България има нужните условия за успешна предприемаческа екосистема
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България има нужните условия за успешна предприемаческа екосистема

България има нужните условия за успешна предприемаческа екосистема

Елан Зивотофски, партньор в компанията за инвестиции в иновативни проекти Ourcrowd, пред "Капитал Daily"

3528 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Елан Зивотовски е експерт по рискови инвестиции. Той е партньор и инвестиционен директор на компанията Ourcrowd, глобална платформа за т.нар. crowdfunding финансиране за иновативни проекти в цял свят. Икономистът беше в България за международна конференция, посветена на израелския модел за иновации.
Добре е, че има фондове, които отпускат финансиране на стартъпи, но броят им още не е достатъчен.

Нужно е правителството да изгради политика, която подкрепя стартъпите и да мотивира хората да започват собствен бизнес.

Освен ИТ огромен потенциал за инвестиции има в технологичната медицина и електронната търговия.

Какво е мнението ви за предприемаческата екосистема в България?

- Първо искам да кажа, че не съм експерт за България, но преди да дойда, направих някои проучвания, според които мога да констатирам, че държавата има голям потенциал и разполага с много от правилните съставки за изграждане на една добра стартъп екосистема. Например големият набор от талантливи хора, ИТ специалисти, софтуерни разработчици, които наброяват над 20 хил. Човешкият капитал е може би едно от най-важните неща. Имате много големи международни компании в сферата на технологиите, които са се позиционирали в България, това е друга важна част. Също така икономиката ви е фокусирана върху износа на технологично производство. Прочетох, че 70% от ИТ разработките ви са съсредоточени към външния пазар. Макар че е сте още в ранен етап, смятам, че всички тези фактори, ако се комбинират по правилния начин, са едни от ключовите съставки за успешна предприемаческа екосистема.

Къде трябва да се насочат усилията за подобряването й?

- Това, което ви е нужно в допълнение, е инвестиционен капитал. Виждам, че вече има фондове, които отпускат финансиране на стартъпи, но смятам, че броят им не е достатъчен. Начинът да се увеличат и да има интерес от страна на инвеститори е чрез промяна в политиката на правителството. Първо е нужно стабилно правителство, а след това изграждане на политика, която подкрепя стартъпите и мотивира хората да започват собствен бизнес, стимулирайки ги чрез данъчни облекчения, финансиране на компании, за да успеят да излязат на международния пазар. Израел например преди 25 години не беше привлекателно място за инвестиции, нямахме нито развита икономика, нито технологичен напредък. Но правителството направи някои промени, стимулирайки предприемачите и инвеститорите. Освен това изгради една по-благоприятна среда без бюрокрация и повече свобода за частните фирми, особено в технологичния сектор. Много от другите индустрии все още срещат проблеми и за тях има големи регулации.

Защо рисковите инвестиции се правят предимно в ИТ сферата?

- Смятам, че това е най-бързо разрастващата се сфера в глобалната икономика. Технологиите станаха важна част от нашия живот. Иновациите са страхотно нещо. Компаниите се научиха да създават иновации, използвайки технологиите, за да могат да растат и да правят успешен бизнес. Ако погледнете едни от най-големите компании днес, те не съществуваха преди 15 години, защото започнаха да правят изцяло нови неща. Те използват технологиите, за да създават други технологии и да направят живота ни по-добър, да можем да правим нови и вълнуващи неща. Инвеститорите се въодушевени от новостите, които водят до разрастване, така че всеки, който прави нещо различно, без значение дали това е във финансовия, онлайн сектора или дори медицината, ще бъде оценен.

По какъв начин малките и средните предприятия могат да имат достъп до високите технологии?

- Много от новите технологии са изключително полезни за малките и средните предприятия. Такива са например облачните системи, за които не е необходимо изключително компютърно оборудване, за да се използват, а същевременно осигуряват голямо пространство за съхранение на данни. Освен това малките компании могат да си позволят да използват мобилните технологии, които помагат на бизнеса им да се развива по-бързо, да е по-достъпен и да се разраства. Новите тeхнологии трябва да се внедряват в малкия бизнес. За това ще трябва да бъде направен първоначален малък разход, но след това ще има голяма възвращаемост.

Какво е необходимо да се предприеме, за да може чуждите инвестиции отново да се насочат към България?

- Не само в България имате проблем със спада на инвестициите по време и след финансовата криза, много държави се стремят да достигнат нивата отпреди 2008 г. Инвестициите и икономическите промени са дълги процеси, нещата не могат да се случат веднага. Смятам, че за да се подобри ситуацията, са нужни две неща. Първото е стабилно правителство и политическа система, за да се чувстват спокойни инвеститорите, че България е сигурно място за техните пари, политиката няма да се сменя от ден за ден и ще бъдат защитени от закона и регулации. Второ, всичко това е въпрос на време. Хората трябва да усетят разрастването, стабилността и сигурността за по-дълъг период от време. Преди да дойда в България, се запознах с подробностите около новината, че компанията "Телерик" е продадена за 263 млн. долара. Това е страхотно и само началото за вас, трябва да има още такива сделки, за да повярват инвеститорите в потенциала на българските компании. Скоро прочетох мнение на съдружник в инвестиционния фонд към Microsoft, който каза, че България има една от най-добрите стартъп екосистеми в Източна Европа. Но трябва време, за да създавате още такива компании като "Телерик".

Кои ще са потенциалните сектори за инвестиции?

- Секторът, върху който съм се фокусирал, са високите технологии. Смятам, че има огромен потенциал и в технологичната медицина, както и електронната търговия. И в двата случая говорим за внедряване на високи технологии и използването им по нови начини с нови цели. Туризмът също може да бъде огромна и преуспяваща индустрия. В България имате необходимите ресурси, за да я развиете и да печелите много от нея. Селското стопанство също е от голяма важност за една икономика. Всичко зависи от иновативността и креативността на хората и от новите начини, по които могат да използват ресурсите.

Как Израел е разрешил проблема с кадрите? България също има такъв.

- Преди 10-15 години всеки казваше за Израел, че разполага с добри и обучени технологични специалисти, които обаче не могат и не знаят как да правят бизнес. Това беше голям проблем, но смятам, че го превъзмогнахме. Два фактора са важни, за да се промени това. Първо, наистина училищата и университетите са от голяма важност, те трябва да обучават учениците как се прави бизнес. Не трябва да учиш само инженери или ИТ специалисти, но и предприемачи.

Вторият важен фактор е опитът. Трябва да се опитва, да се греши, да ти се случат различни неща и с времето ще придобиеш уменията да създаваш бизнес. Важно е и хората да се учат от международния голям бизнес, да проследят пробите и грешките, идеите на големите компании, за да ги внедрят в собствения си бизнес. Предприемачите не трябва да се страхуват да поемат рискове, те са от изключителна важност за успеха.

В кой сектор очаквате да се появи следващата глобална влиятелна компания?

- За съжаление не мога да знам в коя сфера ще се появи следващият Facebook или Google, но много вярвам в развитието на съхранението на голямата база данни по начини, които никога не сме могли да си представим. Например в сектора на медицината могат да се събира голяма база от данни за пациенти и симптоми, които след това, без да е необходим обстоен преглед или лекар, да се използват за диагностициране. Голям потенциал виждам и в технологията интернет на нещата - всичко да е свързано и да се управлява просто. Това много би улеснило живота ни и би спестило много време.

Интервюто взе Сирма Пенкова

Елан Зивотовски е експерт по рискови инвестиции. Той е партньор и инвестиционен директор на компанията Ourcrowd, глобална платформа за т.нар. crowdfunding финансиране за иновативни проекти в цял свят. Икономистът беше в България за международна конференция, посветена на израелския модел за иновации.
Добре е, че има фондове, които отпускат финансиране на стартъпи, но броят им още не е достатъчен.

Нужно е правителството да изгради политика, която подкрепя стартъпите и да мотивира хората да започват собствен бизнес.

Освен ИТ огромен потенциал за инвестиции има в технологичната медицина и електронната търговия.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.