Как сертифицирането на сгради работи за ESG стратегията

Интересът в Централна и Източна Европа нараства, а наред с популярните LEED и BREEAM навлизат и нови сертификати с акцент върху здравето и цифровата свързаност

Бюлетин: Имоти Имоти

Месечен бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи относно как се развива пазарът на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Интересът към сертифициране на офис сгради в Централна и Източна Европа е голям, резултатите засега - не чак толкова, става ясно от доклад на Colliers.
  • Наред с популярните LEED и BREEAM навлизат и нови сертификати с акцент върху здравето и благополучието на наемателите и цифровата свързаност.
  • Инвеститорите в нови сгради, собствениците на стари и наемателите могат да работят за сертифициране, за да подкрепят своите ESG стратегии.

Средно за 75% от съвременните офис сгради в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) или са получени, или са търсени зелени сертификати, които да осигурят ангажимента им за спазване на ESG (Environmental, Social, and Governance) критериите, сочи доклад на консултантската компания Colliers. Въпреки това картината на реално получените сертификати не е толкова ласкателна за някои пазари. Но тъй като сградният фонд в ЦИЕ е относително нов в сравнение с други части на Европа, теоретично може да изискват по-малко усилия, за да бъдат приведени към стандарта, отбелязват консултантите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар