Пълното либерализиране на пазара на енергия не е въпрос на избор, а на регулации

Жолт Берталан, изпълнителен директор на Унгарската енергийна борса, пред "Капитал Daily"

С Жолт Берталан разговаряме по време на семинара на тема "Българската енергийна борса – в очакване на старта", организиран от адвокатската кантора Kinstellar в София. По време на събитието Бертелан говори за модела на унгарската енергийна борса (HUPX), регулаторните препятствия и причините за нейния успех, за които по-подробно разказа и пред нас. Той има над 15-годишен опит в областта на енергетиката. От самото начало има водеща роля в проектирането и създаването на либерализирания пазар на електроенергия в Унгария. Работил е 12 години в MAVIR, унгарския оператор на преносната мрежа, на различни позиции, като последно е заемал длъжността изпълнителен директор. Едно от най–големите му постижения е стартирането на унгарската енергийна борса (HUPX) през 2010 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • + 4

  Изключително полезна статия. На високо експертно ниво се споделя опита на автора, свързан с пълното либерализиране на пазара на енергия. Унгария търгува на дневна база. Започнала е с количества от 2 гигаватчаса електроенергия, а сега търгуват с 57 гигаватчаса на ден. Подчертава се, че MVM Group (унгарската НЕК), е дала много добър старт на борсата. Няколко са условията в началото:
  1. Развитие на инфраструктурата - софтуера за търговия и клиринговите процедури. Относно софтуера, могат да се ползват решения използвани от други борси в ЕС;
  2. Да има правилна регулаторна и законодателна среда. Да има достатъчно търговци и подходящи правила за работа на борсата. Подчертана е необходимостта от участието на КЕВР и ЕСО;
  3. Интересен е отговорът на въпроса, свързан с битовите потребители. "В Унгария политиката на ЕСО осигурява добри капацитети за внос и износ. Това е добре за потребителите, защото води до ниски цени на енергията, която се внася, в сравнение с цените, предлагани от местните производители.

  Нередност?
Нов коментар