Германските строители са на ръба на бездната

Индустрията е задушавана от повишаващите се разходи и безпощадната бюрокрация

Бюлетин: Имоти Имоти

Месечен бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи относно как се развива пазарът на недвижими имоти в България и по света.

"Изпращаме строителната ни индустрия в бездната", предупреждава Ролф Бух, шеф на Vonovia - най-големият германски наемодател. Кризата, засягаща германските строители, далеч не е единственият икономически проблем на страната. Но тя е особено сериозна и засяга сектор, носещ 12% от БВП, в който работят 1 млн. строителни работници. Това го прави важен за здравето на германската икономика и общество.

При идването си на власт през 2021 г. правителството обеща да строи по 400 хил. апартамента годишно. Браншовите организации смятат, че са необходими около 700 хил. годишно, не на последно място за настаняването и на над 1 млн. украинци, избягали от опустошената от война страна. Каквото и да е реалното число, всички са съгласни, че 295 хил. жилища, построени миналата година, не са достатъчни. Бух нарича възникналия недостиг на достъпни жилища в някои части на страната "обществено буре с барут".

Вероятно тази година броят им ще бъде още по-малък. Цените на материалите и енергията се повишиха в резултат на смущенията във веригите за доставки, някои от които са свързани с войната. Междувременно по-високите лихвени проценти увеличиха разходите по заемите, на които много германски строители разчитат, за да започнат проектите си. В резултат на това строителните фирми и предприемачи масово фалират. През първите четири месеца на тази година 437 строителни компании са подали молба за несъстоятелност - ръст от 20% спрямо същия период на 2022 г. Миналият месец фалираха Gerch и Development Partner - два строителни компании от Дюселдорф, Project Immobilien от Нюрнберг и Euroboden от Мюнхен .

"Това не е функциониращ пазар", казва Клеменс Фюст, ръководител на организацията Ifo. Причината, казва той, е бюрокрацията. През 2015 г. Германия въведе "спирачка на наемите" в популярни части на големите градове, за да ограничи цените на новите договори за наем до не повече от 10% над ниво, определено от индекс на наемите в конкретната локация. Въпреки че на теория новите строежи се изключват, тази политика все още възпрепятства строителството на жилища на места, където е най-необходимо. Освен това, казва Фюст, наемателите са добре защитени от закона, което е допълнителна тежест за индустрията.

Други правила допълнително оскъпяват строителството. Вече и без това строгите екологични разпоредби ще станат още по-строги. Ако новият стандарт за изолация, наречен EH-40 бъде въведен на 1 януари 2025 г., както е планирано, той ще повиши с 20% разходите за строителство, които през последните няколко години вече са се увеличили с две трети, изчислява Дирк Салевски, президент на BFW, федералната асоцицация на независимите компании за недвижими имоти и жилища. "Ние имаме най-добрата нормативна уредба за противопожарна защите и звукоизолация в света", добавя той. И не го казва като комплимент: цялата тази водеща в света регулация задушава бранша, оплаква се той.

Тим-Оливър Мюлер, ръководител на Bauindustrie, федерацията на германския строителен сектор, посочва и други бюрократични главоболия. Заявлението за разрешително за строеж изисква подаване на осем копия на хартиен носител до властите. Всяка от 16-те провинции на федералната република има различни строителни правила. Градовете и дори някои от близо 11 хил. общини в страната имат собствени изисквания. Когато в заявлението бъде открита грешка, без значение колко незначителна, разглеждането на молбата започва отначало. Мюлер предлага всички заявления да бъдат цифрови и ако властите не отговорят на искането в рамките на три месеца, то да бъде автоматично одобрено.

На 25 септември канцлерът Олаф Шолц ще бъде домакин на среща на върха с участието на 60 политици, бизнес лидери и представители на гражданското общество. На дискусия в крепостта Мезеберг в близост до Берлин кабинетът му наскоро прие мерки за облекчаване на корпоративното данъчно бреме, включително нови правила за приспадането на разходите за амортизация на строителите. Това далеч не е достатъчно, смятат представители на бранша. Те настояват за облекчаване на екологичните правила за сградите, повече данъчни облекчения и помощ за справяне с високите разходи по заемите. Ако правителството не предприеме нещо, падането в бездната е неизбежно.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolai1982 avatar :-|
  Nikolai Kavrakov
  • - 1
  • + 1

  Вижте колко струват акциите на Vonovia.Статията е пълен ФЕЙК.За последните 6 месеца акциите на строителя Vonovia са 25% нагоре ,само за 6 месеца иначе четем бездни,фалити и тем подобни заглавия само и само да четем Капитал.Жалка ,жалка медия

  Нередност?
 • 2
  baldandbankrupt avatar :-|
  baldandbankrupt

  Фалитите са нещо съвсем нормално и здравословно за всяка пазарна икономика. Само в РуZия няма фалити и всичко е по план

  Нередност?
Нов коментар