи и инсталации за извършване на раздробяване, пресяване, разделяне, пречистване и отмиване, с цел да съдейства за производството на висок клас вторични продукти и материали.

След като бъде първоначално установена в София за период от 2 пилотни години инсталацията ще бъде преместена за тестване на местно равнище на територията на една от общините, подкрепящи проекта - Монтана, Самоков, Сливница или Костинброд. Като финален етап от проекта, мобилното съоръжение ще бъде разположено в община Пирот (Сърбия), която също е партньор по проекта.

За постигане на тези цели ще бъде създаден и

териториален клъстерен център

за региона на Югоизточна Европа, които да бъде установен в София и да обединява опита, експертизата и усилията на представители на академичните среди (университети и изследователски технологични институти), публичните власти, индустрията, иноваторската общност, малките и средни предприятия, неправителствения и граждански сектори. Центърът ще повиши информираността на гражданите и институциите относно необходимостта от намаляването на строителните отпадъци, както и за начините, по които това може да се осъществи по зелен и екологичен път. Той ще действа като "обслужване на едно гише" и ще предложи виртуална и физическа платформа за обмен на знания, идеи и работа в мрежа по ключови въпроси, свързани с обработката на СО, повторната употреба на рециклирани продукти и материали, законодателната среда и общественото участие.

Финансиране

MOBICCON-PRO* е одобрен за финансиране по програма "Хоризонт Европа", представляваща най-голямата програма на Европейския съюз (ЕС) за научни изследвания и иновации. Консорциумът му обхваща партньори от четири страни-членки на ЕС (Франция, Белгия, Дания, България) и една страна кандидатка за членство (Сърбия).

Кои са партньорите

  • "Главболгарстой" (България) - координатор по проекта;
  • Датски технологичен институт (Дания)
  • Европейската федерация на строителната индустрия ФИЕК (Брюксел/Белгия)
  • Университет CY Cergy Париж (Франция)
  • IDEA Consult (Брюксел/Белгия)
  • Университетът по архитектура, строителство и геодезия - УАСГ (България)
  • Община Пирот (Сърбия)
  • Институт за икономическа политика (България)
  • Общини (подкрепящи проекта): Монтана, Самоков, Сливница и Костинброд.


*Проект 101091679 - MOBICCON-PRO - HORIZON-CL4-2022-TWIN-TRANSITION-01 се финансира с грант по програма "Хоризонт Европа"